Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Fiets en trein

Shopify API |

Fiets en trein

Waar moet je op letten als je met de trein met de fiets gaat?

Reizen met de trein is geweldig: we kunnen met de trein snel van A naar B komen en deze vorm van mobiliteit is bovendien milieuvriendelijk. In combinatie met ons favoriete vervoermiddel – de fiets – ontstaan ​​er onvoorstelbare mogelijkheden. Er zijn echter een paar dingen waarmee u rekening moet houden. In dit artikel bundelen wij de belangrijkste informatie voor reizen per trein en fiets, zodat u ontspannen op de bestemming van uw reis aankomt.

Fahrradabteil Regionalexpress
Een mooie combinatie: fiets en trein. Maar waar moet je rekening mee houden?

De basis

Treinen met fietsenstallingen

Deutsche Bahn biedt verschillende soorten treinen aan. De bekendste zijn uiteraard de ICE’s (Intercity Express) en de IC’s (Intercity). Ze brengen reizigers het snelst en meest direct naar verre oorden. Een treffend voorbeeld hiervan is de route tussen Berlijn en München. Sinds 2018 hebben treinen van het centraal station van Berlijn naar het centraal station van München slechts vier uur geduurd. Maar mag jouw fiets wel op de ICE? In onderstaand overzicht wordt uitgelegd welke treinen geschikt zijn voor het meenemen van fietsen en hoeveel plekken er zijn.

Kein Fahrradstellplatz im Regionalexpress
We mogen onze fietsen niet op elke vrije plek in de treinen parkeren

Fietsen meenemen in langeafstandstreinen met ICE en IC

In de nieuwe vierde generatie ICE’s zijn er maar liefst acht fietsplekken per trein. Dat is niet veel, maar zeker acht plaatsen meer dan bij zijn voorgangers. Om uw fiets mee te nemen op de ICE, moet u vóór uw reis een zitplaats reserveren en een kaartje voor uw fiets kopen. Een fietskaart inclusief parkeerplaatsreservering voor huishoudelijk gebruik kost zonder spoorkaart negen euro (vanaf januari 2024).

Tijdens het boekingsproces op de website van Deutsche Bahn kunt u tijdens het boekingsproces zien of er fietsen op de ICE op uw route worden aangeboden. Bij de informatie over uw reis dient u het vakje naast ‘Breng een fiets’ aan te vinken en te controleren of er een ICE in de lijst met reismogelijkheden voorkomt. Indien dit het geval is, kunt u de verbinding selecteren en doorgaan met het boekingsproces. Of er nog een parkeerplaats beschikbaar is voor de geselecteerde trein, kunt u zien in de derde boekingsstap ‘Ticket & Reservering’. Als alle parkeerplaatsen al verdwenen zijn, ziet u daar geen mogelijkheid om een ​​parkeerplaats te reserveren.

Wagenstandsanzeiger
Op deze overzichtsplannen is per ICE- en IC-trein aangegeven waar de fietsenstallingen te vinden zijn

Bij Intercity zijn er aanzienlijk meer parkeerplaatsen voor fietsen. Hoeveel het er precies zijn, hangt af van het specifieke treintype. Op de IC’s zijn doorgaans tussen de acht en zestien fietsenstallingen beschikbaar. Net als bij de ICE is een fietskaart en een parkeerplaatsreservering voor uw fiets vereist, die u ook tijdens het boekingsproces kunt aanschaffen (indien beschikbaar). Je kunt hiervoor nu ook de treinapp gebruiken.

Een korte tussentijdse conclusie bij het fietsen in het langeafstandsvervoer: het werkt, maar het kan veel beter. Spontane uitstapjes kun je alleen of helemaal niet maken in het laagseizoen, dus van oktober tot en met maart. Maar de algehele situatie wordt langzaam beter. Wij hopen dat deze trend zich zal voortzetten en idealiter zal versnellen.

Fietsen meenemen op lokaal vervoer

Fietsen meenemen in het plaatselijk vervoer is over het algemeen veel makkelijker, maar de verschillende regionale vervoersverenigingen zijn lastiger te begrijpen omdat zij op een andere manier omgaan met het fietsvervoer. In sommige deelstaten is het gratis, in andere moet je betalen, in weer andere is het afhankelijk van het tijdstip en de dag van de week. Hier krijgt u een overzicht afhankelijk van de deelstaat. Ook de beschikbare ruimte voor fietsen kan sterk variëren. Een goede basistip is om tijdens de spits geen fietstochten met het plaatselijk vervoer te plannen. Veel forensen maken daar gebruik van de fietsenstallingen en deze staan ​​dan ook vol.

Lokaal vervoer is bijzonder geschikt voor woon-werkverkeer. Het maakt niet uit of u naar uw werk wilt of iemand wilt bezoeken. Het gebruik van de trein in combinatie met de fiets is in de meeste gevallen sneller en minder stressvol. Met de juiste fiets, zoals eenvouwfiets , heb je geen ruimteproblemen en hoef je er geen kaartje voor te kopen. Dit geldt ook voor de IC en ICE.

Fahrräder am Bahnsteig
Veel pendelaars maken dagelijks gebruik van de combinatie fiets en trein

Ticketboeking voor het meenemen van uw fiets

Er zijn precies vier verschillende manieren om uw ticket te boeken. Allereerst kunt u uiteraard via bahn.de uw verbinding online opzoeken en direct boeken, en daarna uw ticket zelf afdrukken. Ook hiervoor is de Deutsche Bahn app bijzonder praktisch. U kunt het gebruiken om uw kaartjes te kopen, te beheren, ter controle aan te bieden en zelfs zelf in te checken in de trein op langeafstandsvervoer, zodat u zich de moeite van het controleren van kaartjes kunt besparen. Ook alle vervoersverenigingen en particuliere aanbieders zijn hierin geïntegreerd. Uw Bahncard wordt ook opgeslagen in de DB Navigator-app. De derde optie is veel ouderwetser: koop je kaartje direct op het treinstation via de kaartautomaat. U kunt daar ook reisplannen bekijken en deze samen met uw ticket laten afdrukken. Ten slotte kunt u ook naar een reiscentrum op het treinstation gaan, daar advies inwinnen en uw kaartjes kopen. Hier vindt u een overzicht van alle reiscentra met openingstijden. Deze optie is vooral handig als de app problemen veroorzaakt, je trein uitvalt, de batterij van je mobiele telefoon leeg is of als je andere specifieke zorgen hebt.

Fahrrad vor Reisezentrum Deutsche Bahn
Alle benodigde tickets kunt u boeken bij de reiscentra van Deutsche Bahn. Wel moet uw fiets buiten blijven staan.

Zoek en gebruik een parkeerplaats

Na het boeken is voordat u aan uw reis begint. Op een groot treinstation is het vrijwel altijd hectisch en wie niet dagelijks met de trein of de fiets reist, raakt snel geïrriteerd. Waar kan ik op mijn fiets stappen? Wat als het al vol is? Hoe vind ik de juiste plek voor mijn fiets in de ICE-trein? Bij al deze vragen en meer is het eerste wat u moet doen kalm blijven. De trein zal hoogstwaarschijnlijk de deuren niet sluiten en voor u vertrekken.

Als u op een ICE of IC wilt stappen, gebruikt u de treinkaarten. De exacte volgorde van de wagons is daar te zien. Alle perrongebieden zijn gemarkeerd met letters waarmee u zich kunt oriënteren. Bovendien laat het elektronische displaybord vaak zien in welke treincoupés zich de boordbistro en de fietsenruimte bevinden. Wanneer alle informatie in de drukte aan je voorbij gaat, ga je gewoon midden op het perron staan ​​en onderzoek je de binnenkomende trein op het fietssymbool. Als dit symbool je niet passeert, weet je dat je de andere kant op moet. Meestal wordt dit ook in de Navigator-app aan u getoond.

Anzeigetafel mit Fahrradabteil
Ook kunt u op het displaybord zien waar u zich met uw fiets moet positioneren. In dit voorbeeld in perrongebied A.

In de regionale treinen hoeft u doorgaans geen moeite te doen om een ​​parkeerplaats te vinden. Vaak zijn er meerdere compartimenten voor fietsen of zijn de treinen zo kort dat je de ruimtes direct herkent. Een goede tip is om andere reizigers met fietsen te volgen. Pendelaars weten vaak precies waar de fietsenstalling zal stoppen. Ga er gewoon naast staan, zodat u iemand bij de hand heeft als u hulp nodig heeft bij het binnenkomen.

Met de fiets door heel Europa en de wereld met de trein

Voor het verkrijgen van een internationale fietskaart (voor reizen naar het buitenland of voor puur internationale reizen) kunt u het beste naar een reiscentrum van Deutsche Bahn gaan. Deze fietstickets zijn ook te boeken via de hotline van Deutsche Bahn. In ieder land vind je verschillende voorwaarden, van eigen afgesloten wagons tot miniparkeerplaatsen, alles is aanwezig. Meer informatie kunt u het beste vinden op de eigen websites van de buitenlandse treinmaatschappijen.

Waar naartoe met de fiets of trein?

Na het ‘Hoe?’ rijst nu de vraag ‘Waarheen?’ en ‘Waarom?’. Natuurlijk is er niet slechts één antwoord voor beide, maar ongeveer net zoveel als er reisbestemmingen zijn. Of je nu een fietstocht in één richting wilt maken om eindelijk het gebruikelijke terrein te verlaten of door Italië wilt fietsen, makkelijker dan met de trein kan het niet. Er zijn echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van uw reisbestemmingen.

Fahrrad am Bahnsteig
Neem gewoon de volgende trein en maak er een klein avontuur van

Netwerkinfrastructuur in Duitsland, Europa en de wereld

De netwerkinfrastructuur van treinen is in alle landen verschillend. En zelfs in Duitsland zijn er nog steeds een aantal hoekjes waar je niet zo gemakkelijk bij kunt komen. Klein voorbeeld: om met de fiets van Erfurt naar Bielefeld te komen, heb je minimaal vier uur nodig en moet je drie keer overstappen. Of u kunt een uur langer rijden en slechts één keer overstappen. Berlijn ligt op ongeveer dezelfde afstand van Erfurt, maar je kunt het in slechts twee uur bereiken zonder over te stappen. Houd daarom bij het kiezen van uw reisbestemmingen altijd rekening met de routekaarten en routenetwerkplannen .

Dit is vooral merkbaar tijdens lange reizen in Europa. Bent u dus bijvoorbeeld niet per se geïnteresseerd in een specifieke plek in Noord-Italië, vergelijk dan gewoon de reistijden. Bekijk eenvoudig de verschillende verbindingen naar Turijn, Milaan en Venetië. Je zult zien dat er soms hele grote verschillen zijn. Het bekende en populaireInterrail-ticket is bijzonder geschikt om goedkoop naar verschillende Europese gebieden te reizen. Hier vindt u een goed overzicht van alle bestemmingen.


Ideeën voor uitstapjes met de fiets en de trein

In principe kun je met de fiets en trein door Europa en de wereld reizen. Als we met dit dynamische duo op reis gaan, denken we uiteraard als eerste aan fietsvakanties. We starten vanaf het treinstation thuis, nemen de trein naar de Alpen, steken ze per fiets over en nemen vanaf het Gardameer de trein terug naar huis. Een Alpencross als deze is een goede reden om het circuit en de motor te combineren.

Maar het is ook de moeite waard om een ​​kijkje te nemen in de dienstregeling voor dagtochten en micro-avonturen. Vooral als je je verveelt in de omgeving van je huis, kun je met een treinrit van een uur meteen nieuwe routes en tochten vinden. U bepaalt zelf of u vervolgens via een grote lus terugrijdt naar uw woning of naar een ander treinstation vanwaar de treinen terugkeren.

Bike am Bahnhof
Inspiratie voor uw volgende reis kunt u ook vinden in de vertrekschema's

En wat dacht je van het volgende avontuur: Met je bikepackinguitrusting stap je op de volgende trein die vertrekt, of je gooit een nummer en neemt precies dat perron. Dan rijd je gewoon naar de laatste halte en probeer je met een kompas de weg terug te vinden. Tussendoor slaat u uw kamp op waar het u uitkomt. Een ander micro-avontuur met de trein en de fiets zou zijn als je zomaar van huis vertrekt zonder concreet plan. Bij elke splitsing in de weg bepaal jij waar je heen gaat. Als je denkt dat het tijd is om terug te gaan, zoek dan gewoon het dichtstbijzijnde treinstation en ga terug.


Tips en trucs

Hoewel reizen met de fiets en de trein eigenlijk heel eenvoudig is, vatten we in het laatste deel graag de belangrijkste tips en trucs voor het reizen met de trein en de fiets samen:

1. Voorbereiding en boeking

Let bij het kiezen van je reisbestemming op goedkope verbindingen en de reistijd. Als u niet op zoek bent naar een beetje avontuur of ver wilt reizen, dan moet u vóór aanvang van uw reis uw ticket en vooral de parkeerplaats voor uw fiets voor het langeafstandsvervoer reserveren. Boek zo vroeg mogelijk zodat u een van de felbegeerde plaatsen veilig kunt stellen. Ga je naar het buitenland? Ontdek dan via blogs en websites hoe de voorwaarden in het buitenland zijn.

2. Op de reisdag

Zorg voor voldoende tijd om naar het treinstation te komen. Indien nodig mag een lekke band er niet voor zorgen dat u zich onderweg haast. En op het treinstation geldt dezelfde regel: blijf kalm en denk helder na. Sluit je aan bij andere fietsreizigers en krijg een beetje overzicht en veiligheid. Zoek het fietscompartiment op kaarten of de passerende trein.

Fahrrad im Zug
Helaas merk je bij het streekvervoer meestal pas of er voldoende ruimte is als je al met je fiets in de trein staat

3. In de trein

Voordat u opstapt, moet het duidelijk zijn of u uw fiets en uw bagage samen kunt tillen. Zo niet, demonteer hem dan en neem hem mee met de tweede lading. Zorg ervoor dat u waardevolle spullen meeneemt naar uw zitplaats, ook als u zich in het zicht van uw fiets bevindt. Voor de zekerheid moet u hem ook elke keer dat u stopt, aansluiten of even bekijken. In het regionale verkeer kan het tijdens de spitsuren wat ruiger worden. Als uw fiets van bijzonder hoge kwaliteit is of als u uit principe krassen wilt voorkomen, kunt u er niet omheen om hem altijd recht vooraan te plaatsen en hem persoonlijk te bewaken elke keer dat u stopt.

4. Aankomst

Bij het uitstappen geldt hetzelfde: blijf kalm en vraag indien nodig tijdig om hulp.


Alle fietsenstallingen verdwenen – wat nu?

Het kan voorkomen dat je precies die ene trein moet nemen, maar daar geen vrije parkeerplaats is. Of het komt echt voor dat je in de trein wilt stappen en er geen zitplaatsen meer zijn, of erger nog: je gereserveerde zitplaats is bezet.

Uw fiets meenemen op de ICE/IC zonder parkeerplaats

Als u uw fiets in een speciale transporttas verpakt, kunt u deze als normale bagage meenemen als het treinpersoneel een oogje dichtknijpt. Of u neemt een fietskoffer mee of een transporttas die u na aankomst op uw bestemming snel en eenvoudig kunt opvouwen. Je kunt ze vervolgens allebei terug naar huis sturen via de pakketdienst van jouw keuze.

Fiets sturen

Andersom kunt u uw fiets ook direct versturen. Als u afspraken maakt met een hotel of uw accommodatie, kunt u dit als bestemmingsadres gebruiken. Voor verzending kunt u ook een transporttas gebruiken, of u kunt bij uw plaatselijke fietsenwinkel om een ​​lege doos vragen. Bij de laatste optie moet je je fiets weer goed inpakken, zodat er niets mee gebeurt.

lokaal transport

Mochten op alle betreffende verbindingen geen gratis fietsenstallingen meer aanwezig zijn, dan kunt u bij uw aansluitingszoeker het vakje ‘alleen lokaal vervoer’ aanvinken. Zo komt u ook zonder gereserveerde fietsenstalling op uw bestemming. Uiteraard zul je dan veel meer tijd moeten plannen.

Fahrrad vor Bahnhof
U kunt uw bestemming ook bereiken met lokale treinen.

Ga als eerste naar binnen en blijf vriendelijk

In welke trein je ook zit: als alle fietsplekken bezet zijn, heb je een probleem. Als de binnenkant nog niet echt tot de laatste centimeter gevuld is, probeer dan altijd eerst in te stappen en dan je fiets zo goed mogelijk te positioneren. Als er conflicten ontstaan ​​door medereizigers of het treinpersoneel, blijf dan altijd vriendelijk en zoek samen naar een oplossing.

Zoals je kunt zien, wordt reizen met een beetje kennis en oefening een fluitje van een cent. Vooral om Duitsland, maar ook Europa en de wereld te verkennen, raden wij het fiets- en treinduo aan en bij het plannen verwijzen we graag naar Susan Sontag, die ooit zei: “Ik ben nog niet overal geweest, maar het staat op mijn lijstje. “