De 5 handigste fiets apps op een rij

De 5 handigste fiets apps op een rij

Nieuwe fiets apps schieten als paddenstoelen uit de grond. Of je nou je snelheid wilt bijhouden en verbeteren, de mooiste fietsroutes in eigen land wilt ontdekken of een lange mountainbike tocht in het buitenland wilt maken – voor alles kun je tegenwoordig een app downloaden op je smartphone. Papieren fietskaarten zijn zo goed als verleden tijd.

Een fiets app is niet alleen ontzettend handig voor fanatieke fietsers die trainen voor een wedstrijd, ook voor recreatieve fietsers bezitten de meeste apps vele functies die een fietstocht net even wat comfortabeler maken, en vaak ook nog een stuk leuker. De data van je ritten kun je opslaan en uploaden op de website die aan je app gelinkt is, zodat je je resultaten bij kunt houden en met vrienden kunt vergelijken.

We hebben vijf van de beste fiets apps van het moment voor je op een rij gezet. Maar houd je ogen open, want er ontstaan elke week weer nieuwe creaties.

Fietsnetwerk: voor de recreatieve fietser

Fiesnetwerk fiets route

Het weekend lonkt, de weersverwachting is goed en je fiets is helemaal rijklaar. Je hebt zin in een actief weekend in de buitenlucht, waarbij je ook nog eens wat van je eigen land ziet. Je belt je vriend(in) op en al snel is de afspraak voor morgen in de agenda gezet. Je zoekt op internet naar mooie fietsroutes in Nederland, maar ziet al snel door de bomen het bos niet meer.

Herken je jezelf hierin? Dan is de app van Fietsnetwerk wellicht jouw redder in nood. Met deze gebruiksvriendelijke app ontdek je de mooiste fietsroutes in België en in het buitenland– en hij is helemaal gratis. Je kunt een fietsroute zoeken op basis van locatie, thema of in de buurt, waarbij je tijdens de rit informatie krijgt over de leukste ‘afstapmomenten’. Of het nou gaat om een lekker restaurant, de nieuwste ijssalon of een bezienswaardigheid, met deze fiets app hoef je niets te missen onderweg. Alle tochten zijn zelf samengesteld door de passionele fietsers van Fietsnetwerk.nl – het kan niet mis gaan dus!

Strava Cycling: voor de sportfietser

Fietsers tour Strava

Strava Cycling is een van de populairste GPS fiets apps voor de sportieve fietser. Nadat je de app gedownload hebt, maak je een Strava profiel aan, waar al je informatie wordt opgeslagen. Je bent nu deel van de grote en actieve Strava community, waar informatie gedeeld wordt en verschillende uitdagingen worden aangegaan met andere enthousiaste fietsers. Niet alleen worden je locatie, snelheid, afstand, verbrande calorieën, nieuwe records en elevatie vastgesteld, de app slaat ook je route op met GPS. Hierdoor kun je terugkijken in de geschiedenis van gereden tochten, en kun je resultaten delen en vergelijken met vrienden. Je kunt doelen en uitdagingen opstellen voor jou en je fietspartners, bijvoorbeeld om een bepaald aantal kilometers af te leggen in een beperkt aantal dagen. Voor de echte pro's is er de (betaalde) Strava Pro versie.

Cyclemeter: voor de wielrenner

Wielrenner app gebruiken

Wielrenners opgelet: Cyclemeter is een van de meest geavanceerde (gratis) apps die er op het moment op de markt is voor wielrennen. Het transformeert je iPhone in enkele seconde tot een innovatieve fitness computer met GPS functie, snelheidsmeter, kilometerteller en nog veel andere functionaliteiten. Je kunt je eigen beginscherm personaliseren, zodat je tijdens de rit de data ziet waar je geïnteresseerd in bent. Je kunt je resultaten na afloop in de vorm van grafieken opslaan en het is zeer eenvoudig om data van en naar de app te importeren en exporteren. Daarnaast zijn er nog vele andere functies, zoals het volgen van trainingen om je prestaties nog verder te verbeteren. Je kunt Cyclemeter verbinden met andere fietsapps, waaronder Strava, waardoor je bijvoorbeeld je je actuele data kunt beluisteren in plaats van het op je scherm te moeten aflezen.

MTB Project: voor de mountainbiker

Mountainbike project fiets app

Voor stoere mountainbikers die graag ongebaande paden berijden in het buitenland, is MTB Project de onmisbare partner in crime. Een uitgebreide gids met MTB trails, waar je ook bent. De app biedt volledige GPS route informatie, waaronder afstand en moeilijkheidsgraad, met de grondigheid van een geprinte kaart. Je vindt hier de tofste tracks in je nabije omgeving of in een door jou aangegeven locatie, met exclusieve tips van lokale experts. Bovendien kun je gedownloade trails ook offline gebruiken, wanneer je off de grid bent. Handig dus voor als je in het buitenland op vakantie bent of een weekendje weg, en je niet bekend bent met de omgeving! Goed nieuws: de app is helemaal gratis en voor niets.

Maps 3D: voor de internationale fietser

Wielrennen

Maps 3D maakt van je iPhone een volledig uitgerust GPS apparaat met handige 3D kaarten van over de hele wereld. Je geeft aan waar je heen wilt, zet een pinnetje op de kaart en plant op deze manier je route. De 3D kaarten bieden een goede oriëntatie wanneer je je op onbekend terrein begeeft en geeft de hoogteverschillen aan die je onderweg tegenkomt. Je kunt grote gebieden in een keer downloaden voor offline gebruik, zodat je geen internet nodig hebt tijdens je fietstocht. In de pro versie kun je ook trips van andere outdoor fans ontdekken. De app is ook voor andere outdoor sporten, zoals wandelen, skiën, hardlopen en klimmen geschikt.