Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Handige apps + websites

Shopify API |

Vind de perfecte fietsroute: de beste routeplannerwebsites en -apps

Of u nu een dagtocht, een overnachting of een lange bikepacking-reis plant - het allerbelangrijkste is een goede planning, zodat u tijdens uw fietstocht niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Fietstochten zijn eigenlijk supereenvoudig en daarom draaien de meeste vraagtekens om existentiële kwesties: route, eten, drinken, slapen. Wij laten u zien wat volgens ons de beste en belangrijkste hulpmiddelen zijn waarmee u deze vier basisprincipes optimaal kunt plannen.

Routeplanning

komoot

komoot kan bijna worden omschreven als een klassiek hulpmiddel voor routeplanning. Wij hebben de software hier al uitgebreider aan u voorgesteld. Voor ons is komoot altijd het eerste aanspreekpunt bij het plannen van de route. Of het nu gaat om een ​​korte rit na het werk of een meerdaagse tocht, komoot is eenvoudig en intuïtief te gebruiken, biedt verschillende fietsprofielen en integreert deze zelfs. eigen navigatiesysteem. komoot gebruikt de gegevens van Openstreetmap. Met een eenmalige prijs van slechts zo'n 30 euro om alle kaarten wereldwijd te activeren is er nauwelijks iets mis mee. De hoogtepunten die door gebruikers zijn gecreëerd, maken de software zo waardevol. komoot is compatibel met vrijwel alle fietsnavigatiesystemen en kan als app en ook via de website worden gebruikt.

Fahrrad hängt im Baum
Bij komoot vind je niet alleen bijzonder mooie stukken van de route, maar ook bijzonder gekke hoogtepunten

Strava

Strava wordt misschien wel het ‘Facebook voor duursporten’ genoemd, maar het biedt veel meer dan alleen het vergelijken van beste tijden, het registreren van kilometers en het delen met anderen. Als je 60 euro per jaar betaalt voor het lidmaatschap, kun je via de heatmap een specifiek gebied selecteren en onderzoeken welke routes het populairst zijn. Dit kan op een aantal manieren nuttig zijn, zoals het vinden van de beste uitweg uit een grote stad of het vinden van de beste routes voor woon-werkverkeer. De Strava routeplanner is niet alleen geschikt voor het afstemmen van tochten, hij kan ook betrouwbaar bepalen of je een route op de racefiets kunt rijden. Strava is ook beschikbaar als app en browserversie, al zijn alle functies alleen op de website zelf te gebruiken.

BRouter

BRouter is een open source project en maakt tevens gebruik van de kaartgegevens van Openstreetmap . Ook daar kunnen routes worden gemaakt door eenvoudig afzonderlijke punten op de kaart samen te klikken. In vergelijking met veel andere routeplanningstools kun je met BRouter zelf veel verschillende parameters instellen (bijvoorbeeld ondergrond, hoe druk de wegen kunnen zijn en of de klim een ​​rol moet spelen). Er is ook een zeer grote keuze uit verschillende profielen, zoals ligfietsen, trekkingfietsen of racefietsroutes met weinig verkeer). BRouter kan alleen als website worden gebruikt. De voltooide routes kunnen als GPX-bestand worden gedownload en in de volgende stap op een fietsnavigatieapparaat worden afgespeeld.

CXBerlin: Grindrouteplanner

Op een grindfiets over eenzame paden, brede grindwegen en bossnelwegen vegen is eindeloos plezier en geeft ons een gevoel van vrijheid. Maar heel vaak is het niet zo eenvoudig om mooie grindroutes te vinden. De CXBerlin-crew bestaat uit een groep bewezen fans van offroad-rijden in verschillende vormen. Of het nu gaat om cyclocross, tracklocross of grindfietsen. U gebruikt bovengenoemde BRouter-tool als basis en maakt hiermee uw eigen CXB-routeplanner . Dit is op maat gemaakt om de beste grindpaden en tochten te creëren. Het beste van alles is dat de planner helemaal gratis en supergemakkelijk te gebruiken is. De grindrouteplanner is ook zeer geschikt voor meerdaagse bikepackingtochten. De functionaliteit is precies hetzelfde als BRouter.

Radfahrer auf einem Feldweg
Met de grindrouteplanner van het collectief CXBerlin vind je gegarandeerd hele mooie onverharde wegen

Horeca

Google Maps

Het is zeker geen geheime tip om Google Maps te gebruiken voor uw tochten en planning. Het is waarschijnlijk het meest gebruikte aanspreekpunt voor een overzicht van de aanbodsituatie. Je kunt de app niet alleen gebruiken als overzicht, maar ook om gericht te zoeken naar tankstations, restaurants en winkels. Vervolgens kunt u de locatie opslaan, zodat u deze gemakkelijk kunt terugvinden. Bijzonder praktisch is dat de openingstijden altijd worden weergegeven. Google Maps is beschikbaar als app en onder het domein maps.google.com.

Drinkwater onderweg

Het belangrijkste voor ons fietsers tijdens lange tochten is dat we gehydrateerd blijven. Bijzonder praktisch zijn bronnen en fonteinen waar we onze flessen eenvoudig onder kunnen houden. Maar let op: niet elke bron of bron levert bruikbaar water op. Op de pagina Drinkwater On The Go vindt u een overzicht van alle publiek toegankelijke drinkwaterbronnen, maar ook van kraansystemen in gebouwen en voorzieningen. In de meeste gevallen zijn dit fonteinen die u op elk moment van de dag of nacht van drinkwater voorzien. U kunt de website of de app gebruiken om te zoeken.

Bijvullen

Met Refill deelnemers kun je snel en eenvoudig je drinkflessen laten bijvullen. De tankstations zijn echter geen waterputten, maar bedrijven, overheden of initiatieven. Dit kan de natuurvoedingswinkel, de boerderij of het treinstation zijn. Let daarom bij uw keuze zeker op de betreffende openingstijden. Het enige dat u hoeft te doen, is naar de website van Refill gaan om deelnemende faciliteiten te vinden.

Refill Aufkleber zeigt Trinkwasserstellen für Radfahrer
Op een stickertje op de winkeldeur staat: Hier kunt u eenvoudig uw water bijvullen

Drinkwater

U kunt ook zoeken naar drinkwaterbronnen bij Drinkwater . Bijzonder praktisch is dat je een zoekfunctie hebt waarmee je specifiek naar adressen kunt zoeken. Ook hier gaat het in de meeste gevallen om fonteinen, maar ook openbare toiletten en niet nader afgebakende plekken worden getoond. Drinkwater is alleen verkrijgbaar via uw eigen domein.

Slaap

Radfahrer macht Pause auf einem Picknicktisch
Het is zeker prima om even uit te rusten, maar deze opstelling is zeker niet genoeg voor een goede nachtrust. Het is goed dat sommige sites je kunnen helpen bij het vinden van goede accommodatie.

1Nite-tent

De site 1nitetent heeft niet alleen een heel cool concept, maar ook een hele grappige naam. De toespeling op de one night stand met de verbinding met de tent zegt eigenlijk waar het over gaat. Iedereen die thuis ruimte heeft voor een tent, kan zich bij 1Nite Tent inschrijven en deze ruimte op verzoek voor één (of meerdere nachten) beschikbaar stellen.

De gastheer beschrijft in een korte overzichtstekst hoe de toegang tot elektriciteit en water is. De plaatsen zijn open weilanden, tuinen en boerderijen en alles daartussenin. Bij 1Nite Tent moet je ook de website gebruiken.

Couchsurfen

Couchsurfen is een van de bekendste plekken ter wereld als het gaat om het vinden van een slaapplek. Het oorspronkelijke idee was om gratis een slaapplek in je eigen appartement ter beschikking te stellen. De voorheen gratis site is nu echter een bedrijf geworden dat een geldelijke bijdrage vereist bij het gebruik ervan. Je kunt echter nog steeds couchsurfing.com gebruiken om een ​​zeer goedkope slaapplek bij de lokale bevolking te vinden. Couchsurfing is beschikbaar als app voor Android en iOS. U kunt ook gebruik maken van de Couchsurfing-website.

Warme douches

De site warmshowers.org is als het ware couchsurfing voor fietsers. Ook hier bieden verschillende mensen, veelal fietsers, hun accommodatie aan voor gratis overnachtingen. Uiteraard leidt dit tot veel minder communicatieproblemen, bijvoorbeeld als je een fiets mee naar binnen wilt nemen en deze niet buiten op slot wilt zetten. De site heeft wereldwijd ruim 160.000 leden, waardoor er in vrijwel elk gebied een mogelijkheid is om te overnachten. Als je Couchsurfing gebruikt, is het natuurlijk altijd goed om zin te hebben in een beetje sociale interactie. Gebruik voor uw zoekopdracht de website van Warmshowers.

Buitenkaart: schuilplaatsmap

Slaap je liever in het bos, dan geeft de buitenkaart je een vrij nauwkeurig en goed overzicht van waar er schuilplaatsen zijn. Een deel van de informatie is zo goed dat we een nauwkeurig beeld krijgen van de schuilplaats. Helaas zijn sommige vermeldingen op geen enkele manier gespecificeerd, wat ertoe kan leiden dat het veronderstelde toevluchtsoord een eenvoudig onderkomen of een houten bankje blijkt te zijn. Maar omdat er in Duitsland een groot netwerk van toevluchtsoorden bestaat, is de route naar de volgende vaak niet zo ver. Nogmaals, je moet de website doorlopen om schuilplaatsen te vinden.

Het goed plannen van fietstochten is het halve werk voor een succesvol avontuur. Als we achter de computer gaan zitten om een ​​meerdaagse tocht tot in detail te plannen, werkt niets zonder komoot, Google Maps en de vluchtgids. U moet zelf uitzoeken welke van onze planningstools voor u het beste werken. Wij wensen je veel plezier en verzekeren je: uiteindelijk is er nog voldoende ruimte voor spontaniteit en freestyle.