LEVERING VOOR KERST VOOR BESTELLINGEN GEPLAATST VOOR:Kleine onderdelen tot 17.12.|Fietsen tot 14.12.|E-bikes tot 15.12.

Onderdelen vanaf 99 € gratis verzending

Gratis retourneren

E-bike-accu - de ultieme gids

Kopafbeelding van de accugids voor e-bikes

De accu en de motor vormen de belangrijkste eenheid op de e-bike. Het kiezen van de juiste combinatie van motor en accu hangt af van uw individuele behoeften en voorkeuren. Vraagt ​​u zich af welke factoren de actieradius en levensduur van de accu beïnvloeden en wat u moet weten over het correct opladen en onderhouden van uw e-bike? Onze ultieme accugids geeft je alle informatie over de capaciteiten, actieradius en ondersteuningsniveaus van e-bikes.

Inhoud

Feiten en informatie over de e-bike accu

Wat is een e-bike accu?

De accu op de e-bike is de oplaadbare accu die uw e-bike motor van energie voorziet. De capaciteit bepaalt hoe ver je met je e-bike kunt komen. De motor, bedieningseenheid en accu vormen een eenheid en het hart van de e-bike.

Tegenwoordig worden in vrijwel alle e-bikes lithium-ion accu’s ingebouwd. De reden: ze bieden de beste energie-efficiëntie en energiedichtheid , zonder enig “geheugeneffect”. De oudere, zelden geïnstalleerde batterijvarianten omvatten loodgel, nikkel-cadmium en nikkel-metaalhydride.

Wat is energiedichtheid?

Hoe hoger de energiedichtheid, hoe meer capaciteit een batterij biedt voor hetzelfde formaat. De energiedichtheid van een batterij geeft in kilowattuur per kilogram (kWh/kg) aan hoeveel energie een batterij verdeeld over een bepaald gewicht opslaat.

Wat is het geheugeneffect?

Het geheugeneffect verwijst naar een fenomeen dat optreedt bij oudere batterijen. Voordat lithium-ionbatterijen standaard werden, onthouden batterijen hoeveel energie ze opladen. Ze zorgden toen voor overeenkomstig minder capaciteit voor toekomstige belastingen. Gedeeltelijk ontladen en gedeeltelijk opladen – d.w.z. onvolledig opladen of ontladen – leidde tot afnemende batterijcapaciteiten. Moderne batterijen hebben geen geheugeneffect.

Opbouw en functionaliteit van e-bike accu’s uitgelegd

Opbouw en functionaliteit van een e-bike accu Waar zijn accu's voor e-bikes van gemaakt? In tegenstelling tot smartphonebatterijen of AA-batterijen gebruiken moderne e-bike-batterijen meerdere oplaadbare lithiumcellen in plaats van één enkele batterij.

Lithium-ioncellen bieden de beste opslagcapaciteit en energiedichtheid en zijn daarom te vinden in de meeste e-bike-accu’s. Batterijen van de oudere generatie bevatten soms ook cellen gemaakt van loodgel, nikkel-cadmium of nikkel-metaalhydride.

Hoe lithium-ionbatterijen in een notendop werken

De accucellen slaan elektrische energie uit het elektriciteitsnet op als chemische energie en stellen deze bij gebruik van de e-bike beschikbaar als elektrische energie. Dit gebeurt volgens het ‘schommelstoelprincipe’, waarbij lithiumionen heen en weer bewegen tussen positieve en negatieve polen.

Het BMS (battery management system) regelt de juiste werking en statusweergave van batterijcellen. Dit omvat processen zoals ontladen en opladen, temperatuurbewaking, laadindicatie en bescherming tegen overspanning/diepontlading.

Dit gebeurt tijdens het opladen

Tijdens het opladen zetten de cellen elektrische energie om in chemische energie , slaan deze op en zetten deze bij het ontladen weer om in elektrische energie. Dit levert op zijn beurt de motor de energie die hij nodig heeft om het rijden te ondersteunen.

Grafische weergave van de omzetting van elektrische energie in chemische energie

Het principe achter energieconversie: Verschillende metalen gedragen zich als positieve en negatieve polen in geleidende media. Als het circuit gesloten is, migreren de elektronen, in het geval van de lithium-ionbatterij geïoniseerd lithium , in de richting van de stroom van de negatieve naar de positieve pool. Op deze manier geeft de accu de energie vrij die nodig is voor de motor. Tijdens het opladen wordt de richting van de stroom omgekeerd.

De prestaties en capaciteit van de accu kun je herkennen in eenheden als ‘volt’ (V), ‘ampère-uren’ (Ah) en de resulterende opslagcapaciteit in ‘watt-uren’ (Wh). Omdat wattuur is afgeleid van de formule "V x Ah", kunnen de batterijcapaciteiten van e-bikes eenvoudig worden vergeleken.

Hoe meer wattuur batterijen hebben, hoe meer capaciteit en theoretisch bereik ze u bieden.

Wat zijn watturen?

De meeteenheid wattuur geeft aan hoeveel elektriciteit een systeem of apparaat in één uur verbruikt. Hoe hoger het wattage, hoe meer vermogen een apparaat kan leveren. Hoe hoger het wattage, hoe hoger het stroomverbruik doorgaans is.

Voor uw e-bike zijn vooral de wattuur relevant voor de accucapaciteit. Dit betekent: hoe meer vermogen in wattuur hij biedt, hoe beter de theoretische actieradius.

Wat zijn volt?

De eenheid volt staat voor de elektrische spanning en druk waarmee elektronen door elektrische apparaten kunnen worden aangedreven. Het geeft aan hoeveel stroom een ​​lijn kan leveren.

Wat zijn ampère-uren?

De meeteenheid voor elektrische lading geeft de tijdsperiode aan waarin energiebronnen een bepaalde stroom of hoeveelheid lading leveren totdat ze worden ontladen. 100 Ah staat bijvoorbeeld voor een beschikbare stroom van 10 ampère per uur, die in 10 uur kan worden afgenomen totdat deze wordt ontladen: 10 ampère x 10 uur = 100 Ah.

Batterijcapaciteiten in één oogopslag

Moderne lithium-ionbatterijen bieden gemiddeld een batterijcapaciteit tussen de 400 Wh en 750 Wh , wat een maximaal bereik oplevert van ongeveer 80 tot 130 km . Batterijcapaciteiten van 400 of 500 Wh zijn standaard voor e-stads- en e-trekkingfietsen. Voor langere tochten of grote hoogten zijn ook capaciteiten van 800 tot 1.250 Wh beschikbaar. Belangrijk om te weten is echter dat naarmate de capaciteit toeneemt, ook het gewicht van de e-bike accu toeneemt. Welke accucapaciteit geschikt is voor uw wensen, hangt af van de accukwaliteit, invloeden van buitenaf en uw rijgedrag.

Beste batterijpositie en installatievarianten

Positie en installatievariant spelen een belangrijke rol. Waar de accu het beste op een e-bike zit, hangt af van het toepassingsgebied en de respectieve voordelen van de installatievarianten. Door de goede gewichtsverdeling is de meest voorkomende inbouwvariant de accu op het frame met een positie op of in de onderbuis of op de zitbuis.

De volgende inbouwvarianten en batterijposities zijn beschikbaar:

Positie van de accu van de e-bike op de onderbuis

Op de onderbuis (frame): De accu is zichtbaar op de onderbuis.

Positie van de accu van de e-bike in de onderbuis

In de onderbuis (geheel/gedeeltelijk geïntegreerd): Een “Intube” accu is geheel of gedeeltelijk in het frame geïntegreerd, is nauwelijks of niet zichtbaar en kan meestal worden verwijderd.

E-bike accupositie zitbuis

Achter/voor de zitbuis: De accu bevindt zich achter of voor de zitbuis/zitbuis, dus tussen het achterwiel en het hoofdframe.

E-bike accupositie met twee accu's

DualBattery : De dubbele batterij kan in verschillende posities worden geïnstalleerd en gebruikt tegelijkertijd twee batterijen. De accu's ontladen afwisselend en zorgen voor nog meer bereik. Het gewicht van de batterij neemt echter toe.

E-bike bagagerek met accupositie

Bagagerek: De accu bevindt zich direct op of onder het bagagerek.

Installatievarianten en batterijposities in vergelijking

Op onderbuis Op of tussen bagagerekken In de onderbuis Achter/voor zitbuis Dubbele batterij
Zwaartepunt vrij laag en gecentreerd - zorgt voor stil, consistent rijgedrag Het zwaartepunt is naar achteren verschoven en heeft de neiging hoog te liggen - Kan leiden tot lichte instabiliteit in het rij- en bochtgedrag bij hogere snelheden Zwaartepunt laag en gecentreerd - zorgt voor stil, consistent rijgedrag Zwaartepunt laag en gecentreerd (afhankelijk van model) - Zorgt voor een soepel, consistent rijgedrag Het zwaartepunt is sterk afhankelijk van het model en de plaatsing van de twee accu’s op de e-bike
Eenvoudige batterijvervanging (plug-in/insteekprincipe) Eenvoudig vervangen van de batterij (meestal ladeprincipe) Het vervangen van de batterij varieert sterk afhankelijk van het model - bijvoorbeeld volgens het ladeprincipe of permanent geïntegreerd (kan alleen door experts worden verwijderd) Het vervangen van de batterij varieert sterk per model (meestal echter volgens het plug-in-principe) Het vervangen van de batterij varieert sterk afhankelijk van het model - meestal als een combinatie van een plug-in principe en een intube-batterij om in te plaatsen
De accu is zichtbaar op de onderbuis geplaatst De accu is zichtbaar maar onopvallend tussen de bagagereksteunen geplaatst De accu is gedeeltelijk of geheel geïntegreerd in het onderbuis- en frameontwerp en is daardoor niet of nauwelijks zichtbaar De accu wordt meestal zichtbaar achter of voor de zitbuis bevestigd Biedt doorgaans een combinatie van de overige 4 installatievarianten (tweede batterij is daarom meestal gedeeltelijk of geheel zichtbaar)

Conclusie: Is een accu in het frame of op de bagagedrager beter?

Als het gaat om de vraag naar de optimale batterijpositie, hangt deze in de eerste plaats af van uw persoonlijke rijgedrag en uw voorkeuren. De accupositie heeft invloed op de gewichtsverdeling en het rijgedrag, dus u maakt hier een belangrijke beslissing bij de keuze van uw e-bike.

Accu's voor bagagedragers verplaatsen het zwaartepunt naar achteren, wat kan leiden tot wankel rijgedrag. Ze worden nu echter zelden gebruikt in e-bikes.

Batterijen op of in de onderbuis zijn de meest voorkomende en populaire installatieoptie. Ze bieden een optimale verdeling van het zwaartepunt en maken een gemakkelijke batterijvervanging mogelijk. DualBattery-batterijen worden aanbevolen voor toerrijders met hoge eisen aan het bereik.

Welke fabrikanten van e-bikemotoren en accu's zijn er?

Als je kiest voor een bekende fabrikant van e-bike motoren en accu’s, kan het bijna niet fout gaan. Dankzij hun specialisatie in hoogwaardige e-producten bieden zij krachtige motoren en een breed scala aan accutypes. Beste vakmanschap en hoge materiaalkwaliteit zijn voor iedereen de hoogste prioriteit.

Hieronder presenteren wij een selectie van bekende en bijzonder populaire merken:

Bosch

De wereldberoemde e-bike-expert Bosch biedt hoogwaardige e-bike-motoren met duurzame accu's voor woon-werkverkeer, toertochten, trekking en mountainbiken. De motoraccusystemen garanderen een optimale kilometerstand, actieradius naar behoefte, eenvoudige bediening, lage zelfontlading en een laag gewicht. Naast een verscheidenheid aan motorondersteuningsmodi worden robuuste, hoogwaardige lithium-ionbatterijen met een geïntegreerd batterijmanagementsysteem gebruikt. Er zijn vier verschillende batterijposities mogelijk.

Yamaha

Als internationale expert op het gebied van voertuigen met elektrische aandrijving biedt Yamaha zowel motoren als accu's voor een hoog e-bike-rijcomfort en verschillende aandrijfsystemen. Een sterk punt is bijvoorbeeld de Automatic Support Mode, die de motorondersteuning automatisch aanpast afhankelijk van het rijgedrag en de route. Daarbij komen de grote actieradius, een breed scala aan batterij- en motorversies en een betrouwbare afwerking.

Shimano

Shimano ondersteunt ook een verscheidenheid aan aandrijfsystemen met krachtige motoren en batterijen. Het prestatiespectrum van Shimano strekt zich uit van e-stadsfietsen tot e-mountainbiken en e-touring. Een bijzondere kracht: Shimano motoren en accu's overtuigen door hun lichte, slanke design voor optimaal e-biken met grote actieradius.

Fazua

Van motoren met intelligente ondersteuningsmodi tot hoogwaardige accu's met robuuste afwerking – de in 2013 opgerichte aandrijffabrikant Fazua heeft veel te bieden. Met verschillende prestatieniveaus en op behoeften gebaseerde capaciteiten en ontwerpen houdt Fazua niet alleen gelijke tred met de sterkste concurrentie, maar wordt hij ook beschouwd als een specialist, vooral onder krachtige, stille, lichte e-bikes.

Mahle/Ebikemotion

Lichte, krachtige motoren, op maat gemaakte prestatieniveaus en een compacte, naadloze integratie van alle componenten - dat is waar Mahle/Ebikemotion voor staat als specialist voor holistische, innovatieve e-bike aandrijfsystemen.

Terug naar overzicht


Accu-assortiment voor e-bikes

Eén van de belangrijkste aankoopcriteria voor e-bikes is de accucapaciteit en daarmee de accuactieradius. Hun belangrijke parameter is wattuur (Wh). De huidige batterijcapaciteiten variëren doorgaans van 250 tot 500 Wh voor stadsverkeer en 800 Wh voor langere afstanden . Zelfs als de specifieke prestatie van een volledige lading van veel factoren afhangt, kunnen de volgende batterijbereiken als richtlijn worden gegeven:

Grafische illustratie van de batterijcapaciteit en het bereik van e-bikes 1000 Wh & 1250 Wh zijn doorgaans alleen haalbaar met DualBattery of dubbele accu's


Welke factoren beïnvloeden het bereik van de batterij?

Afhankelijk van de accucapaciteit geven fabrikanten van e-bike accu’s je een theoretische actieradius die je idealiter kunt behalen. De daadwerkelijke actieradius op de weg is echter afhankelijk van verschillende factoren, die wij u hier aan u voorstellen:

Accucapaciteit in wattuur: De accucapaciteit geeft de verwachte actieradius in wattuur aan. Capaciteiten tussen 300 en 400 Wh kunnen tot 55 of 70 km meegaan, terwijl een batterijcapaciteit van 800 Wh tot 130 km kan afleggen. Informatie van de fabrikant over de batterijcapaciteit wordt echter meestal als richtlijn beschouwd.

Keuze van het motorondersteuningsniveau : Het ondersteuningsniveau en de gebruiksintensiteit hebben ook invloed op de actieradius van de e-bike-accu. Bij ritten met veel ondersteuning is de accu sneller leeg dan bij ritten met veel persoonlijke inspanning.

Geografische/topografische factoren : Droge, vlakke oppervlakken, die vooral voorkomen bij het rijden in steden, hebben een aanzienlijk kleinere invloed op de actieradius dan rijden in de bergen, hellingen en onverharde wegen.

Anticiperende rijstijl : Je eigen rijstijl heeft een grote invloed op de actieradius en levensduur van een e-bike accu. Denk hierbij aan factoren als routekeuze (vlakke, droge ondergrond versus grind en steile hellingen), proactief en actief schakelgedrag, rijden in extreme hitte of kou, veel bagage hebben en frequent starten (stop & go).

Schakelgedrag: Correct, actief schakelgedrag hoort ook bij anticiperende rijstijl, maar is zo belangrijk dat we het hier nog eens apart vermelden. E-bike-rijders die alleen op de hoogste ondersteuning vertrouwen en nauwelijks schakelen, belasten de cassette en ketting het zwaarst. Hierdoor neemt niet alleen de slijtage aan de ketting en cassette toe, maar wordt ook de actieradius kleiner.

Optimale bandenspanning & bandenprofiel: De meeteenheid “bar” geeft de bandenspanning aan. De maximaal aanbevolen bandenspanning vindt u meestal op de zijkant van uw band. Of je met optimale rolweerstand fietst, hangt af van de bandenspanning en het bandenprofiel. Dit heeft weer invloed op het bereik. Tips voor de ideale bandenspanning vindt u in onze fietsbandenspanningsgids .

Totaalgewicht (gewicht bestuurder + laadvermogen) : Een hoger gewicht, bijvoorbeeld van bagage, leidt tot meer ondersteuning van de elektromotor. Hierdoor wordt ook het bereik kleiner.

Onderhoud van de mechanische componenten : Of het nu gaat om de accu, de banden, de motor of het frame: e-bikes kunnen alleen lange afstanden afleggen als ze zorgvuldig en regelmatig worden onderhouden. Versleten banden of verouderde batterijen verkorten de actieradius.

Kleding (windweerstand) : Nauwsluitende kleding vermindert de windweerstand tijdens het rijden. Dit zorgt ervoor dat je motor minder ondersteuning hoeft te bieden en dat de accu iets langer meegaat.

Aandrijftype (ketting- of naafversnelling) : Derailleurversnellingen zijn goedkoper en lichter, maar slijten iets sneller. Naafversnellingen zijn iets duurder, maar onderhoudsarm, duurzaam en beschermd in de wielnaaf gemonteerd. In een directe vergelijking zorgen de lichtere en sportievere derailleurversnellingen voor iets meer bereik.

Fietstype : Of het nu een lichte e-stadsfiets, een robuuste e-mountainbike of een bakfiets is – elk type e-bike stelt andere eisen aan de accuactie vanwege het wielgewicht en het rijgedrag.

Energieterugwinning : Sommige e-bikesystemen winnen energie terug door middel van recuperatie met de juiste motor. Dit vergroot op zijn beurt het bereik. Het kleine nadeel is de vaak hogere prijs.


Welke rol spelen ondersteuningsniveaus binnen het bereik?

De belangrijkste functie van uw accu en elektromotor is om u te ontlasten of in ieder geval uw werk te vergemakkelijken op inspannende delen van de route. E-bikes bieden verschillende niveaus van motorondersteuning. Deze werken op dezelfde manier als versnellingen op een fiets. Afhankelijk van de route, vereisten of dagelijkse vorm biedt uw e-bike verschillende, optionele ondersteuningsmodi die uw bereik en conditie beïnvloeden. Hoe hoger het ondersteuningsniveau, hoe minder moeite u zelf hoeft te doen. Hogere modi gaan echter ook gepaard met een hoger energieverbruik en een kleiner bereik.

U kunt wisselen tussen de ondersteuningsniveaus, omdat u het trappen gemakkelijker wilt maken met extra motorondersteuning. De verandering vindt plaats via een bedieningseenheid op het stuur. Op uw display kunt u zien op welk niveau u momenteel rijdt. Als je het nog individueler wilt maken, zijn er ook ondersteuningsniveaus die reageren op je cadans en kracht en de ondersteuning aanpassen aan de situatie. Het aantal modi kan per e-bike variëren, maar bedraagt ​​doorgaans vier tot vijf modi. Afhankelijk van de motor is er ook de mogelijkheid om nieuwe modi of functies te ontvangen via een eigen software-update van de fabrikant.

Ter illustratie vindt u hier de verschillende rijmodi die u met het Bosch eBike-systeem ter beschikking staan, afhankelijk van de e-bike en aandrijvingsgeneratie:

  • Uit: Geen ondersteuning
  • Eco: Kleine ondersteuning
  • Tour: consistente ondersteuning voor lange afstanden
  • Tour+: Continue ondersteuning die energie bespaart en zorgt voor een natuurlijke rijervaring
  • Sport: Sterke ondersteuning die bijna het dubbele van uw eigen inspanning biedt
  • Turbo: maximale krachtige ondersteuning bij steile beklimmingen en hoge cadans (meer dan tweemaal je eigen prestatie)
  • Auto: automatische aanpassing van de ondersteuning naarmate de snelheid afneemt tijdens het klimmen of bij tegenwind
  • eMTB: Krachtige en dynamische ondersteuning voor bergbeklimmen en heuvelachtige routes, inclusief uitgebreide boost voor het overwinnen van obstakels
  • Cargo: Ruim vier keer je eigen kracht voor maximale ondersteuning met e-bakfietsen
  • Race: Maximale, dynamische ondersteuning voor veeleisende eMTB-races

Hoe kan het bereik van de batterij worden vergroot?

Hoewel de actieradius van de accu afhankelijk is van veel invloeden van buitenaf, kan deze door bewust rij- en laadgedrag effectief worden vergroot. Gebruik de volgende tips om uw batterijbereik te optimaliseren:

  • Fietsaccu correct opladen (gebruik alleen de originele lader / vervang defecte accu's door identieke accu's van dezelfde fabrikant of producent / laad op zodra het accuniveau onder de 30 procent daalt / laad pas vlak voor lange tochten op tot 100 procent)
  • Selecteer een laag ondersteuningsniveau (bijvoorbeeld via Eco-modus)
  • Kies bij het wegrijden een gemakkelijke versnelling in combinatie met een laag ondersteuningsniveau
  • Rijd vooruitziend (geen stop & go, constante snelheid, automatisch schakelen of actief schakelen)
  • Kies een e-bike met automatisch schakelen (hier detecteert een koppelsensor in combinatie met je cadans het optimale tijdstip voor batterijbesparend schakelen en doet dit automatisch)
  • Neem wat extra gewicht mee
  • Let op de optimale bandenspanning
  • Vermijd indien mogelijk rijden in extreme kou of hitte
  • Vermijd indien mogelijk tegenwind of rijd in de slipstream
  • Regelmatig onderhoud van de accu van de e-bike

Terug naar overzicht


Gewicht accu e-bike

Hoeveel weegt een e-bike accu?

Het gewicht van de e-bike-accu is afhankelijk van het accutype en de energiedichtheid en capaciteit van de geïnstalleerde cellen. Standaard ligt het accugewicht tussen de 2,5 en 3,5 kg. Accu's met 800 Wh of meer wegen ongeveer 5 kg . De vuistregel is: 1 kg per 160 Wh. Het gewicht verdubbelt als je een DualBattery met twee accu's tegelijk gebruikt. Voor een beter begrip: Standaard e-bikes wegen met accu en motor gemiddeld 20 tot 25 kg.

Ter illustratie vindt u onze overzichtstabel van het gemiddelde batterijgewicht:

Capaciteit in Wh Gewicht kg
300-400 2,5 - 3,0
500 - 625 3,0 - 3,5
800 5.8
1.000 - 1.250 5,8 - 7,0

Fabrikantinformatie over gewicht, actieradius en capaciteit geldt als richtlijn. Veel e-bikefabrikanten produceren hun modellen vaak zonder pedalen en met de kleinste accutypes . Het hangt er dus vanaf wat een e-bike weegt zonder accu en hoe zwaar hij is met accu. Het werkelijke totaalgewicht van de e-bike plus accu kan daardoor afwijken of hoger uitvallen dan aangegeven.


Hoeveel Wh moet een batterij minimaal hebben? En hoe zwaar is het dan?

Als je je fiets gebruikt voor korte of middellange afstanden in de stad of het dorp, hoeft het geen e-bike te zijn met een zware 800 Wh high-end accu. Als minimaal gewicht wordt echter een accu met minimaal 250 tot 400 Wh en dus zo’n 2,5 kilogram aanbevolen voor optimale prestaties en bereik.

Terug naar overzicht


Laad en ontlaad de fietsaccu op de juiste manier

Waarom is correct opladen zo belangrijk?

Correct opladen speelt een cruciale rol in de functionaliteit en levensduur van een e-bike accu. Het gaat hierbij vooral om vragen over correct ontladen en opladen, de juiste laadlocatie, laders en het beste moment om op te laden. We laten u zien hoe u de levensduur van de e-bike-accu en de prestaties van uw accu kunt verbeteren door op de juiste manier op te laden.


Hoe werkt het laadproces?

Zo werkt het laden:

  1. Je steekt de juiste oplader in het stopcontact.
  2. Je sluit de accu van je e-bike aan op de lader.
  3. Aan het statuslampje kun je zien hoe ver het laadproces is.
  4. Afhankelijk van de oplaadoptie kan de oplaadtijd 2,5 tot 5 uur duren, dus controleer dit regelmatig. Snellaadstations of FastChargers van de fabrikant van uw accu bieden bijvoorbeeld bijzonder snel opladen in 2,5 tot 3 uur.
  5. Zodra de accu is opgeladen, koppelt u de stroomvoorziening los van het stopcontact en van de accu of e-bike.
  6. Plaats nu de opgeladen batterij afhankelijk van het batterijontwerp opnieuw (voor lange reizen adviseren wij om deze kort voor de reis tot 100 procent op te laden)

Kan ik de batterij verwijderen?

U kunt verwijderbare batterijen eenvoudig uit de houder verwijderen om ze goed op te laden. Dit is standaard bij accu's op het frame of bagagerek. Volledig geïntegreerde accu's (Intube-accu's) kunnen bovendien relatief eenvoudig uit het frame worden verwijderd met behulp van een geschikte sleutel. Voor permanent geïnstalleerde, niet-verwijderbare Intube-batterijen moet u absoluut de hulp van experts inroepen.

Kan ik het laadproces voortijdig onderbreken?

Het onderbreken van het opladen is niet schadelijk voor uw batterij. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het beruchte geheugeneffect of andere gevolgen. Dit betekent dat zowel kortstondig opladen als volledig opladen mogelijk is.

Heb ik een vuurvaste basis nodig?

Het laadproces mag niet zonder toezicht plaatsvinden. Hoewel u de batterij nooit 's nachts mag opladen, is het voldoende om in ieder geval overdag regelmatig naar het laadproces te kijken. Hoewel batterijen een geïntegreerde oververhittingsbeveiliging hebben, wordt een droge ruimte met een rookmelder, geen brandbaar materiaal en idealiter een vuurvaste basis aanbevolen als oplaadlocatie.

Welke temperatuur tijdens het opladen?

Koude en hitte zijn de natuurlijke vijanden van uw accu. Dit geldt zowel tijdens het rijden als tijdens het opladen. De beste omgevingstemperatuur voor opladen is 10 tot 20 graden Celsius . Daarnaast geldt: Laad de accu in de zomer niet op in de brandende zon en in de winter niet buiten bij temperaturen onder het vriespunt.


Elke keer dat u oplaadt, opladen tot 100 procent?

Er is in principe niets mis met het opladen van je accu tot 100 procent. Maar aangezien je voor dagelijkse ritten zelden een volledig opgeladen batterij nodig hebt, hoef je hem uiteraard niet elke keer dat je hem oplaadt, tot 100 procent te krijgen. Als u een lange afstand moet afleggen, is het raadzaam om de accu vooraf zo snel mogelijk volledig op te laden.

De levensduur van de batterij van de e-bike wordt berekend in cycli, d.w.z. volledig opgeladen tot 100 procent. Een laadcyclus is dus niet identiek aan een laadproces. Als je je accu van 10 naar 60 procent oplaadt, komt dat slechts overeen met een gedeeltelijke lading van 0,5 laadcycli.


Wat is de optimale laadtoestand?

Volgens Bosch is het optimale laadniveau 30 tot 60 procent. De reden: in deze staat laadt uw batterij het snelst op. Met snelladers, ook wel FastChargers genoemd, gaat het overigens nog sneller. Deze moeten altijd afkomstig zijn van de fabrikant van uw batterij. Als het batterijniveau tot 30 procent daalt, wordt opladen aanbevolen.

De duur van het laadproces is afhankelijk van de accucapaciteit en het type accu . De oplaadtijd kan 3,5 uur bedragen met 400 Wh, tussen 4,5 en 7 uur met 500 Wh tot 800 Wh en zelfs 9 uur met 1.000 Wh.


Andere belangrijke vragen over opladen

Waar kan ik de accu van de e-bike opladen?

U kunt batterijen opladen via het stopcontact bij stopcontacten thuis of bij geschikte openbare laadstations. Openbare laadstations bieden onder meer stopcontacten, kleine laadstations met stopcontacten, accukluisjes of, zeldzamer, een eigen kabelsysteem. Zorg ervoor dat u altijd uw originele oplader gebruikt. Ook mogen batterijproducenten alleen specifieke samenwerkingspartners aanbevelen voor publiek laden. Controleer voor de zekerheid de informatie in uw gebruiksaanwijzing of vraag ernaar bij de fabrikant. Als u de instructies van de fabrikant voor correct opladen niet opvolgt, verliest u mogelijk uw garantieclaim.

Heb ik een eigen toestel en kabels nodig voor laadpalen?

Hoewel openbare laadstations passende laadkabels kunnen leveren, is het raadzaam altijd de originele laadkabel mee te nemen. Als alternatief zijn er ook fabrikant-overkoepelende of fabrikantspecifieke SmartChargers verkrijgbaar, op voorwaarde dat uw batterijfabrikant dit uitdrukkelijk aanbeveelt. U kunt tijdens uw vakantie ook een stroomadapter huren bij een fietsverhuurbedrijf, zolang deze afkomstig is van de fabrikant van uw accu. Afhankelijk van het laadstation kunt u de accu opladen zonder of met het verwijderen ervan.

Kan de accu tijdens het rijden worden opgeladen?

Het is mogelijk om de accu op te laden tijdens het rijden op e-bikes met geïntegreerde energieterugwinning . Dit is bijzonder praktisch, maar komt zelden voor bij gewone e-bikes. Een voorbeeld is de FIXIE-backspin.

Kan ik de accu van de e-bike ook opladen als het regent?

Omdat batterijen gevoelig zijn voor hitte, kou en water, mag u uw batterij niet opladen in directe regen. Uitzonderingen gelden voor speciale laadpalen zoals die van bike-energy , die dankzij weerbestendige technologie en een beschermkap ook opladen in de regen mogelijk maken. Bike-energy raadt hier echter geen eigen thuislader aan.

Wat zijn SmartChargers?

Met een SmartCharger kunt u in principe uw batterij van verschillende fabrikanten opladen . Met een SmartCharger heb je niet per se je originele oplader nodig en kun je de oplader ook onderweg delen met anderen. Dit geldt echter alleen als uw accufabrikant dit in de handleiding uitdrukkelijk aanbeveelt.

Hoe laad je een e-bike accu op?

Gebruik indien mogelijk alleen de originele voeding of identieke voedingen van dezelfde fabrikant . Als alternatief, als de fabrikant dit specifiek aanbeveelt, zijn er ook cross-fabrikant SmartChargers verkrijgbaar.

Waar moet u op letten als u uw fietsaccu voor de eerste keer oplaadt?

Bij levering van e-bikes zijn de accu’s doorgaans niet volledig opgeladen. Daarom moet u de accu vóór uw eerste rit volledig opladen. Wat de kalibratie betreft, wordt aanbevolen om nieuwe accu's de eerste drie tot vijf laadprocessen leeg te laten lopen en vervolgens telkens weer tot 100 procent op te laden.

Waar moet je op letten bij het opladen na langere tijd?

Er is niets bijzonders waar u op moet letten bij het opladen na een lange tijd. Wat belangrijk is bij langdurige opslag: Bewaar batterijen niet met meer dan maximaal 80 procent en niet met minder dan 30 procent. Dit zorgt ervoor dat de accu niet diep ontladen raakt en dat de accucellen niet onnodig worden belast. Volgens Bosch bedraagt ​​het aanbevolen laadniveau bij opslag 30 tot 60 procent . Controleer ook elke twee maanden de resterende batterijlading.

De fietsaccu kan niet worden opgeladen: wat te doen?

Als de accu niet meer oplaadt, controleer dan of het accu-, oplader- of e-bike-display een foutmelding geeft. Dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan het rood knipperen van de statusweergave of aan de foutcode op het fietsdisplay . In de gebruiksaanwijzing wordt uitgelegd wat de knipper- of foutcode betekent. Om te controleren of het aan de accu of aan de oplader ligt, kunt u proberen de accu op te laden met een andere, identieke oplader (bijvoorbeeld bij een buurman of fietsenwinkel). Als de fout bij de accu ligt, raden deskundigen als Bosch en ADFC aan om de accu te vervangen. In de regel wordt het repareren van een defecte batterij om veiligheidsredenen niet aanbevolen.

Hier vindt u hulp bij foutcodes op het display van de e-bike


Samenvatting: Alles wat u moet weten over het correct opladen van uw batterij

Alle informatie over het opladen van uw batterij vindt u hier:

oplaadstatus
Volgens batterijproducenten is het optimale en zachtste laadniveau 30 en 60 procent. Idealiter vindt het opladen plaats op 40 of uiterlijk op 20 procent.

Volledige lading
Batterijen of displays hebben meestal statuslampjes die aangeven hoe opgeladen de batterij is.

Laadtijd
Hoe lang het opladen van een e-bike accu duurt, is afhankelijk van de capaciteit. Bij 400 tot 600 Wh is dit tussen de 3,5 en 5 uur en bij 800 tot 1000 Wh tussen de 7 en 9 uur.

Laadlocatie
Je dient je accu tijdens het opladen te beschermen tegen direct zonlicht, vocht en kou en daarnaast te zorgen dat de kamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden ligt.

Overbelast
Omdat moderne accu's bescherming bieden tegen oververhitting en diepontlading, bestaat er geen risico op overlading van de e-bike-accu. Niettemin mag u de batterij niet langer in het stopcontact of de voedingsadapter laten zitten dan dat deze volledig is opgeladen

oplader
Laad uw batterij indien mogelijk alleen op met de originele oplader of compatibele SmartChargers*.

Brandbeveiliging
Hoewel batterijen ingebouwde beschermingsmechanismen hebben, moet het opladen plaatsvinden in ruimtes met rookmelders en uit de buurt van licht ontvlambare materialen.

Laadtijd
Om de volledige lading voor lange afstanden te kunnen gebruiken, dient u de accu zo snel mogelijk vóór de tocht op te laden.

Wanneer niet in gebruik
Als je de batterij niet nodig hebt, bewaar hem dan met een lading van ongeveer 30 tot 60 procent bij kamertemperatuur (10 tot 20 graden) in droge, beschermde ruimtes. Om ontlading te voorkomen, moet de accu elke twee maanden worden gecontroleerd en afhankelijk van de resterende lading worden opgeladen.

* Indien specifiek aanbevolen door uw batterijfabrikant


E-bike accukosten voor het opladen in één oogopslag

Hoeveel kost een acculading voor een e-bike? Laden is doorgaans gratis bij openbare laadpalen. Uitzonderingen kunnen laadpalen van elektriciteitsleveranciers zijn, waarvoor een creditcard vereist is. Opladen via uw eigen stopcontact is nauwelijks een kostenprobleem.

Hier vind je een voorbeeldoverzicht van hoeveel het kost om een ​​e-bike accu op te laden:

Wattuur (Wh) Kosten voor volledig opladen (tegen 30 cent per kWh)
300 9 cent
400 12 cent
500 15 cent
650 19,5 cent
800 24 cent
1000 30 cent

Uiteraard kunt u ook zelf uw individuele laadkosten berekenen:

(Uw elektriciteitsprijs in centen per kwh / 1000) * uw batterijcapaciteit in Wh = laadkosten in centen

Voorbeeld: (50 cent /1000Wh) * 625 Wh = 31,25 cent

Hoeveel kost een e-bike accu?

De kosten voor de e-bike accu die u moet verwachten, zijn afhankelijk van de prestaties van de accu. Hoe hoger de batterijcapaciteit, hoe hoger de prijs doorgaans is. Het hangt ook van het merk af. Bekende accufabrikanten zoals Bosch, Yamaha of Shimano staan ​​voor hoge kwaliteit en duurzaamheid , wat ook terug te zien is in de prijs. Gemiddeld kun je rekenen op een prijsklasse van 300 tot 800 euro. Batterijen tussen 300 Wh en 400 Wh kosten doorgaans tussen de 350 en 450 euro. Accu's in het bereik van 500 Wh vind je vaak in de prijscategorie van 500 tot 600 euro.

Terug naar overzicht


Bewaar de accu van de e-bike op de juiste manier

In de gebruiksaanwijzing leest u hoe u uw accu het beste kunt bewaren. Daarnaast zijn er belangrijke punten die een rol spelen bij opslag. Het is belangrijk om de accu op te bergen, vooral tijdens transport, in de winter, bij een verhuizing of bij het stallen van uw fiets . Ook bij het parkeren in het openbaar is het raadzaam om de accu te verwijderen om diefstal te voorkomen. Dit geldt ook voor parkeren in de brandende zon of bij temperaturen onder nul.

Houd u aan de volgende vuistregel: Als de accu of fiets langere tijd niet wordt gebruikt of vervoerd moet worden, haal deze er dan uit . Bij kortere stilstandtijden of van de ene op de andere dag is verwijdering en opslag meestal niet absoluut noodzakelijk. De uitzondering hierop is parkeren bij temperaturen onder het vriespunt of in de directe zon. Als je hem op de juiste manier opbergt, bescherm je je accu tegen schade en verleng je automatisch de levensduur van de accu.

Batterijopslag: optimale omstandigheden

De ADFC (Allgemeine Deutsche Fahrrad-Club) adviseert opslag bij 10 tot 15 graden op een droge plaats die beschermd is tegen zon, vocht en vocht . De optimale lading vóór opslag is 30 tot 60 procent. Voordat u de accu opbergt, dient u de accu daarom tot maximaal 60 tot 80 procent op te laden en indien mogelijk niet onder de 30 procent te laten komen

De batterij voor een lange of korte tijd bewaren: verschil

Als u uw fiets niet nodig heeft, dient u de accu te verwijderen. In dit geval is er geen complexe opslag nodig, alleen een droge, beschermde ruimte met een rookmelder. Dit geldt vooral in de winter, omdat temperaturen onder het vriespunt de batterij beschadigen. Voor langdurige opslag kunt u het beste op zoek gaan naar een opslaglocatie die aan de optimale omstandigheden voldoet en waar uw accu niet in de weg zit of beschadigd kan raken


Hoe lang kun je een batterij bewaren?

Er is geen onder- of bovengrens voor de opslagduur. Onder de juiste omstandigheden kun je een accu meerdere maanden bewaren en overwinteren . Het is echter raadzaam om elke twee maanden de resterende lading te controleren om diepe ontlading te voorkomen.

Breng de fietsaccu in de slaapstand

Voor het correct winterklaar maken van de accu gelden dezelfde regels als voor het correct opbergen:

  • Een droge plaats beschermd tegen zon en kou
  • Bewaar de fietsaccu op een vuurvaste plaats
  • Temperatuur tussen 10 en 15 graden
  • Tweemaandelijkse controle van het resterende bedrag

Als je de fietsaccu na de winter weer wilt gebruiken, controleer dan de contacten, maak de accu schoon met een droge doek en laad hem weer op tot iets minder dan 100 procent.

Wat u moet vermijden bij het opbergen van batterijen:

  • hitte of zon
  • In de buurt van radiatoren
  • Temperaturen onder nul of vochtige ruimtes
  • Zet iets op de batterij
  • Brandbaar materiaal in de directe omgeving
  • Laat de accu op de oplader zitten

Wat betekent diepe ontlading?

Diepontlading kan optreden als het batterijniveau onder de 20 procent daalt. Bij een diepe ontlading daalt de spanning van één of alle accucellen onder de eindontladingsspanning, waardoor de cellen beschadigd kunnen raken. Moderne accu's beschikken in de regel over een diepontladingsbeveiliging, die de accu uitschakelt voordat de cellen beschadigd raken.

Terug naar overzicht


Verzorg, reinig en onderhoud de accu's van e-bikes

Alles wat u moet weten over het correct reinigen van de batterij

Hoe lang de accu van een e-bike meegaat, hangt af van het juist opladen, opbergen en onderhouden ervan . Batterijen hebben doorgaans een levensduur van vijf jaar of langer. Omdat de accu wordt blootgesteld aan weersomstandigheden en spatten uit plassen, stof en vuil, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Als deze kan worden verwijderd, raden wij u aan de accu vóór het reinigen uit de e-bike te verwijderen.

Afhankelijk van de mate van vervuiling is een droge of vochtige microvezeldoek geschikt voor het reinigen. Het mag niet druipnat zijn. Houd de accu in ieder geval altijd uit de buurt van water. Als u de accucontacten van de e-bike wilt reinigen en verzorgen, kunt u deze behandelen met een geschikte contactspray of contactvet.

Of het nu door regen of sneeuw is: als er water in de batterijhouder komt, is dat geen probleem. Je kunt ze eenvoudigweg voorzichtig afnemen met een droge, zachte doek. Ook is de houder zo ontworpen dat het water automatisch naar beneden stroomt en zich niet ophoopt. Een speciale coating voorkomt bovendien corrosie.

No-go: stoomstraal

Voor e-bikes en andere gevoelige elektronica geldt het volgende: Gebruik nooit stoomstralen om ze schoon te maken. Dit geldt overigens niet alleen voor e-bikes, maar ook voor fietsen in het algemeen. Zelfs op het laagste niveau kan de druk van de stoomstraal de contacten beschadigen en zowel de e-bike als de accu onbruikbaar maken.


Ons advies: lees het storingsgeheugen van de e-bike uit en laat een servicerapport indienen

Bij goed onderhoud van uw e-bike hoort ook een regelmatige inspectie. Hoe vaak u uw e-bike voor onderhoud naar uw vertrouwde dealer brengt, hangt af van hoe intensief u hem gebruikt. Ook hier geldt een vuistregel die u kunt volgen: ongeveer elke 2.000 gereden kilometer of minimaal één keer per jaar. Ook een regelmatige inspectie kan bij schade gevolgen hebben voor uw garantieaanspraken. Controleer daarom het beste de gebruiksaanwijzing voor het door de fabrikant aanbevolen onderhoudsinterval.

Een kleine tip van ons: Laat tijdens de inspectie het foutgeheugen uitlezen en geef u het servicerapport. In de regel hebben de meeste e-bikes, ook die van Bosch en Shimano, deze mogelijkheid. Bosch biedt het “Bosch E-Bike Servicerapport” aan, dat u na de keuring digitaal mee kunt nemen en/of kunt afdrukken. Het lezen duurt ongeveer 15 minuten en kost slechts een kleine meerprijs. In het rapport leest u welke “leeftijd” uw e-bike heeft na het opladen en of er foutmeldingen zijn die gerepareerd moeten worden.

In het Bosch servicerapport vindt u de volgende informatie over uw e-bike:

  • Dealeradres en datum van uitlezing
  • Productlijn/type van uw e-bike
  • Maximale ondersteuningssnelheid van de e-bike
  • Overzicht van de componenten (inclusief batterij)
  • Lijst met alle foutcodes met een beschrijving van de betekenis en de bron van de fout
  • Totaal aantal kilometers en totale bedrijfstijd
  • Totale uptime (met ondersteuning)
  • Energieverbruik (totaal)
  • Afgelegde afstand weergegeven per ondersteuningsmodus
  • Afgelegde afstand zonder ondersteuning
  • Route in aangepaste ondersteuningsmodus
  • Accuspanning en huidige laadstatus van de accu
  • Aantal volledige laadcycli sinds de inbedrijfstelling (levensduur van de batterij)
  • Laagste en hoogste batterijtemperatuur bereikt
  • Tot nu toe geleverde elektrische spanning
  • Energie die door de motor wordt gebruikt

Samenvatting: Onze tips voor het onderhoud van de accu van e-bikes

  • Winterklaar maken : Wanneer u de batterij niet gebruikt, verwijdert u deze in de winter met een gedeeltelijke lading van 50 procent en bewaart u deze op een vuurvast oppervlak in een droge, beschermde ruimte met een rookmelder.
  • Opslag bij een geschikte temperatuur : De ideale temperatuur voor het opslaan van de batterij is 10 tot 15 graden.
  • Gebruik altijd dezelfde oplader : Gebruik indien mogelijk altijd de originele oplader of een identiek apparaat van dezelfde fabrikant.
  • Vermijd volledig ontladen : Laad de batterij op wanneer de lading minder dan 40 procent bedraagt, of uiterlijk wanneer deze 20 procent bereikt.
  • Inlopen van de fietsaccu tijdens de eerste drie tot vijf laadprocessen : Om een ​​nieuwe accu te kalibreren, wordt aanbevolen om tijdens de eerste drie tot vijf laadprocessen de accu afwisselend te ontladen en weer tot 100 procent op te laden.
  • Let tijdens het opladen op de temperatuur : De ideale omgevingstemperatuur voor het opladen is 15 tot 20 graden.
  • Bescherm de fietsaccu tegen de zon : Omdat accu's gevoelig zijn voor hitte, mag u ze in de zomer nooit in de brandende zon of in de kofferbak laten liggen.
  • Let op een optimaal laadniveau : Volgens de aanbevelingen van de fabrikant is het ideale laadniveau gemiddeld 30 tot 60 procent. Op lange tochten is opladen uiteraard altijd tot 100 procent mogelijk.
  • Af en toe afvegen : Voor regelmatig onderhoud raden wij aan het oppervlak van de batterij af te vegen met een droge of hoogstens vochtige microvezeldoek.
  • Contacten controleren en stof/vuil verwijderen : Controleer regelmatig de contacten op de batterij en houder en verwijder eventueel vuil.
  • Gebruik van contactvet: Gebruik voor het onderhoud van de contacten geschikt contactvet of contactspray.

Terug naar overzicht


Reizen en transport

Kan de batterij meegenomen worden in het vliegtuig?

E-bike-accu's worden beschouwd als gevaarlijke goederen. Bij passagiersvliegtuigen is het transport van de e-bike-accu daarom niet toegestaan ​​in de handbagage of in de ingecheckte bagage . Luchtvaartmaatschappijen maken alleen een uitzondering voor batterijen tot maximaal 160 Wh met passende aangifte en verpakking. Voor de juiste verpakking adviseert de deskundige Bosch contact op te nemen met geautoriseerde vakhandelaren die geschikte verpakkingen leveren of accepteren. Als alternatief kan het transport, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, per vrachtvliegtuig worden geregistreerd . Informatie over de individuele vrachtvereisten kunt u rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij opvragen. Verzending per schip is mits goed verpakt ook mogelijk. Het is de vraag of dit voor uw vakantie de moeite waard is gezien de extra kosten en vertragingen. De oplossing: huur een e-bike of accu op uw vakantiebestemming.

De batterij verwijderen als u op reis gaat, op reis gaat of verhuist?

Als je de e-bike wilt vervoeren – in de kofferbak, op de aanhanger, in de opbergruimte van een busje of bijvoorbeeld aan de buitenkant bevestigd aan een fietsenrek – verwijder dan de accu. Een kleine professionele tip: als u uw fiets vervoert met een fietsendrager, kan regen niet altijd worden vermeden. Met wat huishoudfolie rond het display en de batterijhouder kun je echter effectief voorkomen dat hier water binnendringt. Bij hevige regen raden wij echter over het algemeen af ​​om de fiets op een fietsenrek te vervoeren, omdat het effect van het door de autobanden opwervelende water een soortgelijk effect kan hebben als dat van een stoomstraal.

Hoe laad ik mijn batterij onderweg op?

Opladen kan bij openbare laadpalen met uw eigen lader of met SmartCharger . Je kunt het beste vooraf uitzoeken of en waar er onderweg laadpalen zijn.

Welke accu kan ik het beste meenemen op reis?

Afhankelijk van hoe ver de reis is, zou een volledige lading voldoende moeten zijn. Als je meer bereik nodig hebt, is een vervangende accu of een dubbele accu ook een optie. Sommige e-bikes bieden een eigen opzetstuk voor tweede accu's.

Heeft een tweede accu zin?

Een tweede accu is zinvol als je regelmatig lange tochten maakt waarbij de actieradius van één accu niet voldoende is. Voor het vervoeren van een tweede accu zijn een houder op de e-bike (voor oplossingen met dubbele accu of range extender) of speciale rugzakken zoals de Cube Edge Hybrid-rugzak met een gevoerd compartiment voor de tweede accu geschikt.

Opladers voor onderweg

Uw originele voeding is geschikt als oplader voor onderweg of, indien geschikt, een bijzonder compacte SmartCharger voor cross-fabrikant opladen. (Indien specifiek aanbevolen door uw batterijfabrikant)

Terug naar overzicht


De e-bike accu en invloeden van buitenaf

E-bike accu’s worden tijdens het rijden voortdurend blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Denk hierbij niet alleen aan buitentemperaturen, wind, regen en sneeuw, maar ook aan pollen, vallende stenen en opspattend water.

Met deze trucjes zorg je ervoor dat je accu beschermd blijft tegen invloeden van buitenaf:

E-bike accu in de regen

✔ E-bike rijden in de regen? Vermijd diepe plassen en hevige regen.

✔ Staat de fiets langere tijd in de regen of moet deze in de regen vervoerd worden? Verwijder vervolgens de batterij en berg deze veilig en droog op.

E-bike accu in de hitte

✔ Hitte en sterk zonlicht beschadigen de batterij en kunnen de levensduur ervan verkorten. Laat de fiets niet in de zon staan ​​en vervoer de accu niet in de kofferbak bij hoge temperaturen.

E-bike accu bij kou, vorst en sneeuw

✔ In de winter mag de accu in geen geval langdurig worden blootgesteld aan temperaturen onder het vriespunt of vorst. Onthoud daarom de regels voor het correct overwinteren van batterijen.

✔ Als u de fiets in de winter gebruikt, neem dan een thermische hoes om de accu te beschermen tegen koude wind en houd deze op bedrijfstemperatuur.

✔ Gebruik de vers opgeladen accu alleen kort voor het rijden om de prestaties zo hoog mogelijk te houden

Batterij bij opspattend water en vallende stenen

✔ Speciale batterijbeschermhoezen beschermen verwijderbare batterijen tegen steenslag en spatwater.

Terug naar overzicht


Batterij vervangen en repareren

Als er een defect is aan de batterij, kan reparatie of vervanging worden aanbevolen, afhankelijk van het geval. Kortom, als een reparatie nodig is, raden experts zoals Bosch aan om de batterij te vervangen. Om veiligheidsredenen zijn batterijen over het algemeen niet geschikt voor reparatie.

Een e-bike accu vervangen: wanneer is het de moeite waard om te vervangen?

Het vervangen van de accu van de e-bike is alleen in bepaalde gevallen zinvol. Een volledige batterijvervanging is bijvoorbeeld noodzakelijk als de batterij ernstig beschadigd is of niet meer presteert door slijtage of ouderdom . Een andere reden voor vervanging kan de wens zijn voor een krachtigere batterij.

Hoe vindt de uitwisseling plaats?

Verwijderbare batterijen kunnen eenvoudig worden vervangen zonder deskundige hulp. Als je de accu vervangt door een krachtigere versie, zorg er dan voor dat het systeem en de spanning van de e-bike overeenkomen met de accu. Onze uitdrukkelijke aanbeveling: gebruik alleen originele onderdelen van dezelfde fabrikant en geen batterijen van (goedkope) externe leveranciers. Voor volledig geïntegreerde, permanent geïnstalleerde batterijen is deskundige hulp vereist bij het vervangen ervan. Het is bijzonder belangrijk dat u de fietsaccu weggooit. De juiste verwijdering vindt plaats rechtstreeks bij de dealer of bij inzamelpunten voor gebruikte batterijen, zoals recyclingcentra. Via ons Service Partner Network kunt u professionele partners en experts voor uitwisseling vinden.

Hoeveel kost een omruiling?

De vraag die vooral belangrijk is bij het vervangen is: hoeveel kost een accu voor een e-bike? Een nieuwe accu kost doorgaans tussen de 300 en 800 euro . Bij het vervangen van volledig geïntegreerde accu's worden werkplaatskosten bij de accuprijs opgeteld.

Een e-bike-accu repareren: is het de moeite waard?

Wat dit betreft houden wij ons aan de aanbevelingen van fabrikanten zoals Bosch zelf: hoewel een nieuwe accu zeker meer kost, zijn defecte accu's alleen al om veiligheidsredenen zelden of helemaal niet geschikt voor reparatie.

Is het mogelijk om een ​​krachtigere batterij te installeren?

Zolang de spanning, het systeem en de afmetingen geschikt zijn, kun je eenvoudig een nieuwe, krachtigere accu van dezelfde fabrikant gebruiken of laten plaatsen. Laat voor de zekerheid experts bij u in de buurt van ons servicepartnernetwerk de mogelijkheid van een upgrade controleren.

Terug naar overzicht


leven

Hoeveel jaar een e-bike accu meegaat, hangt af van de laadcycli. Gemiddeld specificeren fabrikanten de levensduur van een batterij op 500, 700 of maximaal 1.000 oplaadcycli . Volgens de fabrikant van e-bike-aandrijvingen Brose betekenen 1.000 laadcycli een levensduur van drie tot vijf jaar en 25.000 tot 100.000 kilometer. Een laadcyclus betekent een volledige lading van 0 tot 100 procent. Dit betekent dat een lading van 0 tot 50 procent overeenkomt met een halve laadcyclus.

Conclusie: Verleng de levensduur van de batterij van de e-bike

Als u de levensduur van uw batterij wilt verlengen, volg dan onze tips voor optimale opslag en proactief gebruiksgedrag:

  • Laat de batterij niet volledig leeglopen
  • Opladen bij kamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden
  • Gebruik indien mogelijk een originele oplader of hoogwaardige SmartCharger*
  • Let op het optimale laadniveau tussen de 30 en 60 procent (volgens Bosch)
  • Verwijder de batterij wanneer deze langere tijd niet wordt gebruikt, bewaar deze op een droge plaats en bescherm deze tegen hitte, kou en vocht
  • Bewaar de accu nooit bijna leeg of geheel opgeladen
  • Laad tot maximaal 60 procent op voordat u het opbergt
  • Controleer bij langdurige opslag regelmatig de resterende lading en laad deze op (mag niet onder de 30 procent komen)
  • Onderhoud de accu en de e-bike regelmatig
  • Bescherm- en hoes voor de e-bike om de houder te beschermen tegen regen, vocht en vuil tijdens het transporteren of parkeren
  • Laat hem niet in de brandende zon, in de regen of bij temperaturen onder nul liggen
  • Bewaar hem midden in de zomer niet in de kofferbak

* Indien specifiek aanbevolen door uw batterijfabrikant

Alle invloeden op de levensduur van de e-bike-accu in één oogopslag

De gemiddelde levensduur van een batterij ligt tussen de drie en vijf jaar. Dit is echter ook afhankelijk van diverse externe invloeden. Denk hierbij aan uw rijgedrag. Steenslag, opspattend water en diepe plassen kunnen de accu beschadigen en de levensduur ervan verkorten. Andere factoren die u moet vermijden:

  • Intense hitte, kou, vochtigheid
  • Verkeerd opladen door regelmatig ontladen tot minder dan 10 procent
  • Valt
  • Verkeerde opslag

Als u onze tips opvolgt voor het goed opbergen, opladen en vergroten van de actieradius, kunt u vertrouwen op de volledige levensduur van uw accu.

Terug naar overzicht


Alle e-bikegidsen