Mythes en waarheden omtrent voeding voor fietsers

Mythes en waarheden omtrent voeding voor fietsers

We vertrekken hier vanuit de meest hardnekkige mythes omtrent voeding in de wielersport en ontrafelen ze een voor een. Het is de bedoeling om je het juiste advies te geven en de specifieke reden ervan uit te leggen, zodat je voldoende geïnformeerd bent om zelf te beslissen hoe je met je voeding omgaat. Dat is ook beter voor je gezondheid.

Pasta party voeding

Pasta een must voor de wedstrijd?

Het eten van een koolhydraatrijke maaltijd net voor de wedstrijd om de koolhydraatreserves aan te vullen vlak is niets nieuws. We mogen echter niet vergeten dat het consumeren van vetten net zo belangrijk en onontbeerlijk is om optimale prestaties te kunnen garanderen. Om darmstoornissen te vermijden bieden de meeste wielerploegen hun wielrenners tegenwoordig niet langer tarweproducten aan omwille van het te hoge gehalte aan gluten. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan pastaproducten. Voor een wedstrijd moet je kiezen voor goede koolhydraatbronnen, zoals bvb. rijst, maar dan eventueel in combinatie met mager vlees en broccoli, die de nodige voedingsstoffen bevatten voor het leveren van maximale prestaties.


Koolhydraten

Moeten koolhydraten voorrang krijgen op eiwitten in het voedingspatroon van fietsers?

Nee, indien we enkel koolhydraten eten, wordt ons lichaam er te afhankelijk van. Dit betekent concreet dat wanneer de koolhydraatreserves leeg zijn en de bloedsuikerspiegel daalt, het steeds moeilijker wordt voor het lichaam om vet te verbranden. Vetten zijn op zich geen dikmakers, een overschot aan calorieën daarentegen wel. Vetten zijn essentiële grondstoffen voor de aanmaak van testosteron en andere groeihormonen die het weefselherstel bevorderen. Vetten vertragen bovendien de opname van koolhydraten en verminderen zo het risico op een acute verlaging van de bloedsuikerspiegel. Tot slot kan een dieet gebaseerd op enkel koolhydraten tot buitengewone vermoeidheid leiden.


Koffie

Koffie geschikt om te drinken voor een race of trainingssessie??

Volgens recente studies is koffie zelfs goed voor de gezondheid. Koffie voor de training verhoogt de alertheid en verbetert je prestaties. Niettemin is het belangrijk om te zorgen voor een matige consumptie. Indien je dagelijks koffie drinkt, neemt de effectiviteit ervan af.

Muesli

Is de traditionele muesli de maaltijd bij uitstek voor een vermoeiende fietsdag?

Ja, muesli op basis van gekookte havermout (vooral niet rauw!) en fruit zorgen voor voldoende koolhydraten. Indien geserveerd met noten, levert je maaltijd ook nog eens eiwitten en goed vetten op. Maar wees voorzichtig met het drinken van dierlijke melkproducten. Veel sporters krijgen namelijk van maagproblemen indien ze vóór een wedstrijd melk consumeren.


Goed eten tijdens de training

Hoe nuttig zijn voedingssupplementen die speciaal ontwikkeld zijn als snelle energieleverancier?

Energierepen zijn een ideale manier om je koolhydraat- en aminozuurgehaltes op peil te krijgen. Ze zijn gemakkelijk te consumeren en bevatten meestal ook vitaminen. Energiegels bevatten ook cafeïne en andere stimulerende middelen zoals snelle suikers. Snelle suikers moeten ingenomen worden wanneer je energie begint te verliezen, last krijgt van zware benen en je geen tijd hebt om in een energiebar te happen. In dergelijke situaties zijn deze energieconcentraten een ideale uitkomst voor de sporter.