Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Gratis retourneren

Oplaadstations voor e-bikes - zodat u niet zonder stroom komt te zitten

De e-bike laadpalen als app - Ons overzicht van e-bike laadpalen is nu ook beschikbaar als app! Beschikbaar voor Android™ en iOS (Apple). Klik eenvoudig op de betreffende knop en download gratis:

Let op: Helaas is de laadstation-app momenteel niet beschikbaar - we laten je hier weten of deze doorgaat!


E-bike oplaadpunten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

Als je lange afstanden wilt afleggen met een e-bike, moet je oppassen dat je niet zonder sap komt te zitten. Steeds meer e-bike-laadpalen hebben dan ook hun plek gevonden in restaurants, musea, gemeentehuizen en vele andere aantrekkelijke toeristische locaties. Terwijl de batterij weer op krachten komt, kunt u genieten van een kopje koffie, de bezienswaardigheden van de stad bekijken of een kort bezoek brengen aan een museum.

Wij hebben voor u een overzicht samengesteld van de e-bike oplaadpunten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Let op: Helaas is de laadstationkaart momenteel niet beschikbaar - we zullen u hier informeren als deze doorgaat!

E-bike-laadstations - de verschillen in één oogopslag

De vormen van de laadpalen zijn heel verschillend. Van kluisjes met geïntegreerde stopcontacten tot fietsenstallingen met aangehechte standaard Schuko-stopcontacten tot laadpalen voor e-auto's en e-bikes of restaurants die een ruimte bieden waarin de accu kan worden opgeladen. De aanbieder bike-energy biedt voor zijn e-bike-laadpalen ook een eigen laadkabelsysteem aan, dat licht en waterdicht is. Het enige nadeel: je eigen stroomvoorziening kan niet zomaar op een fiets-energielaadstation worden aangesloten. Bij de meeste fiets-energiestations kunt u echter een bijbehorende kabel huren als u niet over een eigen kabel beschikt.

De meest voorkomende vormen van laadpalen zijn:

  • Fietsenrek met aangehechte stopcontacten
  • Kluisjes waarin de batterij op slot zit
  • kleine laadstations met aangesloten stopcontacten
  • fiets-energielaadstations met eigen kabelsysteem
  • Restaurants en cafés met voedingen van Panasonic en Bosch

Om ervoor te zorgen dat u vanuit elk stopcontact uw batterijen kunt opladen, is het raadzaam om een ​​eigen stroomvoorziening bij u te hebben.

Uitleg over de laadpalen

De laadpalen van SSL Energie: De Charge4Bike is een eenvoudig systeem speciaal voor het opladen van e-bikes. Er is de mogelijkheid om de fiets netjes te parkeren en op te laden via de in de fietsenstandaard geïntegreerde stopcontacten. Vier ingebouwde stopcontacten (beschermingsklasse IP44) met 2 aansluitingen aan elke kant maken het opladen van maximaal 4 e-bikes mogelijk. Bovendien zorgt een in de aansluitkabel geïntegreerde FI-vermogensschakelaar met beschermingsklasse IP54 voor de hoogst mogelijke veiligheid. De e-bike rijder hoeft alleen zijn oplader aan te sluiten. Voor herbergen, gemeenten, biertuinen en winkels is Charge4Bike een goede oplossing om klanten die met een e-bike komen een ongecompliceerde oplaadservice te bieden. Gedetailleerde informatie vindt u hier: www.ssl-energie.de

De laadstations van batterijwieltankstations: De batterijwieltankstations bieden verschillende systemen die bijvoorbeeld cafés kunnen aanschaffen. In één systeem is een kolom met stopcontacten bevestigd. Het tweede systeem zijn kluisjes met een geïntegreerd stopcontact.

De RWE eBikeStation laadstations De RWE eBikeStations zijn kleine laadstations met 1 tot 2 geïntegreerde Schuko-stopcontacten. Of grotere fietsenstallingen met dak en oplaadmogelijkheid via een Schuko-stopcontact

De TERRA.bike laadpalen: Het TERRA.bike laadstation wordt aangedreven door zonne-energie en biedt de mogelijkheid om de fiets op te laden bij de daarvoor bestemde fietsenstallingen. Er zijn eenvoudige Schuko-stopcontacten beschikbaar.

De laadstations van de Stadtwerke Dormagen: De Stadtwerke heeft in Dormagen 4 stations voor e-bikers geïnstalleerd met passende oplaadmogelijkheden. De oplaadmogelijkheden bestaan ​​uit kluisjes waarin de accu geplaatst kan worden en aangesloten kan worden op het geïntegreerde stopcontact. Er zijn tussen de 8 en 24 compartimenten beschikbaar.

De laadstations in het Zwarte Woud: In het Zwarte Woud bieden veel restaurants, hotels en andere als e-bike-laadstations gemarkeerde voorzieningen de mogelijkheid om de accu op te laden via een intern stopcontact. Er worden vaak opladers van Panasonic en soms Bosch meegeleverd.

EVA= Electric Vehicle Association: De EVA publiceert een lijst met winkels die een stopcontact voor e-bikers aanbieden. Deze voorzieningen zijn tevens te herkennen aan een bijbehorende sticker die duidelijk zichtbaar is in winkels en cafés.

De fiets-energie laadpalen: De fiets-energie laadpalen zijn te gebruiken met een speciale, waterdichte kabel. De bijbehorende kabel kan ter plaatse worden gehuurd of online worden gekocht op: bike-energy.com. Het voordeel is dat de kabel zeer licht is en het mogelijk maakt de accu buiten op te laden, zelfs in de regen.

Afbeelding: SSL-Energie GmbH

Oplaadstation van bike-energy

Oplaadstation van de stad Dormagen (kluisjes)

Tip: Als het niet meteen duidelijk is welk type laadpaal er op de betreffende locatie staat, kun je vaak gewoon de exploitant bellen en ernaar vragen. De betreffende exploitanten geven u graag informatie.

Veelgestelde vragen over het onderwerp oplaadpunten voor e-bikes

Hoeveel kost het opladen bij e-bike laadpalen? Bij de meeste laadpalen is het opladen van de fietsaccu gratis. Voor sommige laadpalen van elektriciteitsleveranciers is een speciale kaart nodig om het laadstation te activeren. De kaart is dan verkrijgbaar bij de betreffende informatiepunten van de elektriciteitsleverancier.

Hoe lang duurt het om de batterij op te laden? Hoe lang het duurt om de batterij op te laden, is afhankelijk van de betreffende batterij en de bijbehorende voeding. Voor een volledige lading kan het opladen van de batterij tussen de 2 en 9 uur duren. De meeste apparaten bereiken na de helft van de totale oplaadtijd 80% van hun laadcapaciteit.

Hoe veilig is mijn fiets tijdens het opladen? De fiets moet altijd goed op slot staan. Bij laadpalen met lockers is de accu bovendien veilig verbonden met het laadstation en kan deze niet worden gestolen. Indien er direct bij de fietsenstallingen laadpalen aanwezig zijn, dient u de locatie in de koffieshop zo te kiezen dat u uw eigen fiets toch kunt zien. Sommige restaurants bieden het opladen van de batterij aan in een veilige ruimte.

Zijn er verschillen in de stopcontacten van de laadpalen? De meeste laadpalen beschikken over conventionele Schuko-stopcontacten die je in ieder huishouden aantreft. Only bike-energy heeft een eigen stekkersysteem dat alleen geschikt is voor kabelsystemen van het bike-energy laadstation. Sommige laadpalen die ook stroom voor e-auto’s aanbieden, beschikken ook over stopcontacten speciaal voor laadkabels voor e-auto’s (type 2-stekker).

Zijn de e-bike laadpalen altijd toegankelijk? De meeste laadpalen staan ​​buiten en zijn dus 24 uur per dag te gebruiken. Sommige laadpalen zijn echter ook in gebouwen zoals musea of ​​gemeentehuizen geplaatst en zijn daardoor afhankelijk van openingstijden. Zelfs in restaurants die niet over een speciaal oplaadapparaat beschikken, moeten de openingstijden in acht worden genomen.

Kan ik mijn e-bike ook bij regen opladen aan de laadpalen? Bij de laadpalen die zich in de open lucht bevinden, wordt aangeraden de e-bike niet op te laden als het regent, aangezien de meeste stroomvoorzieningen gevoelig zijn voor water en kapot kunnen gaan. Een indicatie of uw eigen stroomvoorziening waterdicht is, vindt u ook in de instructies. De fabrikanten van bike-energy hebben een waterdichte aansluitkabel ontwikkeld. Hierdoor is opladen ook bij regen geen probleem. Met laadpalen in gebouwen of laadpalen met lockers is opladen uiteraard bij elk weer zonder problemen mogelijk.