STAPPENPLAN VOOR HET SCHOONMAKEN VAN DE FIETSKETTING

STAPPENPLAN VOOR HET SCHOONMAKEN VAN DE FIETSKETTING

Je fietsketting schoonmaken: het is een belangrijk onderdeel van je onderhoud. Hoe beter je de fietsketting schoonmaakt, hoe langer de levensduur van de ketting en hoe soepeler schakelen en fietsen zal gaan. Schoonmaken fietsketting: hoe pak je dat aan? Hier vind je een handig stappenplan waarmee je het optimale uit je ketting haalt.

Periodieke reiniging van de ketting is belangrijk: je ketting moet vettig zijn, maar trekt daardoor ook vuil en vet aan. Dit zorgt ervoor dat de ketting niet meer soepel loopt en je uiteindelijk ook moeite gaat krijgen met schakelen. Hoe minder vaak je de ketting schoonmaakt, hoe korter de levensduur zal zijn. Hoe vaker je de ketting schoonmaakt, hoe beter. Hoe vaak je de ketting moet schoonmaken is afhankelijk van de frequentie waarin je de fiets gebruikt. Ook het type kettingkast speelt hierin een rol: een open kettingkast vraagt om regelmatig onderhoud, omdat de ketting veel sneller te maken heeft met vuil en vet.

Dit heb je nodig voor het schoonmaken van de fietsketting

Het schoonmaken van je fietsketting: het vraagt wat tijd en energie, maar daar krijg je ook veel voor terug. Een langere levensduur van de ketting en meer fietscomfort. Je hebt een aantal zaken nodig om de ketting goed schoon te maken. Je hebt de volgende zaken nodig:

  • Doek
  • Reinigingsmiddel
  • Ontvetter
  • Kettingborstel
  • Kettingolie

Stap 1: Vuil verwijderen aan de buitenkant

Begin met het verwijderen van vuil van de ketting. Hiervoor kun je een speciaal reinigingsmiddel gebruiken, evenals een doek. Plaats de fiets op zijn kop en draai met een hand aan de trappers. Doe het reinigingsmiddel op het doek en wrijf deze langs de ketting. Je kunt ook een kettingborstel gebruiken om vuil tussen de schakels te verwijderen. Het wordt afgeraden om een hogedrukspuit te gebruiken voor het schoonmaken van de ketting. Dit kan schade veroorzaken aan de schakels.

Stap 2: Ketting ontvetten

Pak voor de tweede stap de ontvetter erbij. Hiermee kun je de ketting grondig schoonmaken. Het is niet erg om wat meer ontvetter te gebruiken: hierdoor ben je er zeker van dat je de ketting goed reinigt. Nadat je de ketting hebt ontvet, kun je deze schoon en droogmaken met een droge doek. Er zijn verschillende soorten ontvetters beschikbaar: online kun je een kwalitatieve ontvetter bestellen. Onder andere je fietsketting schoonmaken WD40 behoort tot je mogelijkheden.

Stap 3: Onderdelen schoonmaken

De volgende stap is het onderhouden van de onderdelen rondom de ketting. Denk aan de derailleur en de kettingbladen. Maak dus eerst de fietsketting schoon; daarna kun je de tandwielen, voorbladen en derailleurs schoonmaken. Ook dit kan met een ontvetter. Trap je fiets tussendoor naar achteren, zodat je overal goed bij kunt komen. Fietsketting schoonmaken afwasmiddel? Zorg voor een mix van afwasmiddel en heet water om vet te kunnen verwijderen.

Vergeet ook de kettingbladen niet: dit doe je door met een droge doek tussen de bladen heen te bewegen. Dit doe je ook bij de cassette. Zo zorg je ervoor dat alle onderdelen gereinigd worden. Eindig met de velgen en remblokjes. Verwijder modder, zand, vuil, olie en vet. Zo blijven alle onderdelen in topconditie.

Stap 4: Controleer de onderdelen

Nadat je de fietsketting hebt schoongemaakt en de omliggende onderdelen ook, kun je ervoor kiezen om de onderdelen nog even goed te controleren. Alles is tenslotte schoon en dus zie je alles veel beter, zoals eventuele beschadigingen of andere zaken die mogelijk niet kloppen. Controleer de buiten- en binnenbanden, check of moertjes goed vastzitten en bekijk of de remblokjes nog naar behoren werken.

Stap 5: Fiets droogmaken

Water is niet goed voor je fiets, omdat het ervoor zorgt dat onderdelen gaan roesten. Het is vooral belangrijk om te voorkomen dat water tussen de kieren komt. Kijk daarom altijd uit met het gebruik van water tijdens het schoonmaken en zorg ervoor dat je de fiets na afloop zeer goed schoonmaakt. Vergeet hierbij geen enkel onderdeel: ook de voorvork en het balhoofd moeten goed droog zijn!

Stap 6: Smeer de fietsketting

Fietsketting schoonmaken achter de rug? Dan is het tijd voor de laatste stap: het smeren van de ketting. Dit kan alleen als de ketting goed droog is. Je kunt dit doen met een spuitbus, maar je kunt dit ook doen met een doek en smeerolie. Zorg ervoor dat de olie niet te dun is: dit kan gaan knoeien en daardoor de remmen aantasten. Dit is niet de bedoeling en kan daarnaast ook gevaarlijk zijn. Zorg daarom voor kwalitatieve smeerolie voor je ketting.

Houd je ketting in topconditie

Schoonmaken fietsketting brengt tal van voordelen met zich mee: en dankzij de handige 6 stappen ben je in staat om je onderhoud steeds sneller, beter en behendiger uit te voeren. In het begin zal het wat meer tijd kosten, maar na een poosje draai je jouw hand er niet meer voor om. Zorg dat het een routine wordt en maak je fiets (en ketting) schoon na iedere fietsbeurt. Vooral na fietsen in een modderige en natte omgeving is het aan te raden om dit direct bij thuiskomst te doen. Zo behoudt je de topkwaliteit van je ketting en profiteer je hier veel langer van!