Fietsen Online Shop - Bikester
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
GRATIS RETOURNEREN
Gratis Levering vanaf €996

Jeugd- & Kinderfietsen Aankoopadviseur

Wie herinnert zich niet aan zijn of haar allereerste fiets? Het knallende lakwerk, het coole frame, het gevoel van vrijheid toen je voor het eerst zonder zijwieltjes reed.

Als je kunt fietsen, betekent dit dat je van jongs af aan zelfstandig en mobiel kunt zijn. Het is ook erg leuk en houdt je fit. Als ouders doe je er dan ook goed aan, zo vroeg mogelijk een fiets voor je kind aan te schaffen.


Maten kinderfietsen

Hoe bepaal ik de juiste framemaat?

Kinderfietsen worden ingedeeld aan de hand van de wielmaat. Er zijn modellen van 12, 14, 16, 18, 20, 24 en 26 inch, die geschikt zijn voor kinderen van twee tot twaalf jaar en jongere tieners. In deze gids informeren we je over de verschillende soorten kinderfietsen die verkrijgbaar zijn en geven we advies, over hoe je de perfecte fiets voor je kind vindt.

Maten kinderfietsen

LeeftijdAanbevolen wielmaat (in inches)LichaamslengteFramegrootte
1 - 4 jaarWielenminder dan 85 cm-
2 - 6 jaar12"-18" Zijwieltjes85-125 cm18-32 cm
2 - 3 jaar12"85-105 cm18-21 cm
4 - 6 jaar16"-18"100-125 cm23-32 cm
6 - 8 jaar20"120-135 cm25-34 cm
8 - 12 jaar24"130-150 cm28-35 cm
11 - 13 jaar26"140-160 cm32-38 cm

DE JUISTE ZITPOSITIE: HOE STEL IK EEN KINDERFIETS CORRECT IN?

Houdt er rekening mee, dat de zadelhoogte ongeveer overeenkomt met de afstand tussen het kruis van het kind en de grond. Zo zit je kind niet te hoog op de fiets en kan hij of zij altijd nog makkelijk en veilig met de voeten de grond raken, voor als er uit het zadel moet worden gesprongen. De armen en benen moeten tijdens het rijden licht gebogen en de zithouding recht zijn.


SOORTEN KINDERFIETSEN

WAT IS DE JUISTE KINDERFIETS? WELKE KINDERFIETS IS HET BESTE OM TE LEREN FIETSEN?

Wielen

 • Leeftijd: 1 tot 4 jaar
 • Lichaamslengte: minder dan 85 centimeter

Het ideale begin om te leren: een fiets die meegroeit

Met loopfietsen kunnen zelfs zeer jonge kinderen de essentiële vaardigheden van het fietsen leren: De balans te bewaren, wat niet het geval is als je zijwieltjes gebruikt. Coördinatievaardigheden, zoals het bedienen van de fiets door te sturen en te remmen, worden hiermee ook getraind. Het stuur en zadel kunnen in de hoogte worden aangepast.

ZIJWIELTJES – NUTTIG OF TOCH NIET?

 • Leeftijd: 2 tot 6 jaar
 • Lichaamslengte: -

Veel fietsen voor kinderen tussen de drie en zes jaar worden geleverd met zijwieltjes, die als optie kunnen worden gemonteerd. Het is echter aan te bevelen om kinderen zo snel mogelijk zonder zijwieltjes te laten rijden, omdat de steunen het voor kinderen moeilijker maken om te leren balanceren, goed te starten en bochten te nemen. Zo ontstaat er geen verraderlijk gevoel van controle.

Kinderfietsen

12″-18″ kinderfietsen

 • Leeftijd: 2 tot 6 jaar
 • Lichaamslengte: 85 tot 125 centimeter

Dit is de overgang van een loopfiets naar de eerste, "echte" fiets met een terugtraprem. Meestal hebben deze ook al een voorrem, reflectoren en bel. Deze (kleine) kinderfietsen zijn echter niet geschikt voor gebruik op de weg en hebben dan ook geen veiligheidsvoorzieningen. Zijwieltjes zijn vaak bij de levering inbegrepen.

20″ Kinderfietsen

 • Leeftijd: 6 tot 8 jaar
 • Lichaamslengte: 120 tot 135 centimeter

Deze fietsen vertegenwoordigen het "volwassen worden" op de fiets en bieden een breder scala aan gebruiksmogelijkheden dankzij de versnellingen en een rijklare uitrusting. Dit is een volwaardige fiets en kinderen kunnen zelfs kiezen uit verschillende soorten fietsen, zoals een mountainbike.

24″ Kinderfietsen

 • Leeftijd: 8 tot 12 jaar
 • Lichaamslengte: 130 tot 150 centimeter

Vanaf ongeveer negen jaar oud, zijn er voor kinderen fietsen met alle onderdelen en voordelen van fietsen voor volwassenen wat betreft het frameontwerp, de aandrijving en remmen. Het enige verschil is de geometrie, die nog steeds kindvriendelijk is met een schuin aflopende bovenbuis en geoptimaliseerd voor wielmaten van 24 tot 26 inch.

Jeugdfietsen

26″ jeugdfietsen

 • Leeftijd: ouder dan 12 jaar
 • Lichaamslengte: 140 tot 160 centimeter

Net als de 24″ fietsen, doen deze fietsen voor jonge tieners niet onder voor die voor volwassenen wat betreft de kwaliteit, uitrusting en gebruiksdoeleinden. Zo kunnen kinderen hun ouders gemakkelijk bijhouden tijdens langere tochten.


VEILIGHEID

HELMEN REDDEN LEVENS

Kinderen moeten tijdens het fietsen altijd een goed passende helm dragen. Een helm mag niet te strak of te los zitten en moet het voorhoofd en het achterhoofd bedekken. De regel is dat er twee vingerbreedtes ruimte moet zijn boven de wenkbrauwen en tussen de kin en de riem. Als de helm bij een val de grond raakt, moet deze direct hierna worden vervangen.

VERLICHTING EN KLEDING

Voor berijders van fietsen tot 18″ - die normaal gesproken zonder verlichting worden geleverd, omdat kinderen tot tien jaar nog op de stoep mogen rijden - is het raadzaam reflectoren aan te brengen op de fiets en de kleding van het kind, of een reflector te gebruiken om aan te geven dat het kind op de stoep rijdt. Koop kleding, die al voorzien is van reflectoren. Vanaf 20″ is een kinderfiets meestal officieel geschikt voor gebruik op de openbare weg, of kan deze worden uitgerust met mobiele verlichting, zodat kinderen goed zichtbaar zijn.

WANNEER MOGEN KINDEREN MET DE FIETS DE WEG OP?

Regels betreffende het gebruik van een fiets op de openbare weg

Kinderen tot acht jaar moeten gebruik maken van het trottoir of structureel gescheiden fietspaden. Tussen acht en tien jaar kunnen ze kiezen tussen de stoep en de straat. Vanaf de leeftijd van tien jaar moet de straat of het fietspad - indien beschikbaar - worden gebruikt.

Verkeersschool

Het is ook aan te bevelen, om de allerkleinsten mee te nemen naar een oefenplaats of ze een fietsdiploma te laten halen, zodat ze voorbereid zijn op het wegverkeer met al zijn uitdagingen.


TIPS

Ouders kopen vaak om financiële redenen een grotere fiets voor hun kleine, zodat deze er langer op kan fietsen. Maar om je kind echt van het fietsen te laten genieten, is het belangrijk dat hij of zij de fiets veilig onder controle kan houden. Daarom is het van essentieel belang dat de fiets de juiste maat heeft. In de regel hebben kinderen tijdens het opgroeien drie tot vier fietsen nodig, voor ze groot genoeg zijn voor een fiets voor volwassenen.

Het gewicht van de fiets speelt hier ook een rol. Ook al zijn lichtere fietsen duurder, ze betalen zichzelf terug in de vorm van meer rijplezier, gezien het lichtere gewicht van het kind. Voor een kind dat minder dan 40 kilo weegt, is een fiets van 15 kilo moeilijk te beheersen.

Om ervoor te zorgen dat de kleintjes hun onmisbare helm met plezier opzetten, moet je ervoor zorgen dat ze deze leuk vinden.

Voor bescherming tegen schaafwonden bij de eerste onvermijdelijke valpartijen, zijn fietshandschoenen en eventueel kniebeschermers geschikt.

Kinderen moeten plezier hebben tijdens het fietsen. Daarom is het belangrijk geen druk op ze uit te oefenen als ze leren fietsen en ze niet te dwingen, om te lange tochten te maken. Als je kind zich op zijn of haar gemak voelt op de fiets en er plezier aan beleeft, zal het fietsen voor de rest van het leven trouw blijven en kun je samen vele mooie tochten maken.