Welke type fietsverlichting moet ik kiezen?

Welke type fietsverlichting moet ik kiezen?

Goede verlichting is een must voor elke fietser. Zien & gezien worden is noodzakelijk — waar je ook rijdt — en er zijn fietslampen voor elk budget en elke fietsstijl. Bovendien betekent het hebben van de juiste verlichting dat je het hele jaar door kunt rijden: wie wil dat nou niet?

Lees hier verder voor meer informatie over de verschillende soorten verlichting en welke het beste bij jou past.

Verlichting met batterijen en oplaadbaar via usb

De eenvoudigst te monteren fietsverlichting zijn lampen met batterijen of oplaadbare lampen die aan het stuur en de zadelpen worden bevestigd. Deze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan uitvoeringen en van veel merken.

Afhankelijk van waar je je verlichting (gemeten in lumen of lux, afhankelijk van de fabrikant) gaat gebruiken, zijn een passende levensduur van de batterij en de helderheid van het licht het belangrijkste om op te letten. Koplampen beginnen bij ongeveer 10 lumen en kunnen oplopen tot duizenden lumen. Een koplamp van 50 lumen is helder genoeg voor gebruik in het woon-werkverkeer in de stad, waar gezien worden het belangrijkste is. Als je echter wilt rijden over een buitengewoon donker pad of onverlichte weg, heb je verlichting met minstens een vermogen van 200 lumen nodig.

Achterlichten variëren van ongeveer 5 tot 100 lumen. Houd er rekening mee dat oudere modellen (vaak nog met batterijen) met een lager vermogen, meestal niet in lumen worden beschreven. Je kunt er dan ook van uitgaan dat deze minder helder zullen zijn dan lampen met een aanduiding in lumen. Als je niet 100% zeker bent over de lichtsterkte, raadpleeg dan de website van de fabrikant voor meer gedetailleerde informatie.

CatEye voorlicht CatEye achterlicht

Batterij of USB?

De meeste moderne fietsverlichting is oplaadbaar, zodat je geen wegwerp-alkalinebatterijen meer hoeft te gebruiken. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook goedkoper en makkelijker: dit betekent dat je ze kunt opladen vanaf je computer en via het stopcontact. Let er s.v.p. wel op, dat de goedkopere varianten vaak nog gebruik maken van wegwerp-batterijen.

Sommige zeer krachtige koplampen worden geleverd met een wandadapter en kunnen meerdere uren nodig hebben om volledig op te laden, terwijl sommige modellen ook beschikken over batterijniveau-indicatoren. Lees hierom altijd de specificaties op elke productpagina aandachtig door.

Dynamo Verlichting

Een populair en nuttig alternatief voor afneembare oplaadbare lampen is een naafdynamo-verlichtingssysteem, aangedreven door een dynamo in de naaf die stroom genereert om apparaten zoals lampen van energie te voorzien. Als je een naafdynamo hebt, kun je permanent gemonteerde verlichting gebruiken. Een dynamo-verlichtingssysteem is betrouwbaar, milieuvriendelijk, robuust en moeilijk te stelen.

De helderheid en lichtstraal is afhankelijk van de lamp en de hoeveelheid stroom die je dynamo genereert. Bekijk de productspecificaties voor meer informatie en raadpleeg de bijgeleverde handleiding van je fiets voor meer informatie over de naafdynamo. Veel lampen verbruiken minder energie met een minder krachtige dynamo. De achterlichten kunnen hier ook op worden aangesloten en worden bevestigd aan de zadelpen of de bagagedrager.

Deze opstelling is perfect voor zowel pendelaars als fietsers die dusdanig lange afstanden afleggen, dat een accu na verloop van tijd een probleem zou kunnen vormen. Velen vinden echter dat het gewicht van een naafdynamo en verlichting te veel is en geven de voorkeur aan een afneembare verlichtingsset.

Supernova E3 Pro voorlicht Shimano Deore

Helm Lampen

Veel mensen willen graag een lamp op hun helm monteren. Geen probleem; er zijn veel verschillende helmlampen beschikbaar. Dit zijn meestal oplaadbare lampen die met een speciale houder aan de helm worden bevestigd. Controleer of de montageonderdelen zijn inbegrepen bij je bestelde helm en of je helm überhaupt combineerbaar is met verlichting.

Lupine Piko smartcore helm lamp

Montageonderdelen

Alle lampen worden geleverd met een type montagebeugel om ze aan de fiets te bevestigen. Voor de meeste koplampen is dit een plastic houder die met een duimschroef wordt vastgezet, of een plastic sluiting die het stuur vastgrijpt. Voor zwaardere, krachtigere lampen wordt een stevigere houder meegeleverd. Achterlichten gebruiken meestal ingebouwde rubberen riemen of banden om ze aan de zadelpen te bevestigen.

Verlichting voor mountainbikes

Midden in de nacht over je favoriete trails vliegen kan ongelooflijk leuk zijn, maar niet zonder goede verlichting! Je moet namelijk nog voorzichtiger zijn met kuilen, rotsen, wortels en overhangende takken als het donker is. Voor offroad-ritten in de nacht raden we een koplamp aan die tot 1000 lumen kan branden. Dat klinkt misschien als veel, maar het zal je verbazen hoe donker het bos midden in de nacht kan worden. Verlichting die is ontworpen om 's nachts mee te mountainbiken spreidt de lichtbundel ook breder uit dan andere, zodat je het parcours beter kunt overzien.

Serieuze off-roaders kunnen overwegen om een op het stuur gemonteerde lamp, te combineren met een helmlamp voor extra lichtinval.