Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Motoren, batterijen en displays

E-bike motoren

E-bike adviseur overzicht Soorten elektrische fietsen E-bike motoren Accu's voor elektrische fietsen E-bike onderdelen

Het kiezen van de juiste motor is cruciaal als je optimaal wilt genieten van de vrijheid en flexibiliteit van een e-bike. Door de vele verschillende motortypes met hun specifieke voor- en nadelen kunt u de e-bike vinden die bij uw rijstijl past. Deze gids helpt u de afzonderlijke motoren en hun beste toepassingen te begrijpen. Van de basisprincipes van de motorfunctie tot specifieke selectiecriteria, vergelijkingen en onderhoudstips - wij bieden u een uitgebreid overzicht waarmee u het potentieel van uw e-bike volledig kunt benutten.

Type informatie: naaf of middenmotor?

Bij de keuze voor een e-bike kom je al snel tot de beslissing: moet het een fiets met naafmotor of middenmotor worden? Het verschil zit hem vooral in de positie van de motor, maar ook in de manier waarop deze werkt. De naafmotor wordt in het achterwiel van je e-bike gemonteerd, terwijl de middenmotor centraal in het trapasgedeelte zit. Beide typen hebben hun eigen voordelen, afhankelijk van uw rijstijl en de routes die u van plan bent te gaan rijden.

(Achterwiel)naafmotor

De naafmotor, die vrijwel altijd in het achterwiel wordt gemonteerd, is een populaire keuze voor e-bikes. Door zijn positie in het achterwiel levert hij een directe aandrijfkracht, waardoor een krachtige en responsieve rijervaring mogelijk is. Dit is vooral voordelig bij hogere snelheden of bij het rijden op vlakke wegen. De naafmotor is vaak goedkoper dan de middenmotor en gemakkelijk te onderhouden doordat het vermogen direct op het achterwiel inwerkt en niet via de aandrijving wordt overgebracht. Hierdoor wordt de kans op slijtage verminderd en de levensduur verlengd. De achternaafmotor kan echter minder efficiënt zijn op steile hellingen en het gewicht op het achterwiel kan de balans van de fiets beïnvloeden. Toch blijft de naafmotor een aantrekkelijke optie als je op zoek bent naar een kosteneffectieve e-bike die vooral goed presteert op vlakke routes.

Middenmotor

De middenmotor, die in het trapasgedeelte van je e-bike wordt geplaatst, is de meest voorkomende vorm van aandrijving. De centrale ligging zorgt voor een betere gewichtsverdeling en balans op de fiets, wat vooral gunstig is op oneffen terrein en hellingen. Middenmotoren staan ​​bekend om hun uitstekende prestaties en efficiëntie, ze ondersteunen het natuurlijke trapgevoel en maken een intuïtieve rijervaring mogelijk. Ze bieden doorgaans ook meer koppel dan naafmotoren, wat zorgt voor een sterkere acceleratie en een groter klimvermogen. Ze zijn echter vaak duurder in aanschaf en vereisen mogelijk meer onderhoud, omdat ze beter geïntegreerd zijn in de aandrijving van de fiets. Houdt u echter van sportief rijden en rijdt u regelmatig op heuvelachtige of oneffen wegen, dan is de middenmotor de beste keuze.

Directe vergelijking: naafmotor versus middenmotor

naafmotor Middenmotor
positie in het achterwiel in het gebied van de trapas
rijervaring direct, krachtig natuurlijk, intuïtief
onderhoud eenvoudig, minder slijtage hogere inspanning omdat het meer in de aandrijving is geïntegreerd
Prijs vaak goedkoper meestal duurder
Geschikt voor vlakke routes, hogere snelheden heuvelachtige en oneffen wegen, sportief rijden
Bij het kopen van een e-bike is het belangrijk om rekening te houden met uw rijstijl en typische routes. Als je voornamelijk op vlakke routes rijdt en op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding, kan een naafmotor de juiste keuze zijn. Als u daarentegen regelmatig op heuvelachtige of oneffen wegen rijdt en waarde hecht aan een natuurlijke rijervaring, is de middenmotor ondanks de hogere prijs en de hogere onderhoudseisen de betere optie.

Hoe een e-bikemotor werkt

Om de beste beslissing te nemen bij de aanschaf van een e-bike, is het handig om te begrijpen hoe de e-bike-motor werkt. Het gaat hierbij om meer dan alleen pure motorprestaties. In de volgende secties zullen we nauwkeurig bekijken hoe e-bike-motoren werken, wat de ondersteuningsniveaus zijn, hoe vermogen en koppel met elkaar in verband staan, en ten slotte hoe de meer gebruikelijke, doorgaans zeer krachtige motoren verschillen van lichtere aandrijvingen. .. Er kunnen lichte e-mountainbikes en e-racefietsen worden geïnstalleerd. Met deze informatie kun je de e-bike vinden die bij jouw wensen past.

Hoe e-bikemotoren werken

Een e-bikemotor bestaat in wezen uit een elektromotor, een of meer accu's en een besturingseenheid die de prestaties van de motor aanpast, afhankelijk van de rijomstandigheden. In tegenstelling tot een scooter, waarbij je pas accelereert met een draai aan het gaspedaal, ondersteunt de e-bike motor je alleen als je trapt. De prestaties van de motor worden geregeld door zogenaamde ondersteuningsniveaus. De niveaus variëren meestal van "Eco" voor minimale ondersteuning en maximaal bereik, tot "Turbo" of "Boost" voor maximale ondersteuning en snelheid. Hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe meer vermogen en koppel de motor levert, wat ook het energieverbruik verhoogt en daardoor de levensduur van de batterij verkort.

Wanneer de ondersteuning uitgeschakeld is, werkt de e-bike als een normale fiets. Er zijn echter wel verschillen tussen naaf- en middenmotoren. Bij naafmotoren hoef je geen enkele weerstand van de motor te overwinnen als de ondersteuning uitgeschakeld is. Bij middenmotoren kan er, afhankelijk van het model, enige weerstand zijn omdat de motor meer geïntegreerd is in de aandrijving. Er zijn echter fabrikanten van middenmotoren die er alles aan doen om deze weerstand zo minimaal mogelijk te houden. De Shimano EP8 en aandrijvingen van Fazua behoren tot de beste modellen als het gaat om weerstandsvrij rijden.

Vermogen en koppel begrijpen

Als je te maken hebt met e-bikemotoren, kom je vaak de termen ‘vermogen’ en ‘koppel’ tegen. Deze twee maten geven je een goed inzicht in de prestaties van de motor. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

Het vermogen of “ vermogen ” van een e-bikemotor wordt gemeten in watt. Het komt overeen met de hoeveelheid energie die de motor per tijdseenheid kan omzetten. De regelgeving voor elektrische fietsen definieert 250 watt als de maximaal toegestane continue ondersteuning; vrijwel alle motoren bereiken deze waarde. Korte vermogenspieken kunnen ook hoger zijn, wat vooral bij mountainbikes belangrijk is om snel te kunnen accelereren op ruw terrein. Een motor met een hoger vermogen kan meer energie leveren, waardoor hij sneller accelereert en sneller de ondersteuningslimiet van 25 km/u bereikt. Hoe meer stroom u gebruikt, hoe sneller de batterij leegraakt.

Het ‘ koppel ’, uitgedrukt in Newtonmeters (Nm), beschrijft hoeveel kracht de motor kan uitoefenen op de aandrijving (middenmotor) of het achterwiel (naafmotor). Een hoger koppel betekent meer “trekkracht” en helpt u daarom vooral op hellingen en bij het wegrijden. Maar hier geldt hetzelfde: hoe hoger het koppel, hoe meer energie er wordt verbruikt en hoe sneller de accu leegloopt. Omdat het maximale continuvermogen voor elektrische fietsen wettelijk beperkt is tot 250 watt, is koppel vaak een betere indicator om verschillende motoren te vergelijken. Hoe sportiever uw rijstijl en hoe belangrijker het voor u is om snel te kunnen accelereren, hoe relevanter deze factor voor u wordt.

Omdat het vermogen van vrijwel alle motoren beperkt is tot 250 watt, is dit cijfer eigenlijk niet zo belangrijk. Houd daarom bij het kopen van een e-bike vooral rekening met het koppel van de motor, om er zeker van te zijn dat de e-bike aan jouw wensen voldoet.

De verschillende ondersteuningsniveaus van Eco tot Turbo uitgelegd

Wanneer u op een e-bike rijdt, heeft u de mogelijkheid om verschillende ondersteuningsniveaus te gebruiken die u tijdens uw rit in verschillende mate zullen helpen. Deze niveaus stel je in via de display- of bedieningsunit van je e-bike of via een app. Ze maken deel uit van de software van uw e-bikesysteem.

De gebruikelijke ondersteuningsniveaus zijn Eco, Tour, Sport (of Trail) en Turbo. Elk van deze niveaus vertegenwoordigt een bepaald percentage ondersteuning van de motor.

  • Het Eco-niveau op Bosch-motoren ondersteunt u bijvoorbeeld met ongeveer 50 procent van uw eigen trapkracht. Dit betekent dat de motor de kracht die u op de pedalen uitoefent met ongeveer 50 procent verhoogt. Vaak is het volledige koppel niet beschikbaar in de lagere ondersteuningsniveaus.
  • Het Tour-niveau biedt medium ondersteuning en is goed voor langere ritten, terwijl het Sport- of Trail-niveau je meer ondersteuning biedt, bijvoorbeeld voor uitdagender terrein of steile beklimmingen.
  • Het turboniveau biedt maximale ondersteuning en is vooral handig bij zeer steile beklimmingen of als je bijzonder snel wilt gaan.

Houd er rekening mee dat het energieverbruik van de motor toeneemt met het geselecteerde ondersteuningsniveau. Daarom moet u het niveau kiezen dat bij uw behoeften past en optimaal gebruik maakt van de levensduur van de batterij. U kunt altijd wisselen tussen de niveaus en de ondersteuning aanpassen aan uw specifieke behoeften.

Krachtige motor versus lichte motor

De keuze tussen een krachtige motor en een lichte motor (bijvoorbeeld van Fazua, Mahle of als licht Shimano-systeem in sommige MTB's van Orbea) hangt grotendeels af van uw individuele behoeften en uw geplande toepassingsgebied.

Een krachtige motor levert vaak een hoger koppel, wat resulteert in een grotere acceleratie en betere prestaties op hellingen. Deze motoren zijn ideaal voor veeleisende trails en steile bergritten. Ze zijn echter ook zwaarder, wat bijdraagt ​​aan het totale gewicht van uw e-bike.

Houd er echter rekening mee dat de accu vaak een aanzienlijk deel van het totale gewicht van de elektrische aandrijving uitmaakt. Krachtige e-bikes zijn een paar kilo zwaarder dan de lichte versies, maar omdat het extra gewicht vooral uit de accu bestaat, heb je er vaak een aanzienlijk grotere actieradius mee.

Lichtgewicht e-bikemotoren zijn daarentegen lichter en efficiënter. Ze bieden voldoende prestaties voor dagelijks gebruik zonder zware belading, kortere ontspannende tochten en enkele sportieve tochten waarbij u de motor alleen selectief wilt gebruiken.

Hun lichtere gewicht vermindert het totale gewicht van de e-bike, wat op zijn beurt het rijgedrag en de rijervaring verbetert en dichter bij een fiets zonder motor staat. De rijervaring is ook natuurlijker omdat de motor minder weerstand biedt bij het trappen zonder motorondersteuning. Deze motoren zijn ideaal voor tochten waarbij je slechts zo nu en dan ondersteuning nodig hebt.

Vaak kopen ze hun lagere gewicht met een kleinere accu (vaak 250 – 400 Wh) en dus een lagere actieradius dan hun zwaardere collega’s. In de regel moet je ook concessies doen aan het maximale koppel, wat vooral merkbaar is tijdens sportieve mountainbiketochten op steil terrein.

E-bikes met een bijzonder licht motorsysteem zijn een goede keuze als u op zoek bent naar een lichte, wendbare fiets voor het dagelijks leven, occasionele excursies en sportieve tochten waarbij u slechts af en toe van elektrische ondersteuning wilt genieten.

De nieuwe Bosch SX-aandrijving produceert tot 600 watt motorvermogen - bij een gewicht van 2 kilogram
Tabel: Krachtige motor en lichte motor in vergelijking
Kenmerken Krachtige motor Lichte motor
Koppel Een hoger koppel resulteert in betere acceleratie en prestaties op heuvels Mogelijk lager koppel, vooral op steil terrein
Gewicht Zware motor, verhoogt het totale gewicht van de e-bike Lichtgewicht motor vermindert het totale gewicht van de e-bike
operatie gebied Ideaal voor veeleisende trails en steile bergtochten Geschikt voor dagelijks gebruik, korte ontspannende tochten en sportieve tochten met af en toe motorische ondersteuning
Bereik Vaak groter bereik door de grotere accu Mogelijk lagere actieradius door kleinere accu
Bediening en rijervaring Zware motoren hebben invloed op het rijgedrag en de rijervaring van de e-bike Lichtgewicht motor verbetert het rijgedrag en de rijervaring van de e-bike, een natuurlijker rijgevoel bij het trappen zonder motorondersteuning
Geschikt voor Uitdagende trails, steile bergritten en langere tochten waarbij hoge prestaties vereist zijn Dagelijks gebruik, ontspannende tochten en sportieve tochten met selectieve motorondersteuning
Batterij capaciteit Afhankelijk van het model mogelijk grotere batterij Kleinere batterij (vaak 250 - 400 Wh)
Natuurlijke rijervaring Mogelijk minder natuurlijke rijervaring door hogere weerstand bij trappen zonder motorondersteuning Meer natuurlijke rijervaring omdat de motor minder weerstand biedt bij het trappen zonder motorondersteuning
Ideaal voor Tochten met uitdagend terrein en frequente motorische ondersteuning Dagelijks gebruik, ontspannende tochten en sportieve tochten waarbij motorische ondersteuning slechts af en toe nodig is
Compromissen Mogelijk compromissen in het gewicht van de e-bike en de natuurlijke rijeigenschappen, hoger energieverbruik Mogelijk lager bereik en koppel, niet geschikt voor veeleisend terrein en langere tochten waarbij hoge prestaties vereist zijn

Selectiefactoren bij het kiezen van de geschikte e-bike motor

Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een e-bike. Naast persoonlijke smaak en budget spelen ook technische aspecten als gewicht, prestaties, toepassingsgebied en batterijduur een belangrijke rol. In deze sectie bekijken we verschillende factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste e-bike motor. Hierdoor kun je een e-bike kiezen die voldoet aan jouw wensen en behoeften om de best mogelijke rijervaring te garanderen.

Gewicht en prestaties

De balans tussen gewicht en prestatie is een cruciale factor bij het kiezen van een e-bike motor. Dankzij een krachtige motor kun je gemakkelijker steile hellingen beklimmen. Een krachtige motor, die meestal wordt gecombineerd met een zwaardere en grotere accu, verhoogt echter ook het totaalgewicht van de e-bike. Dit is niet alleen vervelend als je de fiets de trap op moet dragen of in de auto moet laden. Ook het totaalgewicht van de e-bike heeft invloed op het rijgedrag, de rijervaring en de actieradius. Een zwaardere motor verhoogt het totale gewicht van de fiets dat door de motor moet worden geduwd, waardoor de levensduur van de batterij wordt verkort. Daarom is het belangrijk om de juiste balans te vinden.

De verschillende ondersteuningsniveaus van een e-bike-motor hebben ook invloed op de prestaties en het gewicht van de fiets. Een hoger ondersteuningsniveau betekent meer prestaties, maar verhoogt ook het energieverbruik. Het is daarom zinvol om het ondersteuningsniveau aan te passen als dat nodig is om de optimale balans tussen prestaties en bereik te bereiken.

Toepassingsgebied en doel

Bij het kopen van een e-bike moet u ook nadenken over uw gebruiksgebied en het beoogde gebruik. Gebruik je de e-bike vooral voor woon-werkverkeer in de stad voor vlakke, kortere routes over goede fietspaden? In dit geval kun je kiezen voor een lichtere motor met een kleinere accu (250 - 400 Wh), waarmee je op deze tochten toch een goede actieradius hebt.

Als u echter van plan bent regelmatig lange tochten of zelfs offroad-ritten te maken met uw e-bike, moet u zich concentreren op een krachtigere motor met veel koppel (< 80 Nm). Dit helpt je beter om te gaan met hellingen en ook op moeilijke ondergronden goede vooruitgang te boeken.

Systeemgewicht

Het systeemgewicht (dat wil zeggen de combinatie van fiets, berijder en laadvermogen) is een andere factor die een rol speelt bij het kiezen van de juiste e-bike motor. Hoe hoger het systeemgewicht, hoe meer vermogen de motor moet leveren om het gewenste ondersteuningseffect te bereiken.

Als je klein en licht bent en doorgaans licht reist, kun je waarschijnlijk rondkomen met een minder krachtige motor. Bent u echter wat langer of vult u regelmatig uw koffertassen met uw wekelijkse boodschappen, dan kunt u overwegen om voor een krachtigere motor te kiezen. Dit kan het extra gewicht beter aan en biedt u de ondersteuning die u nodig heeft.

Houd er rekening mee dat elke e-bike is goedgekeurd voor een maximaal systeemgewicht. Deze varieert van fabrikant tot fabrikant en ligt doorgaans tussen de 110 en 140 kilogram. Aan de onderkant wordt dit krap voor langere mensen met een e-bike, die vaak 25 kilogram weegt. Houd daarom bij het kiezen van uw e-bike rekening met deze limiet.

“Beste” is subjectief en hangt af van uw persoonlijke behoeften en voorkeuren. Populaire merken zijn onder meer Bosch, Shimano, Brose, Yamaha, Bafang, Fazua en Mahle. De keuze hangt af van factoren als uw budget, het beoogde gebruiksgebied en uw gewicht.

Hoe onderhoud ik mijn e-bikemotor op de juiste manier?

E-bike motoren vergen over het algemeen weinig onderhoud. Ze moeten echter schoon worden gehouden en mogen in geen geval worden gereinigd met een hogedrukreiniger. Het opvolgen van de onderhoudsinstructies van de fabrikant zal de levensduur helpen verlengen.

Welke invloed heeft de e-bike motor op de actieradius?

De motor heeft een grote invloed op de actieradius van een e-bike. Krachtige motoren verbruiken meer energie, waardoor de levensduur van de batterij wordt verkort. Ook het rijgedrag, het ondersteuningsniveau en de topografie zijn van invloed op de actieradius.

Welke e-bike motor is het stilst?

Het geluidsniveau varieert afhankelijk van de motorfabrikant en het model. Over het algemeen zijn motoren met directe aandrijving stiller dan motorreductoren. Bosch, Shimano en Brose staan ​​bekend om hun relatief stille motoren.

Zijn e-bikemotoren uitwisselbaar?

E-bike motoren zijn over het algemeen niet uitwisselbaar met een model van een ander merk, omdat elk model specifieke eisen stelt aan het frame en de elektronica. Het vervangen van een defecte motor door een model van dezelfde fabrikant mag alleen door professionals worden uitgevoerd om schade en veiligheidsrisico's te voorkomen.

Hoe zwaar is een typische e-bikemotor?

Het gewicht van een e-bike-motor varieert afhankelijk van de fabrikant en het model, maar ligt doorgaans tussen de twee en vier kilogram. Lichtere motoren zijn vaak duurder, maar bieden voordelen op het gebied van rijgedrag en totaalgewicht van de e-bike.

Hoe krachtig zijn e-bikemotoren?

Het vermogen van een e-bike motor wordt meestal uitgedrukt in watt. In Duitsland bedraagt ​​het maximaal toegestane continuvermogen voor de voertuigklasse die in de volksmond “e-bike” wordt genoemd, maar juridisch gelijkwaardig is aan een fiets als zogenaamde pedelec, 250 watt. De S-Pedelecs die zijn goedgekeurd voor snelheden tot 45 km/u (waarvoor speciale voorschriften gelden) hebben motoren tot 4000 watt.

Kan ik mijn e-bike motor zelf repareren?

Nee. E-bikemotoren zijn zeer complex en mogen alleen worden gerepareerd door specialisten met de juiste opleiding. Onjuiste behandeling kan leiden tot permanente schade, veiligheidsrisico's en het vervallen van de garantie. Neem bij twijfel contact op met een gespecialiseerde werkplaats.

Welke e-bike motor is het meest geschikt voor mountainbikes?

Motoren met een hoog koppel zijn ideaal voor offroad-tochten. Merken als Bosch, Shimano en Brose bieden specifieke motoren voor het mountainbiken die ook bij lage snelheden een sterke ondersteuning bieden.

Zijn e-bikemotoren waterdicht?

Nee. Bijna alle e-bikemotoren zijn echter beschermd tegen spatwater en kunnen in regen en sneeuw worden bereden. Ze mogen echter niet onder water worden gezet (bijvoorbeeld bij het rijden door diepe plassen of beken) en na een rit in de regen moet de e-bike worden gedroogd en op een droge plaats worden geparkeerd.

Wat te doen als de e-bikemotor niet werkt?

Als de motor van uw e-bike niet werkt, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Enkele veel voorkomende problemen zijn batterijproblemen, sensorfouten of softwareproblemen. Het systeem opnieuw opstarten helpt vaak. Als de problemen aanhouden, dient u contact op te nemen met een gespecialiseerde dealer.

Hoe schakel ik correct op een e-bike die is uitgerust met een middenmotor en derailleurversnelling?

De juiste techniek bij het schakelen kan u veel slijtage aan de aandrijving besparen. Het soepelste schakelproces is wanneer je met matige belasting en een vrij hoge cadans de ene versnelling na de andere schakelt. Idealiter springt de ketting fluisterzacht naar het volgende tandwiel. Probeer te voorkomen dat u onder volle belasting of met een zeer lage cadans schakelt. Ze worden vaak herkend door het overslaan van de ketting en verhogen de slijtage van de aandrijving.

Meer e-bikegidsen
E-bike gids
Soorten elektrische fietsen
Accu's voor elektrische fietsen
E-bike onderdelen