Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Gratis retourneren

De beste jassen voor herfst en winter

Ontdek welke fietsjas het beste bij jou en het beoogde gebruik past!

Omslagfoto: © Gonso

In de koudere maanden wordt het kiezen van de juiste fietsjas steeds belangrijker om warm, droog en comfortabel te blijven voelen op de fiets.

De keuze aan jassen is inmiddels erg groot: regenjassen, windjassen, softshelljassen en geïsoleerde thermojassen, en er zijn ook verschillen tussen MTB, racefiets, stad... De keuze is moeilijk.

Dit adviesartikel helpt u de voor- en nadelen van verschillende soorten jassen te begrijpen en de ideale jas voor het koude en natte seizoen te vinden.

Welke soorten jassen zijn er voor fietsers?

Om het eenvoudig en duidelijk te maken maken we in dit artikel onderscheid tussen vier hoofdtypen jassen voor de fiets: regenjassen, windjassen, softshelljassen en thermo- of winterjassen. Elk type jas heeft een specifiek doel, of het nu gaat om bescherming tegen regen, wind of kou, en is bijzonder geschikt voor bepaalde omstandigheden.

Regenjassen

Regenjassen zijn essentieel bij natte weersomstandigheden. Ze zijn gemaakt van waterdichte en soms ook ademende materialen en hebben vaak getapete of gesealde naden om te voorkomen dat er regen binnendringt. Goedkope regenjassen bereiken hun waterdichtheid vaak door een coating op de stof, terwijl regenjassen van hogere kwaliteit zijn uitgerust met waterdichte en ademende membranen. Omdat regenjassen meestal niet speciaal gevoerd zijn, zijn ze het meest geschikt om over andere kledinglagen te worden gedragen. Regenjassen zijn perfect voor natte, koele herfstdagen, maar zonder voering bieden ze niet genoeg warmte voor de koudere winterdagen.

Naar de fietsregenjassen in de onlineshop

Windbrekers

Windjassen en -vesten zijn in de eerste plaats ontworpen om de wind tegen te houden en het gevoelstemperatuureffect, d.w.z. het verschil tussen de werkelijke en de waargenomen temperatuur, tijdens het rijden te verminderen. Ze zijn meestal licht, ademend en kunnen klein worden verpakt. Windbreakers lijken erg op regenjassen en worden er daarom vaak mee verward. De meeste windbreakers zijn echter niet of slechts waterafstotend. Dit betekent dat ze indien nodig lichte regen of spatten kunnen buitenhouden, maar niet volledig waterdicht zijn en bij hevige regen doorlatend worden. Windbreakers zijn ideaal voor winderige herfstdagen, maar hebben extra lagen nodig om in de winter voldoende warmte te bieden.

Naar de fietswindjacks in de onlineshop

Softshell-jassen

Softshelljassen bieden een combinatie van windbescherming, waterafstotend buitenmateriaal en lichtgewicht isolatie. Ze zijn gemaakt van rekbare, ademende materialen en bieden meer bewegingsvrijheid en comfort dan regenjassen. Softshelljassen zijn ideaal voor koel, droog tot licht regenachtig weer. Ze zijn echter niet geschikt voor hevige regen. Het buitenmateriaal van softshell jassen kan alleen waterdicht gemaakt worden met een coating en is op zichzelf niet waterdicht. Een softshelljas is daarom slechts beperkt bestand tegen een zware regenbui. Ook de waterdichte coating slijt na verloop van tijd. Toch zijn deze veelzijdige jassen een uitstekende keuze voor herfst- en milde winterdagen en zeer geschikt als allrounderjas.

Naar de softshell fietsjacks in de onlineshop

Winter- en thermische jassen

Winter- en thermische jassen, ook wel geïsoleerde jassen genoemd, zijn ontworpen voor warmte en bescherming tegen de kou en zijn in de fietssector meestal uitgerust met synthetische vullingen zoals Primaloft, die lichaamswarmte opslaan. Sommige regenjassen zijn extra geïsoleerd (gevoerd). Een andere aanpak is om een ​​niet-waterdicht gevoerde jas onder een regenjas zonder isolatie te dragen en zo flexibel te kunnen reageren op alle temperatuur- en weersomstandigheden.

Gewatteerde jassen hebben vaak een groter pakvolume dan andere soorten jassen, maar houden je wel lekker warm bij koude temperaturen. Ze zijn ideaal voor zeer koude winterritten waarbij warmte voorop staat, maar op warmere herfstdagen of tijdens zeer intensief, sportief fietsen te warm kunnen zijn. Gewatteerde vesten zijn een goede optie als je niet wilt dat het pakvolume te groot wordt.

Naar de thermo- en winterfietsjassen in de onlineshop

Welke jas is geschikt voor welk weer?

Uiteraard hangt de ideale jas af van de betreffende weersomstandigheden en het doel of soort gebruik.

Voor regenachtig weer

Een waterdichte regenjas is essentieel. In de herfst en winter kan het bescherming bieden tegen vocht en vochtigheid. Op bijzonder koude dagen moet je de regenjas combineren met een gevoerde jas eronder of met lagen van functioneel materiaal (bijvoorbeeld polyester of merinowol), vooral als je regenjas geen eigen voering heeft.

Voor winderige dagen

Een windjack is ideaal voor winderige maar niet te koele herfstdagen. Dit maakt het ideaal voor de overgangsseizoenen. Omdat het echter geen isolatie biedt, is het minder geschikt voor gebruik in de winter. Bovendien zijn windbreakers meestal alleen waterafstotend en bieden ze geen volledige bescherming tegen vocht bij hevige regen. Trouwens: een regenjas is ook winddicht, maar kan meestal niet zo klein worden ingepakt als een windjack.

Voor droog, koel weer

Een softshelljack is ideaal voor koele, droge dagen en biedt warmte, flexibiliteit en comfort. Op koudere dagen kan een extra laag functioneel textiel eronder de jas geschikt maken voor de winter, maar voor hevige regen is hij niet geschikt. Het is echter een van de meest veelzijdige soorten jassen en is meestal geschikt als het weer niet te extreem is.

Voor zeer koude temperaturen

Een gevoerde jas zorgt voor de nodige warmte bij zeer koude omstandigheden. Het is bijzonder geschikt voor winterdagen waarop bescherming tegen de kou prioriteit heeft. Omdat veel geïsoleerde jassen geen eigen waterdichtheid hebben, zijn ze geschikt voor koude, droge dagen of onder een regenjas.

Wat betekenen ‘waterkolom’ en ‘ademend vermogen’?

Bij het kiezen van jassen kom je deze twee termen vaak tegen. Het begrijpen van deze termen is cruciaal voor het kiezen van de juiste jas.

waterkolom

De waterkolom wordt weergegeven in millimeters (mm) en verklaart de theoretische hoogte van het water dat op de stof kan staan ​​voordat het water doorlaat en begint te druppelen. Hiervoor wordt in het laboratorium een ​​stuk materiaal onder een cilinder (kolom) met een diameter van 10 cm gespannen, die vervolgens met water wordt gevuld.

Voor regenjassen is in de regel een waterkolom van 10.000 mm voldoende. Hogere waterkolommen zijn soms nodig omdat het water met verhoogde druk op en in de stof kan worden gedrukt en daardoor de theoretische waterkolom (of de equivalente druk) hoger is, bijvoorbeeld tussen het lichaam en het fietszadel. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor jassen en de schouderbanden van zware rugzakken.

Ademend vermogen

Het ademend vermogen beschrijft hoe goed een jas vocht, oftewel je zweet, naar buiten transporteert en je aan de binnenkant droog houdt. Het wordt gemeten in gram per vierkante meter (g/m²), waarbij hogere waarden wijzen op een beter ademend vermogen. Het ademend vermogen van je jas is echter alleen gegarandeerd als alle onderliggende lagen ook van functioneel textiel zijn gemaakt. Draag je bijvoorbeeld een laagje katoen onder je ademende jas, dan wordt het vocht in deze laag gebonden en kan het de jas helemaal niet bereiken. Dit zou betekenen dat je zelfs met een zeer goede, ademende jas afkoelt.

Welke jassen zijn geschikt voor MTB, racefietsen en stadsritten?

Je rijstijl heeft ook invloed op de keuze van het ideale jack - of het nu op trails, landwegen of in de stad is.

Mountainbiken (MTB)

MTB-jassen moeten robuust en veelzijdig zijn om het ruige terrein en de veranderende omstandigheden aan te kunnen. Een softshelljas is vaak ideaal omdat deze flexibiliteit, wind- en waterafstotende eigenschappen combineert. Bij modderige of natte omstandigheden worden waterdichte regenjassen met capuchon en versterkte materialen aanbevolen.

Fietsen op de weg

Voor wielrenners zijn aerodynamica en ademend vermogen cruciaal. Lichtgewicht, nauwsluitende windjacks werken goed omdat ze klein kunnen worden ingepakt als ze niet worden gebruikt. Ook regenjassen met een membraan zijn een goede keuze. Het hoge ademend vermogen voorkomt oververhitting tijdens langere ritten, terwijl een goede pasvorm de weerstand vermindert en efficiënter rijden mogelijk maakt. Naar de racefietsjassen in de onlineshop .

Fietsen in de stad

Voor stadsfietsers zijn zowel functionaliteit als stijl belangrijk, aangezien de jas vaak buiten het fietsen gedragen wordt. Softshell- en regenjassen bieden de beste bescherming tegen de elementen zonder te sportief te zijn. Reflecterende elementen, gemakkelijk toegankelijke zakken en een comfortabele pasvorm zijn ideaal voor stedelijke omgevingen en maken de jas praktisch op en naast de fiets.

E-bike rijden

Voor e-bike rijders die door de elektrische ondersteuning minder energie verbruiken en daardoor minder warmte “produceren”, raden wij een warmere jas aan dan bij het fietsen met biologische fietsen. Op koele dagen kan een geïsoleerd softshelljack of een gevoerd jack handig zijn om het warmteverlies met minder fysieke inspanning te compenseren. Bij regenachtig weer wordt een combinatie van een waterdichte, geïsoleerde jas en ademende lagen aanbevolen.

Conclusie

Het vinden van de juiste jas voor fietsen in de herfst en winter hangt af van de weersomstandigheden, rijstijl en persoonlijke wensen. Regenjassen bieden essentiële bescherming op natte dagen, terwijl windjacks een lichtgewicht oplossing bieden voor winderig weer, maar een beperkte waterafstotendheid hebben. Softshelljassen zijn een veelzijdige keuze voor droge, koele dagen en geïsoleerde jassen zijn de warmste keuze voor zeer koude omstandigheden.

Als je let op de waterkolom en het ademend vermogen en dit combineert met de juiste functionele kleding eronder, kun je je comfort en functionaliteit maximaliseren.

Met de juiste jas ben je voorbereid op elk weertype en kun je zorgeloos genieten van je ritten.

Verdere informatie