Fietsen Online Shop - Bikester
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
GRATIS RETOURNEREN
Gratis Levering vanaf €996

Fietsshorts gids

Nog meer fietsplezier met de juiste shorts

Gevoerde fietsshorts zijn een zegen voor alle fietsers, omdat ze ongemak verminderen en het rijcomfort verhogen; of het nu voor het woon-werkverkeer, een ontspannen fietstocht of uitputtende ritten in het weekeinde is.

Als je dus wilt weten wat er zo bijzonder is aan fietsshorts, waar je op moet letten bij de aankoop ervan en welke het beste bij jouw rijstijl passen, ben je hier aan het juiste adres!

Scroll naar beneden om verder te lezen, of spring meteen naar een onderwerp door op een van de volgende links te klikken:


Voordelen: Waarom heb ik gevoerde fietsshorts nodig?

Tijdens het fietsen neemt je achterwerk het grootste deel van het gewicht op zich, hiernaast voegt de beweging van je benen wrijving toe. Het is dus geen wonder, dat je billen na een tijdje pijn beginnen te doen. Vooral als je langere afstanden in één keer wilt afleggen, kan het dragen van goede fietsshorts het verschil maken tussen vreugde en verdriet, omdat de voering:

  • De druk verdeelt
  • Schokken absorbeert op slechte ondergronden
  • Je optimaal in het zadel houdt
  • Wrijving helpt voorkomen
Credit: Gonso

Tip: Zitcomfort is altijd afhankelijk van de combinatie van shorts en zadel. Eerst moet je ervoor zorgen dat het zadel goed bij je billen en rijpositie past en dat het goed is afgesteld - anders helpt zelfs het beste paar fietsshorts niet.


Uitrusting: Wat onderscheidt fietsshorts van "normale" dagelijkse kleding?

Materiaal

Hoogwaardige fietsshorts zijn voornamelijk gemaakt van sneldrogend, ademend en rekbaar elastaan, wat je veel bewegingsvrijheid geeft. Sommige modellen bieden een extra compressie-effect.

Idealiter is het zitoppervlak van fietsshorts gemaakt van een slijtvaster materiaal, om pilling te voorkomen. Fietsshorts voor het koelere seizoen moeten aan de voorkant dichtere stof hebben voor windbescherming en aan de achterkant hoger zijn, om je nieren warm te houden.

Stijl

Op dit moment moeten we ook bib shorts noemen, die een goed alternatief zijn voor tailleband shorts. Deze bieden bijzonder goede ondersteuning, maar kunnen ook onpraktisch zijn; iets wat we nog nader zullen toelichten.

Grip

Fietsshorts hebben meestal met rubber of siliconen bedrukte beenmanchetten, om te voorkomen dat ze tijdens het trappen omhoog kruipen. In het ideale geval zitten de beenmanchetten - net als de tailleband - strak genoeg om steun te bieden, maar niet zo strak dat ze je belemmeren. De manchetten wat wijder houden, kan je hierbij helpen.

Snit

In het algemeen is de snit van een goed paar fietsshorts geoptimaliseerd voor je rijpositie op de fiets, niet voor als je rechtop staat; houd hier rekening mee tijdens het aanpassen. Een snit met meerdere banen kan de bewegingsvrijheid vergroten en komt het best tot zijn recht, als er verschillende materialen worden gebruikt. Bij het gebruik van naden moeten fabrikanten echter voor platte naden kiezen en deze zo plaatsen, dat er zo min mogelijk wrijving kan ontstaan. Sommige merken bieden ook vrijwel compleet naadloze modellen aan.

Pasvorm

Klassieke fietsshorts zijn nauwsluitend en hebben een gevoerd zitoppervlak. De nauwsluitende pasvorm heeft niet alleen aerodynamische voordelen, maar houdt ook de voering op zijn plek en voorkomt kreukvorming, zodat wrijving tot een minimum wordt beperkt.

In tegenstelling

"Normale kleding" zoals een spijkerbroek die je naar je werk of naar een picknick draagt, is meestal niet flexibel of los, wat wrijving kan veroorzaken. Deze kunnen ook snel slijten bij het kruis en je wilt natuurlijk niet dat ze bezweet raken.


Welke soorten fietsshorts zijn er en hoe vind ik de juiste voor mij?

De keuze aan fietsshorts is eindeloos, je moet dus op zoek naar een paar op basis van de volgende drie criteria:

  • Beoogd gebruik
  • Seizoen
  • Comfort

Laten we elk van hen eens nader bekijken:

1. Beoogd gebruik: Wat voor type fietser ben ik?

Zit je liever languit gerekt op een racefiets, of rechtop op een trekkingfiets? Is mountainbiken je ding, wil je een meerdaagse bikepacking tocht maken, of fiets je maar een paar kilometer per dag door de stad?

Alle fietsshort producenten bieden verschillende modellen voor uiteenlopende rijstijlen aan. De verschillen zitten hem zowel in het algemene ontwerp, als in de voering.

Concreet ziet het er als volgt uit:

Algemeen design
Credit: Gonso

Voor mountainbiken of toeren zijn fietsshorts meestal tweedelig en bestaan ze uit een gevoerde - meestal lichtere - binnenbroek en een losser gesneden, niet gevoerde fietsbroek als overbroek. Voor MTB kunnen de shorts - of lange overbroek - wat robuuster en baggy zijn, terwijl voor toertochten details zoals broekzakken heel gebruikelijk zijn als extra opbergmogelijkheid.

Credit: Gonso

Als je sportief wilt zijn en een aerodynamische vorm belangrijk is, dan zijn de klassieke, nauwsluitende gevoerde fietsbroeken uit één stuk de beste keuze. Een geïntegreerde zitvoering is onverslaanbaar qua pasvorm en ondersteuning.

Credit: VAUDE

Voor dagelijkse ritten zijn er ook speciaal gevoerde fietsshorts die minder volumineus zijn en onder normale kleding gedragen kunnen worden. Deze zijn het beste voor kortere afstanden.

Voering

Zitposities: Sommige fabrikanten hebben ingespeeld op verschillende anatomische behoeften, die ook te maken hebben met het beoogde gebruik en verschillend ontworpen voeringen, want dit is het hart van klassieke fietsshorts.

Credit: Gonso

Voering voor een rechte zitpositie is bijvoorbeeld meer samengedrukt in het gebied van de zitbotten. Dit is ideaal voor het woon-werkverkeer of toertochten.

Credit: Gonso

Voor een gematigd sportieve houding, bijvoorbeeld voor gravelbiken, bieden fabrikanten van shorts vaak uitgebalanceerd ontworpen voeringen aan.

Credit: Gonso

Het gedeelte van de shorts dat het perineum bedekt, of de bekkenbodem, is versterkt voor een zeer uitgerekte "aero-positie", bijvoorbeeld tijdens snelle ritten op een racefiets.

Individuele voorkeuren: In het algemeen zijn er vrij dikke, zachte en brede voeringen, maar ook smalle en stevige. Houd er rekening mee, dat dikkere voering niet per se comfortabeler of automatisch geschikter is voor langere afstanden.

Sommige mensen kunnen ook prima uit de voeten met stevige, smalle voering. Factoren die een rol spelen bij persoonlijke voorkeur kunnen ook het eigen gewicht en het trainingsniveau zijn.

Andere opties: Er zijn ook fabrikanten die voeringen in afwisselende breedtes aanbieden voor verschillende afstanden in de zitbeenderen.

Materialen: Tegenwoordig wordt zitvoering gemaakt van synthetisch materiaal. Daardoor is het ademend en gemakkelijk schoon te maken. Sommige voeringen zijn bovendien anti-bacterieel behandeld.


2. Seizoen: In welk weer fiets ik?

Je kunt het hele jaar door fietsen en er zijn fietsshorts voor elke weersomstandigheid:

Warm/droog: Naast de klassieke, gevoerde fietsshorts die net boven de knie eindigen, zijn er kortere versies voor zeer warme dagen, of met elementen van gaasstof voor betere ventilatie. Uv-bescherming speelt ook een rol.

Koud/nat: Voor zeer koude dagen zijn er lange thermische fietsshorts, die meestal geborsteld zijn aan de binnenkant of gevoerd met fleece. Voor temperaturen onder het vriespunt en bij winderig en nat weer, hebben deze wintershorts ook een wind- en waterafstotende coating. In extreme gevallen kun je je shorts ook combineren met regen- of softshell shorts. Winter fietsshorts zijn verkrijgbaar met en zonder voering. In het laatste geval, draag je er gewoon een paar shorts onder.

Tussen de seizoenen: Ook voor de overgangsperiode rond tien graden Celsius zijn er oplossingen in de vorm van gevulde driekwart broeken. Deze houden de knieën warm.

Credit: Castelli

3. Comfort: wanneer voel je je het prettigst?

Welke shorts je kiest, hangt natuurlijk ook af van in welke shorts jij je het prettigst voelt.

Geslachtsspecifieke ontwerpen: Let er op dat er verschillende fietsshorts zijn voor mannen, vrouwen en kinderen. Ook hier hebben gewetensvolle fabrikanten rekening gehouden met de verschillende anatomische eisen wat betreft de pasvorm en voering. Dit betekent echter niet dat een vrouw geen heren shorts kan dragen!

Algemene voorkeuren: Over het algemeen hebben mannen de neiging om voor een bibshort te gaan, terwijl vrouwen meestal eerst voor tailleband shorts kiezen. Een bibshort houdt de voering nog beter op zijn plek en verwarmt de nieren, maar is voor vrouwen onpraktisch als ze naar het toilet gaan, omdat het bovenstuk moet worden uitgetrokken.

"Slimme" bibshorts voor vrouwen: Sommige merken bieden bibshorts speciaal voor vrouwen aan, met oplossingen die de boven- en onderkant van de fietsbroek van elkaar scheiden in de vorm van ritsen of magnetische clips. Anderen gebruiken ook bijzonder elastisch materiaal en zo kan een paar bibshorts tijdens het hurken eenvoudig naar beneden worden getrokken.

Credit: Gore

Was dat logisch?

Dat was ons overzicht van fietsshorts. Nu weet je welke soorten er zijn en waar ze goed voor zijn. Je vindt er zeker een of twee voor jou, want in onze shop bieden we een grote selectie van veel merken aan. Filter gewoon op het beoogde gebruik en lees de productbeschrijving, om te bepalen of de shorts bij je rijstijl passen of niet. Uiteindelijk gaat het erom ze uit te proberen, want hoe een paar shorts uiteindelijk presteert, wordt pas duidelijk na een aantal ritten. Vergeet niet dat iedereen een andere perceptie van comfort heeft. Als je al een paar fietsshorts hebt, kan het nooit kwaad om er meerdere in roulatie te hebben. Als je ze nog nooit hebt gedragen, hopen we dat deze gids je nieuwsgierig heeft gemaakt om fietsshorts eens uit te proberen - je zult het verschil merken en nooit meer zonder willen fietsen!


VEELGESTELDE VRAGEN

Wat moet ik doen als ik overtuigd ben van de voordelen van fietsshorts, maar me "naakt" voel in een klassiek paar?

Gevoerde fietsshorts moeten nauwsluitend zijn - zonder te knellen - en mogen niet kreuken, maar als je niet van deze look houdt, kun je natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van gevoerde binnenshorts en een buitenbroek; ongeacht op welke fiets je fietst en vooral als je weet, dat je route je door een stad of naar een café zal voeren.

Over het algemeen zijn klassieke, zwarte fietsshorts discreter omdat ze ondoorzichtiger zijn en je contouren niet zo zichtbaar zijn.

Wat moet ik doen als mijn billen pijn doen en branden na een bepaalde rijtijd, ondanks het dragen van een geschikt paar fietsshorts?

Een truc om je zitcomfort te verhogen, is het gebruik van zitvlakcrème in combinatie met je gevoerde fietsshorts. Zadelcrème helpt ook om wrijving te verminderen en heeft een verzachtende werking als er pijnlijke plekken zijn ontstaan, bijvoorbeeld tijdens meerdaagse tochten. Verschillende merken hebben speciale crèmes ontwikkeld voor hun fietsbroeken, maar je kunt ook eerst Vaseline, melkvet of hertenvet proberen.

Wat draag ik onder mijn gevoerde shorts?

NIETS! De voering moet in direct contact met de huid zijn. Dit is even wennen, maar fietsshorts zijn ontworpen om alleen te werken, als ze direct op de huid worden gedragen. Het toevoegen van een extra laag stof in de vorm van een onderbroek, zou de wrijving alleen vergroten. De zitcrème doet het ook beter in directe combinatie met de zitvoering, dan met gewone shorts.

Hoe was ik mijn fietsshorts?

Hygiëne is heel belangrijk bij gevoerde fietsshorts. Door het directe huidcontact in combinatie met zweet en eventueel zit- en zonnecrème, kunnen er gemakkelijk bacteriën ontstaan, of kan de synthetische stof worden aangetast. Het is daarom raadzaam om de shorts na gebruik, bijvoorbeeld bij meerdaagse tochten, in ieder geval kort uit te spoelen. Anders moeten fietsshorts - zoals de meeste functionele kleding - voorzichtig in de wasmachine worden gewassen. Volg altijd de instructies van de fabrikant. Niet in de laatste plaats is het om deze reden raadzaam, om meerdere gevoerde shorts te hebben - je hebt tenslotte ook meer dan één spijkerbroek, toch?