Van kinderfiets tot fietskar

Kinderen en fietsen - een overzicht van de verschillende vervoersmogelijkheden

© Cube

Je kind voor het eerst zien fietsen is waarschijnlijk een van de mooiste momenten die ouders kunnen meemaken. Het (fiets)pad daarheen is nu redelijk goed ontwikkeld - maar er zijn nog genoeg kruisingen waar je kunt verdwalen. Er zijn gewoonweg te veel mogelijkheden!

Met dit overzicht geven we een gids voor alle vormen van vervoer voor kinderen op twee wielen, van wieg tot schoolleeftijd.

Gechauffeerd worden

Fietsstoeltjes voor kinderen

© Thule

Je hebt echt geen speciale fiets nodig om een kind veilig te vervoeren. Meer dan één kinderzitje is niet nodig! De meeste modellen voor montage direct achter het stuur zijn goedgekeurd vanaf de leeftijd van één jaar, of zelfs vanaf negen maanden na overleg met uw kinderarts. Dankzij hun ontwerp heeft uw kind goed zicht op de voorkant van de fiets en wordt het dus goed vermaakt. U kunt ze ook altijd in de gaten houden. De ruimte vooraan is echter beperkt door het frame en het stuur.

Achter het zadel is er meer ruimte, waardoor grotere en zwaardere kinderen tot iets meer dan 20 kilo (afhankelijk van het model) toch kunnen genieten van een ritje. Wees daarentegen voorzichtig met grotere rugzakken. Afhankelijk van de zitpositie kunnen ze in het gezicht van het kind hangen en het plezier van de rit bederven.

Neem een kijkje in ons ruime assortiment kinderzitjes - er is er vast een voor u en uw kinderen.


Bakfietsen

Met bakfietsen met het laadvermogen vooraan op de fiets (long johns, bakfietsen of voorladers genoemd) kun je je kind meenemen vanaf ongeveer drie maanden oud. Natuurlijk kun je ze niet zomaar in de laadruimte zetten - je hebt nog steeds een babyzitje nodig. In het beste geval kun je hem in de auto gebruiken - als je überhaupt nog een auto hebt. Een bakfiets (vooral eentje met elektrische ondersteuning) kan een auto volledig overbodig maken, zelfs voor jonge gezinnen.

Als je kind te groot is voor een autostoeltje dan komt de bakfiets goed van pas. Voorladers kunnen worden uitgerust met een zitje en een regenhoes, zodat de kleintjes in weer en wind kunnen rijden. Als je een longtail hebt, wat betekent dat je je bagage op een extra lang rek achter het zadel vervoert, kun je een kinderzitje plaatsen en heb je nog genoeg ruimte voor tassen en boodschappen!

© Cube

We zijn erg blij dat we een breed assortiment bakfietsen online kunnen aanbieden. Ze worden allemaal voorgemonteerd aan uw deur geleverd.


Kinderfietskarren

Fietskarren zijn verreweg de meest flexibele oplossing voor het vervoeren van kinderen op de fiets. Ze kunnen op bijna elke fiets worden bevestigd, maar ook snel worden verwijderd. Daardoor kunnen ze gemakkelijk op meerdere fietsen tegelijk worden gebruikt - een zegen als het bijvoorbeeld niet altijd dezelfde persoon is die naar de crèche gaat. Ze zijn ook ruim genoeg voor zowel baby's in kuipstoeltjes als grotere kinderen. Twee kinderen naast elkaar is natuurlijk ook een optie - als ze maar met elkaar overweg kunnen!

Sommige van deze wagens kunnen ook worden gebruikt als kinderwagen zonder fiets. Ze zijn vaak modulair en kunnen ook worden gebruikt voor joggen of zelfs langlaufen met apart verkrijgbare accessoires. Zoals u ziet: Of je nu een baby of een schoolgaand kind hebt, op de fiets of te voet, aanhangers geven jou en je kinderen maximale vrijheid! Bekijk ons enorme assortiment kinderfietskarren.

© Thule

Alleen fietsen

Balansfiets

© Puky

Het is één ding om je kinderen comfortabel naar de crèche of naar de winkels te kunnen brengen en ze toch mee te kunnen nemen op de fiets om de wekelijkse boodschappen te doen. Maar wanneer de kleine wildebrassen zelf willen fietsen, bevinden we ons op een heel ander speelveld.

In plaats van trainingswieltjes gebruiken we nu loopwieltjes voor hun eerste pogingen op twee wielen. Zo leren de kleintjes vanaf het begin dat ze hun evenwicht moeten bewaren op een fiets en is de overgang naar een echte fiets niet zo moeilijk. Afhankelijk van hun ontwikkeling zijn loopfietsen een optie vanaf ongeveer één jaar. Zoals bij alle kinderfietsen kunnen groeispurten betekenen dat wat zes maanden geleden nog perfect paste, plots te klein is.

Gelukkig hebben we altijd een groot assortiment loopfietsen op voorraad - er is er vast wel één die past.


Kinderfiets

Een goede kinderfiets moet ontworpen zijn voor kinderen, niet zomaar een verkleinde kopie van een fiets voor volwassenen. Idealiter heeft hij veel kenmerken die het voor kinderen gemakkelijker maken hem te besturen: Het frame moet een lage instaphoogte hebben, wat belangrijk is als het kind abrupt moet afstappen. Dit vereist ook aanpassingen aan de onderdelen. Lichte overbrengingsverhoudingen helpen korte benen heuvels op, speciale remhendels voor kleine handen of terugtrapremmen en idealiter een remkrachtmodulator voor de voorrem zorgen voor veilig stoppen.

© Puky

De juiste maat kiezen is ongelooflijk belangrijk, vooral voor een kinderfiets: ook al lijkt het financieel aantrekkelijk om een te grote fiets te kopen om "in te groeien", het kind zal er de eerste maanden moeite mee hebben om de fiets onder controle te houden. Onze koopgids voor kinderfietsen geeft een goed overzicht of bijvoorbeeld een fiets van 20 inch al past op een bepaalde leeftijd. En als je eenmaal de juiste maat hebt gevonden, hebben we een enorm assortiment kinderfietsen van 12 tot 24 inch.


Nobele MTB voor kinderen

Als je een prijskaartje van vier cijfers ziet aan een kinderfiets, wrijf je misschien in je ogen van ongeloof. Zoveel geld voor een fiets met een beperkte levensduur - en hij heeft niet eens een motor! Het is gemakkelijk om over het hoofd te zien dat je veel mogelijkheden krijgt voor je geld: Deze fietsen zijn goed uitgerust en daardoor relatief licht. Het gewicht van een fiets is veel belangrijker voor kinderen, die veel lichter zijn dan volwassenen. Eenvoudige kinderfietsen kunnen tot vijf kilo zwaarder zijn dan topmodellen - dat is tot 20 procent van het lichaamsgewicht van een kind op die leeftijd! Natuurlijk zijn onze MTB's voor kinderen niet geschikt voor woon-werkverkeer naar school - maar ze zijn precies wat je nodig hebt om ze op jonge leeftijd met de fiets te laten beginnen.

© Eightshot

E-bike voor kinderen

© Cube

Bijna één op de twee fietsen die tegenwoordig worden verkocht heeft een motor, dus het is geen verrassing dat er nu slimme ideeën zijn over hoe kindvriendelijke e-bikes eruit kunnen zien. Vaak zijn het mountainbikes - zodat het hele gezin met gemak de heuvels op kan en de kinderen niet hoeven te trappen terwijl de ouders genieten van de turbostand. Maar er zijn ook e-bikes voor kinderen voor dagelijks gebruik, zodat lange ritten naar school geen uitdaging meer zijn. Bekijk ons assortiment e-bikes voor kinderen hier en u vindt zeker een geweldig alternatief voor de taxi van de ouders.

Het scala aan opties als het gaat om kinderen en fietsen kan in het begin verwarrend zijn. Hopelijk helpt dit overzicht je om te zien dat er een optie is voor elke leeftijd, elke situatie en elk budget. Kijk eens rond en aarzel niet om uw kinderen kennis te laten maken met de beste vorm van vervoer ter wereld!