Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Aankoopadviseur fietsschoenen & pedalen

Wat is belangrijk als het om fietsschoenen gaat?

Fietsschoenen maken fietsen eenvoudiger en efficiënter - dit geldt zowel voor beginners, gewone fietsers als professionals. Voor iedereen die fietsschoenen overweegt, zijn er twee dingen waar je rekening mee moet houden: Weet hoe je wilt dat je schoenen op de pedalen aansluiten. Bij clipless systemen zit de schoen stevig vast aan het pedaal, terwijl dit bij schoenen voor platformpedalen niet het geval is. Ook moet je weten waarvoor je de schoenen nodig hebt: MTB, BMX & Dirt, racefiets, toer & trekking of spinning.

Welke fietsschoenen zijn geschikt voor mij?

Er zijn twee verschillende soorten fietsschoenen:

Schoenen met kliksysteem

Schoenen met een kliksysteem, waarbij pedaalplaten, de zogenaamde schoenplaatjes, aan de zool worden bevestigd en je de schoen in het pedaal “klikt”. Dit systeem zorgt voor energiezuiniger rijden doordat de kracht zowel tijdens de opwaartse als neerwaartse beweging van de voet op het pedaal wordt overgebracht.

Sommige mensen worden bang bij de gedachte stevig verbonden te zijn met hun pedaal. De angst om bij een val niet op tijd het pedaal af te kunnen trappen is groot. Dit is echter veel gemakkelijker dan u denkt: uw voet iets zijwaarts draaien om uzelf van het pedaal te halen, wordt al snel een tweede natuur en een natuurlijk onderdeel van het fietsen.

Schoenen voor platformpedalen

Schoenen voor platformpedalen hebben een stijve, antislip rubberen zool die vrijwel aan het pedaal blijft plakken. Dit zorgt voor stabiliteit en veiligheid aan de voet. Ze worden vaak gebruikt door freeriders, BMXers of dirtbikers om hun voeten vrij te houden tijdens snelle afdalingen of sprongen. Bij deze disciplines ligt de focus niet zozeer op het zo efficiënt mogelijk trappen op een bijzonder hoge frequentie.


Het kiezen van de juiste fietsschoenen

Afhankelijk van de basis en rijstijl zijn verschillende schoenen geschikt.

Mountainbike schoenen
 • Mountainbikers geven de voorkeur aan duurzame schoenen met een stijve en gripvaste zool.
 • MTB-schoenen zijn gemaakt van een robuust, weerbestendig buitenmateriaal dat bedoeld is om te beschermen tegen regen en modder, maar ook tegen stenen en wortels.
 • Hardlopen is een onderdeel van mountainbiken, of het nu gaat om het dragen van de fiets over lastige passages of korte duwtjes om obstakels heen. Mountainbikeschoenen zijn aangepast aan deze behoeften. Antislip rubberen zool, profiel en noppen garanderen de beste grip. Om het hardlopen gemakkelijker te maken, zijn de schoenplaatjes meestal ingebed in de zool van de schoen.
 • Ook MTB-schoenen verschillen afhankelijk van het toepassingsgebied: Cross Country- en Race-modellen zijn stijver dan Enduro-schoenen omdat er meer aandacht is voor efficiënt trappen.
 • Mountainbikeschoenen zijn zowel met als zonder kliksysteem verkrijgbaar.
NAAR DE MTB-SCHOENEN
BMX- en dirtschoenen
 • BMX- & crossschoenen lijken op mountainbikeschoenen, maar zijn nog robuuster en flexibeler.
 • Stabiliteit, bescherming en grip staan ​​centraal.
 • Het robuuste, weerbestendige buitenmateriaal beschermt tegen regen en modder, maar ook tegen rondvliegende stenen en puin. De zool heeft een gripprofiel.
 • BMX & Dirt schoenen zijn zowel met als zonder kliksysteem verkrijgbaar.
NAAR DE BMX- & VUILSCHOENEN

Racefiets schoenen
 • Om een ​​optimale krachtoverdracht op de pedalen te garanderen, zijn racefietsschoenen licht en zeer stijf.
 • Omdat je eigenlijk zelden in racefietsschoenen loopt, heeft de zool van de schoenen geen uitgesproken profiel. De schoenplaatjes nemen een groot deel van de zool in beslag. Hierdoor wordt de druk gelijkmatiger verdeeld en wordt de kracht beter op de pedalen overgebracht.
 • Sommige racefietsschoenen kunnen onder hitte worden gevormd. Hierdoor kunnen ze zich perfect aanpassen aan de vorm van je voet en drukpunten vermijden.
NAAR DE WEGFIETSSCHOENEN
Tour- en trekkingschoenen
 • Schoenen voor toer- en trekkingschoenen hebben een minder stijve zool, maar zijn ook comfortabeler tijdens het hardlopen dan andere fietsschoenen.
 • Ze lijken op normale sneakers, maar zijn bij de tenen versterkt om te beschermen tegen rondvliegend vuil. De zool heeft ook meer grip dan normale sneakers.
 • De meeste tour- en trekkingschoenen zijn compatibel met kliksystemen. Om het lopen makkelijker te maken zijn de schoenplaatjes goed geïntegreerd in het profiel van de zool.
NAAR DE TOURING-FIETSSCHOENEN

Draaiende schoenen
 • Voor het spinning zijn speciale fietsschoenen sterk aan te raden.
 • Zowel toer- en trekkingschoenen als MTB-schoenen zijn geschikt. Racefietsschoenen hebben doorgaans een ander kliksysteem dat niet compatibel is met de pedalen van spinningfietsen.
 • MTB-schoenen zijn stijver dan toer- en trekkingschoenen en maken daardoor effectiever trappen mogelijk. Ze lopen echter ook moeilijker en zijn iets minder comfortabel. Uiteindelijk moet u het type schoen kiezen waarin u zich het prettigst voelt.
Meer over draaien
Inlegzolen - Voor comfort en stabiliteit

Inlegzolen verhogen de trapefficiëntie en verminderen het risico op blessures.

Elke pedaalslag verhoogt de belasting van uw voetzolen. Dit belast ook de knieën en heupen en kan op de lange termijn tot blessures leiden. Inlegzolen helpen de voet te ondersteunen en te stabiliseren.


Welke pedalen zijn geschikt voor mij?

Er zijn twee soorten pedalen: klikpedalen en platformpedalen (afhankelijk van welke verbinding je wilt tussen de schoen en het pedaal).

Er zijn twee verschillende systemen voor klikpedalen: MTB en racefiets.

Pedalen voor MTB's en toer- en trekkingfietsen hebben dezelfde kliksystemen: de zool van de schoen heeft twee randen waaraan de schoenplaat is bevestigd. De pedalen worden vaak SPD genoemd, genoemd naar het kliksysteem van Shimano. Ook systemen van Crankbrothers en Time zijn populair bij mountainbikers. Schoenen voor racefietsen hebben andere kliksystemen, bijvoorbeeld Shimano's SPD-SL of het Look-systeem. Racefietspedalen hebben meestal drie schroefdraad in de zool van de schoen nodig om de platen te monteren. Pedaalplaten voor MTB-pedalen kunnen ook op sommige racefietsschoenen worden bevestigd. Het is echter niet mogelijk om platen voor racefietspedalen aan MTB-schoenen te bevestigen.

Trekking- en stadspedalen

Voor stadsfietsers en langeafstandstrekkers zijn er zowel klikpedalen als platformpedalen. Deze pedalen zijn aangepast aan toeren en bieden meestal grotere platforms voor de voeten. Sommige klikpedalen hebben twee verschillende zijden: de ene kant voor schoenplaatjes voor schoenen met een kliksysteem, de andere kant met een plat oppervlak voor normale schoenen.

Trekking- en stadspedalen
Klikpedalen voor racefietsen

De schoenplaatjes op klikpedalen voor racefietsen zijn meestal iets groter om de druk tijdens het trappen gelijkmatig te verdelen. De bekendste pedalen van dit type zijn SPD-SL van Shimano. Time en Speedplay hebben bijvoorbeeld ook klikpedalen op de markt gebracht. Platformpedalen voor racefietsen moeten zo licht mogelijk zijn en slechts een eenzijdig bindmechanisme hebben.

Pedalen voor racefietsen
MTB-pedalen

Klikpedalen voor crosscountry, racen en cyclocross zijn doorgaans klein, licht en hebben goede zelfreinigende eigenschappen. Pedalen voor downhill en mountainbiken hebben een groter contactoppervlak, ook om veiligheidsredenen: in de hitte van het moment is het niet altijd mogelijk om snel genoeg terug op het pedaal te klikken. Daarom heb je een groot pedaal nodig dat snel plaats biedt aan je voet. Platformpedalen met goede grip zijn ook goed voor mountainbiken.

Mountainbike pedaal
Tip

Wanneer je pedalen koopt, zijn de juiste schoenplaatjes meestal bij de prijs inbegrepen. Als u echter alleen schoenplaatjes koopt, moeten deze van hetzelfde type en merk zijn als de pedalen, anders passen ze niet.