Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Koopadvies voor fietsbroeken

Gids voor fietsbroeken

Nog meer plezier tijdens het fietsen
met de juiste fietsbroek

Een gewatteerde fietsbroek kan voor alle fietsers een zegen zijn om zitongemakken te voorkomen of gewoon het rijcomfort te vergroten - of het nu gaat om de rit naar het werk, een fietstocht of een langere weekendtocht.

Dus als je wilt weten wat er zo bijzonder is aan een fietsbroek, waar je op moet letten bij het kopen en welke broek het beste bij jouw rijstijl past, dan ben je hier aan het juiste adres. Scroll eenvoudig naar beneden voor meer informatie of ga direct naar een onderwerp door op een van de onderstaande links te klikken:

Onderwerp overzicht
FAQ

Voordelen: Waarom heb ik een gewatteerde fietsbroek nodig?

Tijdens het fietsen rust het grootste deel van het gewicht op je billen en ook de beweging van je benen zorgt voor wrijving. Het is dus geen wonder dat je binnenste na een bepaalde tijd pijn begint te doen. Zeker als je langere afstanden in één keer wilt fietsen, kan het dragen van een goede fietsbroek het verschil maken tussen vreugde en verdriet, want de vulling:

  • Verdeelt de druk
  • Absorbeert schokken door slechte wegomstandigheden
  • Houdt je optimaal op het zadel
  • Helpt wrijving te voorkomen
Krediet: Gonso

Toptip : Zitcomfort is altijd een combinatie van fietsbroek en zadel. Zorg er allereerst voor dat het zadel zelf bij je zitvlak en zithouding past en goed is afgesteld. Anders helpt zelfs de beste fietsbroek niet.


Uitrusting: Wat onderscheidt een fietsbroek van “normale” dagelijkse kleding?

materiaal

Hoogwaardige fietsshorts zijn voornamelijk gemaakt van sneldrogend, ademend en rekbaar elastaan ​​waardoor je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Sommige modellen bieden een extra compressie-effect .
Idealiter is de fietsbroek in het zitgedeelte gemaakt van slijtvaster materiaal om pilling te voorkomen. Fietsbroeken voor het koelere seizoen moeten aan de voorkant een dichtere stof hebben om bescherming tegen de wind te bieden en aan de achterkant hoger zijn om de nieren te verwarmen.

snee

Over het algemeen is de snit van een goede fietsbroek geoptimaliseerd voor de min of meer gebogen houding op de fiets - en niet bij het staan ​​(houd hier rekening mee bij het passen). Een snit met meerdere panelen kan de bewegingsvrijheid vergroten en komt spelen een rol bij het gebruik van verschillende materialen. Bij het gebruik van naden moeten fabrikanten echter platte naden gebruiken en deze plaatsen waar er zo weinig mogelijk wrijving is. Sommige merken bieden ook vrijwel naadloze modellen aan.

Stijl

Dit is waar koersbroeken, ook wel koersbroeken genoemd, in het spel komen en beschikbaar zijn als alternatief voor broeken met tailleband. Deze zorgen voor een bijzonder goede grip , maar kunnen ook onpraktisch blijken te zijn, wat we in meer detail zullen uitleggen.

Fit

De klassieke fietsbroek is nauwsluitend en gewatteerd in het zitgedeelte. De nauwsluitende pasvorm heeft niet alleen aerodynamische voordelen , maar houdt de zeem ook op zijn plaats en voorkomt kreuken , waardoor wrijving wordt geminimaliseerd.

Greep

Korte fietsbroeken hebben meestal rubberen of siliconen bedrukte beenmanchetten om te voorkomen dat ze tijdens het trappen omhoog komen . Idealiter zijn de beenmanchetten, net als de tailleband, strak genoeg om ondersteuning te bieden, maar niet zo strak dat ze samentrekken. Een brede opleiding kan hierbij helpen.

In contrast met

“Normale kleding” zoals een spijkerbroek die u naar uw werk of naar een picknick draagt, is door het materiaal meestal inflexibel of glad, wat tot wrijving kan leiden. Bovendien kunnen ze in het kruis snel verslijten en wil je ze niet per se helemaal overzweten.


Welke soorten fietsbroeken zijn er en hoe vind ik de juiste voor mij?

De keuze aan fietsbroeken is eindeloos, dus houd rekening met de volgende drie criteria:

  • Doel
  • seizoen
  • Comfort

Laten we elk aspect eens nader bekijken:

1. Doel: Welk type fietser ben ik?

Zit jij liever languit op een racefiets of rechtop op een trekkingfiets? Is mountainbiken jouw ding, wordt het een meerdaagse bikepackingtocht of fiets je gewoon een paar kilometer per dag door de stad?

Vooral de fietsbroekspecialisten op de markt hebben verschillende modellen in hun assortiment voor verschillende rijstijlen. Dit geldt zowel voor het totale ontwerp als voor de bekleding .

In detail ziet het er als volgt uit:

Algemeen ontwerp
Krediet: Gonso

Voor mountainbike- of fietstochten zijn fietsshorts meestal tweedelig en bestaan ​​ze uit een gewatteerde, meestal lichtere, binnenbroek en een lossere, niet-gewatteerde fietsbroek als overbroek. Voor MTB kan de short - of lange overbroek - iets robuuster en ruimer zijn voor toeren; details zoals broekzakken worden ook gewaardeerd als extra opbergmogelijkheden.

Krediet: Gonso

Als je sportief bezig wilt zijn en aerodynamica belangrijk is, dan is de klassieke, nauwsluitende, gewatteerde fietsbroek uit één stuk de beste keuze. Een geïntegreerd broekzeem is simpelweg onverslaanbaar als het gaat om pasvorm en ondersteuning.

Krediet: VAUDE

Voor dagelijkse ritten zijn er ook speciale gewatteerde fietsonderbroeken die niet zo volumineus zijn en gemakkelijk onder normale kleding gedragen kunnen worden. Ze zijn geschikt voor kortere afstanden.

stootkussen

Zitposities: Sommige fabrikanten hebben nu met verschillende zeemontwerpen gereageerd op de verschillende anatomische behoeften, die ook verband houden met het beoogde gebruik, omdat de zeem het hart is van klassieke fietsbroeken.

Krediet: Gonso

Kussens voor de rechtopstaande zitpositie zijn bijvoorbeeld compacter in het zitbeengebied. Dit is ideaal voor woon-werkverkeer of toertochten.

Krediet: Gonso

Voor een gematigd sportieve zithouding, zoals bij grindfietsen, wordt vaak een uitgebalanceerd vullingontwerp aangeboden.

Krediet: Gonso

Het perineale gebied is bijzonder versterkt voor een zeer gestrekte “aeropositie”, bijvoorbeeld bij het rijden op een racefiets met hoge snelheden.

Individuele voorkeuren : Over het algemeen zijn er dikke, zachte en brede kussens, maar ook smalle en stevige kussens, hoewel dikke kussens niet noodzakelijkerwijs als comfortabeler hoeven te worden ervaren of automatisch geschikt zijn voor langere ritten.

Sommige mensen kunnen uitstekend overweg met stevige, smalle kussens. Beïnvloedende factoren kunnen ook uw eigen gewicht en trainingsconditie zijn.

Andere keuzes: Er zijn ook fabrikanten die verschillende vullingbreedtes aanbieden voor verschillende zitbeenafstanden

Bekledingsmaterialen: Tegenwoordig zijn de zitkussens gemaakt van kunststof. Hierdoor zijn ze ademend en gemakkelijk schoon te maken. Sommige kussens hebben bovendien een extra antibacteriële behandeling ondergaan.


2. Seizoen: In welk weer reis ik?

Je kunt het hele jaar door fietsen en voor elke weersituatie is er de juiste fietsbroek:

Warm/droog: Naast de klassieke, gewatteerde fietsbroek die tot net boven de knie eindigt, zijn er ook kortere fietsbroeken voor zeer warme dagen of exemplaren met een mesh-inzet voor betere ventilatie. UV-bescherming is ook aan boord.

Koud/nat: Voor echt koude dagen zijn er lange thermofietsbroeken, die meestal aan de binnenkant zijn opgeruwd of met fleece zijn gevoerd. Voor temperaturen onder het vriespunt en winderig, nat weer heeft deze winterfietsbroek een wind- en waterafstotende coating. In extreme gevallen kun je je fietsbroek ook combineren met een regen- of softshellbroek. Winterfietsbroeken zijn verkrijgbaar met en zonder zeem. In dat laatste geval draag je er gewoon een korte fietsbroek onder.

Overgangsperiode: Voor de overgangsperiode rond de tien graden Celsius zijn er ook oplossingen in de vorm van een gewatteerde driekwartbroek. Deze houden de knieën – die bij sommige mensen gevoelig zijn – warm.

Krediet: Castelli

3. Comfort: Hoe voelt u zich het meest comfortabel?

Welke fietsbroek je kiest, hangt uiteraard ook af van in welke korte broek jij je prettig voelt.

Geslachtsspecifieke ontwerpen: Houd er ook rekening mee dat er verschillende fietsbroeken zijn voor heren, dames en kinderen. Ook hier hebben gewetensvolle fabrikanten rekening gehouden met de verschillende anatomische eisen van de betreffende doelgroep met betrekking tot de pasvorm en het bekledingsontwerp. Omgekeerd betekent dat niet dat een vrouw niet overweg kan met een herenbroek.

Algemene voorkeuren: Over het algemeen kan worden opgemerkt dat mannen eerder een koersbroek kiezen, terwijl vrouwen eerst een broek proberen. Een koersbroek houdt de vulling nog beter op zijn plaats en verwarmt het niergebied, maar is voor vrouwen onhandig als ze naar het toilet gaan, omdat ze dan het bovenstuk moeten uittrekken.

“Slimme” koersbroek voor dames: Sommige merken bieden echter speciaal voor dames koersbroeken aan met oplossingen om de boven- en onderkant van de fietsbroek te scheiden in de vorm van ritsen of magnetische clips. Sommigen gebruiken eenvoudigweg bijzonder elastisch materiaal, zodat de koersbroek tijdens het hurken eenvoudig naar beneden kan worden getrokken.

Krediet: Gore

Heeft dat gezeten?

Dat was ons overzicht van fietsbroeken. Nu weet je welke soorten fietsbroeken er zijn en waar ze goed voor zijn.

Er zit gegarandeerd één of twee voor u bij en onze winkel biedt u een ruime keuze uit vele merken. Filter eenvoudig op het beoogde gebruik en ontdek in de productbeschrijving of de broek bij jouw rijstijl past. Uiteindelijk is het een kwestie van uitproberen, want hoe de broek uiteindelijk presteert wordt pas na meerdere ritten duidelijk en iedereen heeft een ander niveau van comfort. Als je al een fietsbroek hebt, kan het nooit kwaad om er meerdere te hebben. Zo niet, dan hopen we dat deze gids je nieuwsgierigheid heeft gewekt en dat je een fietsbroek gaat uitproberen – je zult het verschil merken en niet meer zonder willen fietsen.

Bekijk hier onze fietsbroeken en korte broeken

FAQ

Wat als ik overtuigd ben van de voordelen van een fietsbroek, maar me ‘naakt’ voel in een klassieke fietsbroek?

De eigenlijke gewatteerde fietsbroek moet goed aansluiten - zonder beperkend te zijn - en zeker niet kreuken, maar als je deze look niet mooi vindt, kun je natuurlijk ook kiezen voor de combinatie van gewatteerde binnenbroek/korte fietsbroek en fietsbroek - ongeacht welke fiets, vooral als je weet dat je tocht je door een stad of naar de biertuin brengt.

Over het algemeen zijn klassieke zwarte fietsbroeken discreter omdat ze ondoorzichtiger zijn en de contouren niet zo duidelijk zichtbaar zijn.

Wat moet ik doen als mijn billen pijn doen en branden na een bepaalde rit, ondanks het dragen van een fietsbroek?

Een truc om het zitcomfort te vergroten is om zitcrème te gebruiken in combinatie met je gewatteerde fietsbroek. Zitcrème helpt ook om wrijving te verminderen of heeft een verzachtende werking als er al pijnlijke plekken zijn ontstaan, bijvoorbeeld tijdens meerdaagse tochten. Er zijn verschillende merken die speciaal voor hun fietsbroeken zijn ontwikkeld, maar je kunt ook vaseline, melkvet of hertentalg proberen.

Wat draag ik onder mijn gewatteerde broek?

NIETS! Het kussentje moet in direct contact staan ​​met de huid. Dit is even wennen, maar een fietsbroek is zo ontworpen dat hij alleen werkt als hij direct op de huid wordt gedragen. Een andere laag stof in de vorm van een onderbroek zou de wrijving opnieuw vergroten. Ook werkt de zitcrème beter in directe combinatie met de zitvulling dan met een normale onderbroek.

Hoe was ik mijn fietsbroek?

Hygiëne is bij een gewatteerde fietsbroek erg belangrijk. Door direct huidcontact in combinatie met zweet en eventueel zit- en zonnebrandcrème kunnen zich gemakkelijk bacteriën vormen of kan het kunstvezelweefsel worden aangetast. Het is daarom raadzaam om de fietsbroek na gebruik in ieder geval kort af te spoelen, bijvoorbeeld bij meerdaagse tochten. Anders wordt een fietsbroek, zoals de meeste functionele kleding, voorzichtig in de wasmachine gewassen. Volg in ieder geval altijd de instructies van de fabrikant. Niet in de laatste plaats om deze reden is het aan te raden om meerdere gewatteerde broeken te hebben; je hebt ook meer dan één paar ondergoed.