LEVERING VOOR KERST VOOR BESTELLINGEN GEPLAATST VOOR:Kleine onderdelen tot 17.12.|Fietsen tot 14.12.|E-bikes tot 15.12.

Onderdelen vanaf 99 € gratis verzending

Gratis retourneren

Gids voor de spanning van fietsbanden

De juiste luchtdruk voor fietsbanden

Een beetje lucht kan een groot verschil maken. Als uw fiets het gevoel heeft dat u voortdurend tegen de wind in rijdt, is de kans groot dat u gewoon met te weinig bandenspanning rijdt. Gelukkig is dit binnen no-time opgelost! Zodra uw banden goed zijn opgepompt, voelt uw fiets als nieuw aan - beloofd! Daarnaast profiteert u van andere voordelen: Door de optimale luchtdruk slijten uw banden minder snel, heeft u minder kans op een lekke band en gaat u nog veiliger de weg op!

Inhoud

Welke bandenspanning heb ik nodig voor welke fiets?

Welke soorten ventielen zijn er op fietsen?

Welke soorten fietspompen zijn er en hoe gebruik je ze?

Veelgestelde vragen

De “optimale” bandenspanning voor uw fiets

Algemeen

De optimale luchtdruk voor jouw fiets is afhankelijk van verschillende factoren. Een absolute bovengrens is de maximale spanning die op de zijkant van de band staat vermeld en die u om veiligheidsredenen in geen geval mag overschrijden.

Een hogere druk betekent (althans op gladde oppervlakken zoals nieuw asfalt) een lagere rolweerstand en een betere bescherming tegen lekrijden. Minder druk in uw banden biedt echter meer comfort, omdat een band die minder hard is opgepompt, voor een betere veerkracht zorgt. Ook heb je meer grip doordat zachtere banden zich beter aan de ondergrond kunnen aanpassen.

Als vuistregel kun je aanhouden dat hoe breder je band is, hoe minder druk je nodig hebt. Smalle racefietsbanden hebben een zeer hoge druk nodig om lekvrij over de weg te kunnen rollen, terwijl de aanzienlijk bredere en robuustere banden van veel mountainbikes veel minder druk nodig hebben.

Controleer de bandenspanning van de fiets

Persoonlijke aanpassingen

Alle onderstaande waarden zijn richtlijnen voor gemiddelde fietsers (70 kg) op een gemiddelde fiets (12 kg), die op basis van verschillende factoren aan jou moeten worden aangepast. Ben je zwaarder of neemt de belading toe (bijvoorbeeld door een zware aankoop op de bagagedrager), dan heb je ook meer druk nodig. Bandenbedrijven hanteren graag de vuistregel van 1% per kilogram. Als je op een e-bike rijdt, ben je aan de veilige kant als je iets minder dan een halve bar toevoegt voor het extra gewicht van de accu en de motor (meestal 10 kg).

Een andere factor is de ondergrond: als u op weg naar uw werk regelmatig over kasseien rijdt, is het de moeite waard om een ​​iets lagere luchtdruk te gebruiken. Hierdoor heb je zelfs op hobbelige ondergronden meer grip en wordt het trillen van het wegdek in ieder geval iets gedempt.

Tabel: Overzicht fietsbandenspanning/luchtdruk

Informatie is een uitgangspunt voor een bestuurder van 70 kg

Wieltype Bandbreedte Bandenspanning in bar Bandenspanning in psi*
Trekkingfiets 35 mm 4.5 65
Trekkingfiets 40 mm 4.0 58
Trekkingfiets 50 mm 3.0 44
Racefiets 25 mm 7,0 100
Racefiets 28 mm 6,0 87
Gravel fiets 35 mm 4.5 65
Mountain bike 2" (50 mm) 3.0 44
Mountain bike 2,3" (59 mm) 2.0 29

Bandenspanning voor stads- en trekkingfietsen

Met 4,0 bar als uitgangspunt kan het niet fout gaan. Bij deze fietsen is het bereik echter enorm. Sportieve stadsfietsen hebben smalle banden van rond de 35 mm, terwijl sommige trekkingfietsen met brede banden van rond de 50 mm bijna concurreren met mountainbikes. Zijn je banden aanzienlijk smaller dan 40 mm, dan kan 0,5 bar meer geen kwaad. Omgekeerd kun je een halve bar laten vallen als je banden dichter bij de 50 mm zitten.

Bandenspanning voor MTB's

Niet alle mountainbikes zijn hetzelfde: Als je je offroadfiets veel in de stad gebruikt en in het weekend toertochten door het bos maakt, dan is 3 bar een goede uitgangspositie voor jou. Op asfalt heb je nog steeds een acceptabele rolweerstand. Voordat u het bos in gaat, kunt u een beetje leeglopen om een ​​betere tractie op oneffen terrein te hebben.

Gebruik je je mountainbike voor het sporten, dan maak je waarschijnlijk al gebruik van een tubeless systeem. Zonder binnenband is de kans op lekrijden kleiner, waardoor je met minder druk kunt rijden. In tegenstelling tot op de weg is dit in het bos vaak een voordeel, omdat je niet alleen comfortabeler reist, maar ook meer grip hebt in moeilijke omstandigheden. Als u vaak op uitdagend terrein reist, moet de luchtdruk in uw banden zo laag mogelijk zijn, maar net hoog genoeg om uw velg en band te beschermen. Gevorderde gebruikers zullen de Schwalbe Pressure Prof een zeer uitgebreid hulpmiddel vinden om de voor hen ideale luchtdruk te bepalen.

Bandenspanning voor racefietsen

Een paar jaar geleden was alles heel eenvoudig op racefietsen : 23 mm brede banden werden opgepompt tot 8 bar - meer was altijd beter, want hoe harder de band, hoe lager de rolweerstand. Helaas is dat niet meer zo eenvoudig, omdat de banden op racefietsen inmiddels aanzienlijk breder zijn geworden: 25 mm is nu de ondergrens. Met 7 bar heb je gezien de breedte al voldoende lucht in de band.

Hoewel grindfietsen op het eerste gezicht op racefietsen lijken, zijn hun banden vanwege hun afmetingen en profiel meer ontworpen voor offroad-avonturen. 4 bar is hier een goede basis, die afhankelijk van de ondergrond en het bandentype aanzienlijk (waarschijnlijk naar beneden) moet worden aangepast om een ​​optimaal resultaat te bereiken.

Controleer de bandenspanning en pas deze aan

Soorten kleppen op fietsen

Tegenwoordig vind je op fietsen drie verschillende soorten ventielen, waarvoor in de loop van de tijd verschillende namen zijn ontwikkeld.

Dunlop-ventiel

Het Dunlop-ventiel wordt ook wel het bliksemventiel of gewoon het normale ventiel genoemd omdat het het meest voorkomende ventiel op fietsen is. Het is heel gemakkelijk te gebruiken - helaas is dit ook het nadeel, omdat het vrij gemakkelijk kan worden gestolen door de wartelmoer los te draaien. Als je meer wilt pompen, kun je de pomp eenvoudig aanzetten - om lucht te laten ontsnappen, moet je de wartelmoer een beetje losdraaien.

Fietsbandenspanning - Dunlop-ventiel

Fietsbandenspanning - Dunlop-ventiel laat lucht vrij

Sclaverand-ventiel

Niet voor niets wordt dit ventiel vaak een racefietsventiel genoemd, daar wordt het traditioneel daar gebruikt. Er is slechts een heel smal gat in de velg nodig en hij kan goed overweg met de relatief hoge luchtdruk die op een racefiets nodig is. Het kleine metalen pinnetje aan de punt van de klep is echter erg gevoelig. Voordat u een slang met een Sclaverand-ventiel kunt opblazen, moet u het kleine kartelmoertje aan de punt losdraaien. Vervolgens kunt u de metalen pin indrukken om lucht te laten ontsnappen.

Fietsbandenspanning - Sclaverand-ventiel

Fietsbandenspanning - laat lucht ontsnappen uit het Sclaverand-ventiel

Auto klep

Het autoventiel, ook wel Schraderventiel genoemd, is zeer robuust en biedt als voordeel dat je er bij elk tankstation je fiets mee kunt oppompen. Voor een autoventiel heb je helaas een andere pomp nodig dan voor de andere twee ventielen en bij veel framepompen heb je met dit ventiel geen kans. Opblazen is heel eenvoudig met een autoventiel: zet gewoon de pomp aan en gaan! Lucht laten ontsnappen is iets ingewikkelder; hiervoor moet je met een scherp voorwerp de metalen pin in de klep drukken.

Fietsbandenspanning - autoventiel

Fietsbandenspanning - autoventiel loopt leeg

adapter

Pompen passen op de dunnere Dunlop- en Sclaverand-kleppen of op de bredere autoklep. Er zijn echter adapters die je kunt gebruiken om lucht te leveren aan je fietsen die zijn uitgerust met Dunlop- of Sclaverand-ventielen bij het tankstation. Bovendien hebben sommige minipompen adapters ingebouwd in de pompkop: Als u de kop vastschroeft en de inzetstukken draait, kunt u met één kop alle soorten kleppen afdekken.

Adapter voor het drukventiel voor fietsbanden

Soorten fietspompen

Vloerpomp

Als je redelijk regelmatig fietst, is het de moeite waard om een ​​vloerpomp te kopen. Dankzij het grote pompvolume pomp je niet alleen met weinig moeite je banden op, maar controleer je ook je bandenspanning met de ingebouwde manometer. Deze pompen zijn doorgaans voorzien van een pompkop met twee uitlaten en kunnen daardoor zowel Dunlop/Sclaverand kleppen als autokleppen huisvesten.

Voor alle vloerpompen

Framepomp

Bij veel stads- en trekkingfietsen zijn framepompen aan het frame bevestigd. Zo heb je ze altijd bij de hand, ook als je onderweg een lekke band krijgt. De meeste van deze pompen zijn niet compatibel met autokleppen.

Minipomp

Als je geen framepomp op je fiets hebt, is het geen slecht idee om in plaats daarvan een minipomp mee te nemen. Hij kan op de fiets worden gemonteerd of in de rugzak worden verborgen en biedt u de zekerheid dat u hem onderweg op elk moment kunt opblazen.

Voor alle minipompen

CO2-pompen

CO2-patronen met kleine opzetstukken zijn nog minimalistischer dan de minipomp. Ze nemen nauwelijks ruimte in beslag en wegen bijna niets, maar zijn maar één keer te gebruiken, zijn behoorlijk duur en de aluminium cartridges voor de CO2 zijn alles behalve duurzaam.

$include('Content-Products',pids,M897810,show_promotion, true,tinyItemsConfig,'itemsXG:3;itemsLG:3;itemsMD:3;itemsSM:3;itemsXS:2;')$

Naar alle CO2-pompen

Controleer de luchtdruk op de fiets

U moet de luchtdruk ongeveer één keer per maand controleren, omdat uw slang voortdurend kleine hoeveelheden lucht verliest. Een regelmatige controle kost niet veel tijd, maar bespaart u wel het gedoe van een vroegtijdig versleten band of een lekke band, die altijd op het meest ongelegen moment komt.

Pomp meer lucht

Hoe je precies lucht inpompt, hangt een beetje af van wat voor soort pomp je gebruikt. Hoe dan ook, je moet ervoor zorgen dat je fiets solide is en dat de kleppen op 12 uur staan. Dan kan het gaan.

Pomp fietsbanden op met de vloerpomp

  • Voordat u aan de slag kunt, moet u eerst het juiste ventielopzetstuk op de pompkop vinden.
  • Eén van de twee opzetstukken heeft een aanzienlijk kleinere diameter dan de andere. Deze gebruik je voor Dunlop en Sclaverand kleppen, de bredere bevestiging past op autokleppen. Zelfs als je het niet helemaal zeker weet, is er nog steeds 50% kans dat je gelijk hebt en zul je snel merken of je het juiste essay hebt gekozen.
  • De pompkop moet nu worden vastgeklemd (in zeldzame gevallen ook geschroefd). Om dit te doen, beweegt u de hendel omhoog totdat deze een recht verlengstuk vormt van de klep.
  • Als je nu pompt, moet alle lucht rechtstreeks de slang in gaan.
  • Als u een sissend geluid hoort, zit het opzetstuk niet perfect op het ventiel. Herhaal het proces gewoon nog een keer en druk het ventielopzetstuk iets harder op het ventiel.

Fietspompen - plaats de vloerpomp

Fietspompen - plaats de vloerpomp op de juiste manier

Fietspompen - gebruik een vloerpomp

Pomp de fietsbanden opnieuw op met het frame/de minipomp

  • Deze pompen zijn veel eenvoudiger dan vloerpompen; ze passen meestal alleen op Dunlop- en Sclaverand-ventielen en je hoeft ze niet vast te klemmen.
  • Plaats eenvoudig het ventielopzetstuk op het ventiel en begin met pompen.
  • Maar gooi niet al je kracht in de weegschaal - omdat de pompen zonder slang rechtstreeks op het ventiel worden aangesloten, kun je deze buigen of zelfs afscheuren als je te brutaal bent.

Fietspompen - gebruik minipompen

FAQ

❓ Hoe weet ik dat ik niet genoeg lucht in mijn fietsbanden heb?

Als u het gevoel heeft dat u voortdurend tegen de wind in rijdt of dat iemand voortdurend aan uw rem trekt, is de reden zeer waarschijnlijk dat de luchtdruk te laag is. Een ander onmiskenbaar teken van onvoldoende bandenspanning is dat de velg contact maakt met de grond wanneer u over randen rijdt, zoals verlaagde stoepranden.

❓ Hoe weet ik dat ik te veel lucht in mijn fietsband heb?

Over het algemeen is overmatige luchtdruk zeldzaam. Als je een beetje overijverig bent geweest tijdens het kolven, weet je dat omdat je plotseling zelfs het kleinste steentje in je handen en billen kunt voelen. Je moet een zekere mate van feedback krijgen van de ondergrond, maar je banden moeten ook veel oneffenheden kunnen opvangen – en dat doen ze alleen bij de optimale bandenspanning.

❓ Waar kan ik vinden hoe breed mijn fietsbanden zijn?

Op de zijkant van alle banden vindt u informatie in het formaat "35x700". Het eerste getal is de breedte van uw band in millimeters en het tweede is uw wielmaat. Je moet vaak even zoeken, de cijfers zijn lastig af te lezen, zeker als de banden niet helemaal schoon zijn.

❓ Waar kan ik de maximale bandenspanning voor mijn fietsband vinden?

De maximale bandenspanning vindt u op de zijkant van uw band en wordt meestal aangegeven in bar. Ook hier moet je vaak even zoeken, want veel bedrijven printen deze informatie niet in een lichte kleur, maar pregen deze in het rubber.

❓Kan ik de druk niet gewoon met mijn duim controleren?

Jammer genoeg niet. Vanaf ongeveer 2 bar voelen de banden hard aan, verder merk je nauwelijks verschil.

❓ Hoe kan ik de druk controleren als ik geen luchtpomp met display of manometer bij de hand heb?

Bij fietsen die in het dagelijks leven worden gebruikt, kunt u uw gehele lichaamsgewicht op uw hometrainer op het zadel plaatsen. Als de achterband aanzienlijk vervormt of de velg zelfs de grond raakt, is de bandenspanning te laag.

❓ Hebben de voor- en achterwielen dezelfde bandenspanning nodig?

In principe kan het achterwiel iets meer druk aan, omdat er altijd iets meer belasting op staat. Afhankelijk van de zitpositie varieert de lastverdeling sterk. Op gewone fietsen met een rechtopstaande zitpositie rust er veel meer gewicht op het achterwiel dan op racefietsen.

❓ Hoe vaak moet ik de bandenspanning controleren?

Als u uw fiets dagelijks gebruikt, volstaat het om deze ongeveer elke vier weken te controleren. Als u onderweg bent om te sporten, kan het geen kwaad om dit voor elke rit te controleren.

❓ Ik kan geen lucht in mijn fietsband pompen, de weerstand is vanaf het begin erg hoog. Wat doe ik verkeerd?

Als uw slang een Sclaverand-ventiel heeft, moet u de kleine kartelschroef losdraaien voordat u kunt pompen. De metalen pin heeft vaak een klein duwtje nodig om de klep los te laten. Als alternatief kan het ook zijn dat de klepbevestiging niet correct op de klep zit.

❓ Hoe kan ik psi omzetten in contant geld?

Psi is een drukeenheid die veel wordt gebruikt in de VS. De afkorting staat voor Pound-force per square inch, wat zich vertaalt naar "één pond geperst in één vierkante inch". Je kunt psi delen door 14,5 om de maateenheid te krijgen die in Europa wordt gebruikt, bar. De gebruikelijke bar- en psi-waarden vindt u in onze tabel hierboven.

Onze aanbevelingen voor luchtpompen en manometers

Naar ons assortiment fietspompen

Voor accessoires voor fietspompen

Meer informatie vindt u hier

Alle adviesonderwerpen