Bereid je voor op het winterseizoen

Bereid je voor op het winterseizoen

Fietsen hoeft niet alleen een sport te zijn voor mooi weer, en kan met de juiste uitrusting het hele jaar door worden uitgeoefend. Wanneer kou, regen en wind hun intrede doen, is het aan te raden om je kleding hieraan aan te passen en meerdere functionele lagen te combineren. Met de juiste kleding kun je zonder problemen meerdere uren in het zadel doorbrengen onder uiteenlopende weersomstandigheden. En om zo lang mogelijk optimaal te kunnen blijven presteren, is de keuze voor de juiste onder(ste) laag bepalend. Te veel lagen kleding zorgen namelijk voor oververhitting; te weinig lagen voor onderkoeling.

Afhankelijk van hoe koud en winderig het weer is, en van hoe intensief je traint, is het aan te raden om voor comfortabel functioneel ondergoed te kiezen. Functioneel ondergoed is een van de belangrijkste kledingstukken wanneer het weer niet meespeelt. Deze laag, die direct op de huid wordt gedragen, is comfortabel, zeer ademend, vocht- en temperatuurregulerend, droogt snel, warmt op wanneer het koud is en werkt verkoelend als het warm is. Hiernaast blijft het ondergoed zo lang mogelijk geurloos blijven en er natuurlijk ook goed uit blijven zien. Veel fabrikanten lukt het om veel van deze eigenschappen in hun producten te verenigen, door gebruik te maken van innovatieve materialen. Hierdoor kun jij je blijven concentreren op en genieten van je training of fietstocht.

Technisch ondergoed op de fiets voor koude winterdagen

Wanneer het warm is, is het voor veel fietsers voldoende om een fietsshirt, een fietsbroek en korte sokken aan te trekken. Wanneer de temperatuur daalt en regen en wind steeds vaker het weer domineren, is het beter meerdere lagen kleding te gedragen. Functioneel ondergoed is een van de belangrijkste kledingstukken wanneer het weer niet meespeelt. Waarom dit zo is en welk functioneel ondergoed je het beste kun dragen in welke omstandigheden, vertellen we je hier.

Functionele onderkleding voor verschillende doeleinden

1. Intensieve training

Het maakt niet uit hoe koud het buiten is, tijdens een intensieve training of wedstrijd zweet iedereen. Zweten is de reactie, wanneer het lichaam de ideale kerntemperatuur van 37 graden niet kan handhaven en langzaam oververhit raakt. Door te zweten wordt het eigen afkoelingsproces van het lichaam gestart. Het zweet moet in dit geval verdampen op het huidoppervlak om de huid af te koelen. Nauwsluitend ondergoed wat het koelproces ondersteunt, zweet naar buiten transporteert en tegelijkertijd opwarmt tijdens minder intensieve fases, is dan ook zeer aan te bevelen.

Het longsleeve shirt Energizer MK2 van X-Bionic is bijvoorbeeld een dergelijk shirt. De speciale kunstvezel mix van polyamide, elastaan, polypropyleen en het 3D Bionic Sphere-systeem maken dit shirt uniek. In combinatie met de lange fietsbroek Element WS SO Bibtights+ van GORE BIKE WEAR zijn zweterige, winterse activiteiten op de fiets geen risicofactor meer voor een verkoudheid.

Longsleeve shirt energizer MK2

2. Minder intensieve, maar langere training

Plan je een langere training in het weekend, of volgt na een inspannende training de regeneratiefase, dan raden we je als eerste laag het kunstvezel shirt LS skinFoil Winter S7 met lange armen van Assos aan.

Een goed alternatief voor functioneel ondergoed van synthetische vezels, zijn shirts met merino wol. Het voordeel hiervan is dat de temperatuur goed te reguleren en effectief op te warmen is onder koudere omstandigheden. Bovendien is merino een natuurlijk, regenereerbaar materiaal. Het schuurt niet, is ademend, onderhoudsvriendelijk en erg belangrijk, geurabsorberend. In combinatie met synthetische vezels wordt een shirt duurzamer en vindt vocht sneller de weg naar buiten.

We kunnen het langarmige Transtex Merino LA shirt van Löffler of het Matera Wool shirt van VAUDE aanbevelen. Deze passen tijdens het koude seizoen perfect onder je jas als baselayer en kunnen ook bij warmere temperaturen worden gedragen. Beide shirts zijn gemaakt van een mix van merinowol en synthetische vezels. Het synthetische aandeel maakt de merino delen nog robuuster en hiermee duurzamer. En om ervoor te zorgen dat je benen tijdens wisselende weersomstandigheden beschermd blijven, raden we de Pursuit Thermal Bib Tights van PEARL iZUMi aan.

3. Een actief weekend weg met de familie

Ook wanneer het buiten kouder wordt, blijven actieve weekenden weg met de familie populair. En met de juiste kleding is dit onder bijna alle weersomstandigheden mogelijk. Ondanks een gematigd tempo en regelmatige pauzes kun je nog steeds zweten. Kies dan voor een functioneel shirt dat je warm houdt en een hoog draagcomfort heeft.

Als eerste laag bevelen we daarom functionele shirts met lange mouwen van merino wol aan, zoals het Craft Active Extreme 2.0 shirt van Icebreaker of het synthetische Craft Active Extreme 2.0 shirt met windstopper laminaat. Hiernaast is een functionele fietsbroek onder een lange broek dragen raadzaam, zoals bijvoorbeeld de Engineered Boxer Shorts met zitpadding van Endura. En vergeet de warme sokken niet! De Alé Cycling logo merino sokken of de Northwave Extreme Winter High Socks zijn perfect voor koude tochten!

Northwave extreme winter high sokken

Fietsend de winter door met het 3 lagen systeem

Bij koude, natte en misschien zelfs besneeuwde omstandigheden is het heel belangrijk om de juiste fietskleding te dragen. Inmiddels is het dragen van meerdere lagen over elkaar - in plaats van het dragen van één zeer warme jas - volledig aangekomen in de wereld van de functionele fietskleding. Elke kledinglaag heeft zijn eigen functie.

De eerste laag is de ‘baselayer’ - functioneel ondergoed dat het zweet van de huid afvoert. Over een baselayer draag je minstens één middelste laag. Dit is meestal een fietsshirt met lange mouwen en een hoge kraag, gemaakt van goed ademend materiaal dat het vocht van de baselayer naar buiten transporteert.De buitenste laag biedt bescherming tegen het weer. Hiervoor raden we een winddichte, ventilerende softshell jas aan, zoals de Castelli Perfetto Convertible jas of de Gore Alp-X Pro jersey.

Bij normaal herfst- en winterweer kun je voor de benen meestal zonder het meerlaags-principe. Over een gevoerde binnenbroek is een lange fietsshort voldoende voor de meeste dagen op de fiets. Voor gebruik op zeer koude dagen zijn er zowel strakke fietsshorts, evenals iets wijder uitvallende MTB-broeken in thermische wintervarianten.

Handschoenen, schoenen en hoofddeksels

Zeer gevoelig voor kou op de fiets zijn de handen en voeten. Deze worden blootgesteld aan de temperatuur en de wind, maar ze zijn minder actief dan de benen en het bovenlichaam. Wind- en warmteopslag en een goed afsluitbare overgang naar de broek of mouwen zijn daarom erg belangrijk.

Winddichte handschoenen voor het beschermen van je vingers

De belangrijkste eigenschap van goede fietshandschoenen is de bescherming tegen de wind. De buitenste laag moet op zijn minst windbestendig zijn, het liefst 100% winddicht. Bij de thermo laag bestaan er verschillende modellen. Voor Midden-Europees omstandigheden is er niet zo veel voering nodig, omdat op de fiets ook de eigen lichaamswarmte ondersteuning biedt. Belangrijker is de juiste grote en de pasvorm. Vooral te kleine handschoenen zorgen ervoor dat de handen snel afkoelen.

Endura overschoen Northwave extreme

Overschoenen beschermen tegen natheid, wind en kou

Overschoenen van windafstotend materiaal zijn een ideale aanvulling op fietsschoenen. Ze zitten als een neopreen kous over de schoen en houden – afhankelijk van het model – natheid, wind en kou buiten. Met een ruimte de schoenplaatjes aan de onderkant blijven ze combineerbaar met het klikpedaal van je keuze. Bij lage temperaturen zijn vooral voor klikpedalen thermische inlegzolen aan te bevelen, zodat de metalen schoenplaten geen kougeleiders worden. Hiernaast zijn winterse fietssokken zeer aan te bevelen. Hiervoor zijn vooral de zeer warme sokken met merino wol aan te raden en sportsokken met een winddicht membraan.

Fietsers die in de zomermaanden meestal klikpedalen gebruiken, raden we aan in de winter platformpedalen te gebruiken en halfhoge fietsschoenen zonder schoenplaten. Deze schoenen houden je voeten warmer en onder gladde omstandigheden is de losse verbinding met de fiets een perfecte mogelijkheid om technische training en rijplezier te combineren.

Bescherm ook het hoofd tegen de kou

Ook het hoofd moet worden beschermd tegen afkoeling en wind. Helaas bieden de meeste geventileerde helmen deze warmte niet. Hardloopsjaals van P. A. C., BUFF of Endura zijn hierom uitermate geschikt voor de koelere dagen in de overgangsperiode. Met de juiste vouwtechniek worden deze microvezel-, fleece- en merinosjaals omgetoverd tot perfecte beschermers tegen de kou. En wanneer het nog kouder wordt, zijn speciale helmmutsen de beste keuze. Deze winddichte mutsen zijn zeer dun, nauwelijks voelbaar en bieden toch uitstekende bescherming tegen de kou. Vooral de modellen die ook de oren volledig bedekken zijn aan te bevelen.

Baabaa hoofdmutsen Pearl Izumi hoofddeksel

Waar je nog meer op moet letten

Blijf droog en schoon met de juiste spatborden

Ben je zelf goed aangekleed voor de winter, dan is het tijd om ook eens een blik op je fiets te werpen. Vooral mensen die hun fietsen dagelijks gebruiken hebben soms wat meer nodig om niet alleen warm, maar ook schoon en droog hun bestemming te bereiken. Hier loont het zich, om je spatborden aan te passen aan het seizoen. In de herfst en winter is bescherming tegen water en modder belangrijker dan het uiterlijk of gewicht van de fiets. Met flexibele steeksystemen kan tegenwoordig elke sportieve fiets worden verbeterd. Als je fiets vaker voor langere tijd buiten staat, is een regenhoes voor het zadel ook aan te raden.

Zorg dat je goed zichtbaar blijft tijdens de donkere dagen

Dalende temperaturen verlangen niet alleen om extra bescherming voor de bestuurder. Ook het vermogen van batterijen van bijvoorbeeld lampen of de accu van een e-bike, wordt in de kou merkbaar minder. Afneembare verlichting kun je dan ook beter niet op je fiets laten, wanneer je deze op koude dagen buiten in de kou laat staan. Voor e-bikes met een batterij in het frame zijn er passende neopreen beschermingshoezen — bijvoorbeeld van het merk BikersOwn — om de accu te beschermen tegen kou en nattigheid en hiermee het volledige bereik te behouden.

Blijf gehydrateerd en warm

Als het buiten koud wordt, doet warmte van binnen goed. Helaas verandert de inhoud van een normale plastic drinkfles in de winter al snel in ijsblokjes. Dankzij thermosflessen in bidon formaat kunnen warme dranken worden meegenomen en blijven ze ook heerlijk warm. Zo blijft doorfietsen in de winter leuk!

Een fijne winter toegewenst, met veel fietsplezier!

Jouw Bikester team