Maak je fiets klaar voor de winter

Maak je fiets klaar voor de winter

Er is geen reden waarom je niet de hele winter door zou fietsen. Hoewel fietsen in de winter niet zo aangenaam is als in de warmere maanden, met de juiste voorbereidingen wordt het comfortabeler en beperk je de slijtage van je fiets en onderdelen tot een minimum.

Fiets winterklaar maken

Banden voor rijden in de winter

Het is de moeite waard om te overwegen je fiets te voorzien van speciale banden voor de winter. Over het algemeen biedt een dikkere band met goede lekbescherming en meer profiel betere prestaties in de winter. Voor extreem ruw weer zijn er banden met spikes beschikbaar, hoewel je deze alleen echt nodig hebt als je ergens woont waar veel sneeuw valt en ijs ligt. Het is onwaarschijnlijk dat je dergelijke banden nodig zult hebben in Nederland of België, vooral als je voornamelijk over verharde ondergronden rijdt. Wanneer je echter offroad of op grind door ijzige of besneeuwde bossen rijdt, is het zeker de moeite waard om banden met spikes te gebruiken. Deze functioneren het beste op harde sneeuw, omdat verse sneeuw zonder sporen zelfs met spikes moeilijk te berijden is. Hoe breder de banden, des te meer grip en stabiliteit ze bieden.

Banden met meer profiel zijn ideaal voor oppervlakken zonder sneeuw en ijs, die glad zijn door regen, strooizout en puin. Banden die tijdens de winter worden gebruikt moeten steviger, minder soepel en sterker zijn en veel grip bieden. Ze moeten ook een betere lekbescherming hebben, om ze te beschermen tegen het extra puin dat bij winterweer optreedt. Banden met een diep profiel zorgen voor extra grip op winterse wegen. Namen als '4 seizoenen' of 'alle omstandigheden' geven aan dat banden ook geschikt zijn voor gebruik in de winter.

Als jouw winters niet erg koud of besneeuwd zijn, kun je je normale banden blijven gebruiken, maar controleer eerst of ze niet te versleten zijn en nog steeds voldoende profiel hebben. Als je op een race- of stadsfiets met 700C wielen rijdt, zijn gravel banden een goede optie voor extra grip en stabiliteit op nat wegdek. Voorwaarde is wel, dat je fiets de vereiste bandenspeling bij de voor- en achtervork heeft. Als je een mountainbike hebt, kan het goed zijn om over te stappen van semi-slickbanden naar banden met meer profiel voor extra grip. Als je het hele jaar door op een toerfiets rijdt, is het zeer waarschijnlijk dat de originele banden toereikend zijn voor gebruik in de winter, vooral als je op wegen en fietspaden rijdt.

Als vuistregel geldt, dat het gebruik maken van een bredere band in de winter altijd een goed idee is. Zwaardere, dikkere binnenbanden zijn ook beschikbaar voor een betere lekbescherming.

banden voor de winter

Spatborden

Hoewel toer- en stadsfietsen meestal zijn voorzien van spatborden, zijn ze niet standaard voor de meeste racefietsen, gravel- en mountainbikes. Als je het hele jaar in de regen en sneeuw wilt rijden, is het verstandig om spatborden op je fiets te monteren. Afhankelijk van je fiets en voorkeur kun je kiezen voor clip-on spatborden, permanent gemonteerde of afneembare spatborden. Allemaal houden ze je voeten, rug en benen droog en voorkomen ze dat er te veel water en vuil op de aandrijving van je fiets terechtkomt. Voor ritten door het woon-werkverkeer onder alle weersomstandigheden zijn ze een absolute must!

Clip-on mudguards van SKS
MTB-stijl clip-on mudguards
Full-length fixed mudguards

Verlichting en reflectoren

Als de dagen korter en donkerder worden, moet je ervoor zorgen dat je zichtbaar bent in het verkeer. Het is van vitaal belang om een goed voor- en achterlicht te hebben, evenals een aantal reflecterende elementen op je fiets en kleding. Volgens de wet moet je verlichting en reflectoren op je fiets hebben, een wit licht en een witte spaakreflector aan de voorkant, een rood licht en reflector aan de achterkant en reflectoren aan de zijkant van de fiets; bij voorkeur op de pedalen.

In ons assortiment vind je verlichting van verschillende sterktes voor montage op zowel sturen als helmen. De sterkte van het licht varieert per merk. Als je een offroad avontuur in het bos onderneemt, heb je zeer krachtige verlichting nodig om zoveel mogelijk van het trail te verlichten.

Winterklaar lampjes

Als je je fiets overdag of 's nachts buiten laat staan, is het verstandig om je clip-on verlichting te verwijderen. Hierdoor worden ze niet te koud; dit verkort de levensduur van batterijen en kan de bedrading beschadigen. Afneembare fietsverlichting is ook heel aantrekkelijk voor dieven, zorg er dus voor dat je ze met je meeneemt!

Als je ervoor kiest om een permanent verlichtingssysteem te installeren, raden we je aan om een naafdynamo te gebruiken in plaats van de oudere dynamo-uitvoering, die tegen de zijwand van de band aan ligt.

Het dragen van een goed zichtbare jas of vest is ook een zeer goede manier om jezelf beter zichtbaar te maken. Automobilisten zijn er bijzonder goed in, fietsers níét op te merken en je kunt alle hulp die je nodig hebt gebruiken om gezien te worden. Zoek naar 'hi viz' in onze webshop en ontdek onze selectie vesten, jassen en handschoenen die je helpen zichtbaar te blijven onderweg.


Reiniging & Onderhoud

Fietsen op natte, modderige en besneeuwde wegen vol met natte bladeren en strooizout vraagt veel van je fiets. Het zijn niet alleen de esthetische effecten waar je je zorgen over moet maken — water, modder en zout sijpelen in de lagers en zorgen snel voor roestvorming op de ketting en cassette als deze niet goed schoongemaakt en onderhouden worden. Probeer je fiets na een rit in de regen ook droog te maken en binnen te stallen; het slechtste wat je kunt doen is je fiets nat achterlaten in een vochtige kelder, omdat de ketting hierdoor snel kapot kan gaan.

Als je de mogelijkheid hebt stal je je fiets altijd binnen, want kou en regen beïnvloeden je remkracht en soepel schakelen. Kou verhoogt ook de slijtage van andere onderdelen en het frame.

Het is belangrijk om je fiets te wassen, ontvetten en regelmatig de ketting en aandrijving opnieuw in te smeren. Controleer je banden om er zeker van te zijn dat er geen glas of steentjes in het profiel steken die lekken kunnen veroorzaken. Controleer ook of je remblokken niet versleten zijn en of er glas of vuil in de remblokken zit: de remblokken worden hierdoor in feite tot schuurpapier en vernietigen de velgen razendsnel. Schijfremmen zijn over het algemeen beter voor ritten in de winter, omdat ze beter werken dan velgremmen in ruwere omstandigheden zonder het risico van beschadigde velgen.

Als de winter voorbij is, is het een goed idee om je fiets te trakteren op een volledige service, in een fietsenwinkel of thuis.

Extra tips voor het beschermen van je fiets:

  • Als je het grondig aan wilt pakken, breng dan waterdicht vet aan op de lagers: het balhoofdstel en de binnenkant van de balhoofdbuis, de krukaslagers en zelfs op de remkabels. Dit helpt om remmen beter te laten functioneren en de bewegende delen zonder problemen te laten draaien.
  • Verwijder de zadelpen, spuit er een 'frame saver' in om de zadelbuis te coaten en corrosie te voorkomen en smeer vervolgens de zadelpen in met vet. Er is niets vervelenders dan een vastgeroeste zadelpen.
  • Gebruik een nat in plaats van een droog smeermiddel: dit voorkomt dat je ketting tijdens natte ritten allerlei soorten vuil oppikt.