U kunt de beveiligde pagina van PayPal niet zien?

Klik hier
om te heropenen en uw aankoop af te ronden

Een ogenblik geduld s.v.p. Uw bestelling wordt verwerkt.

NL
FR

E-bike gids


Waarom een fiets met een motor?

Moe van het verkeer, geen zin om bezweet op het werk aan te komen, aan het herstellen van een blessure? E-bikes zijn om meerdere redenen aan te bevelen. Ze zijn namelijk comfortabel, zuinig en milieuvriendelijk. E-bikes zijn heel populair geworden in Duitsland en Nederland en heten ook wel Pedelecs: Pedal Electric Cycles. Elektrische fietsen vormen een uitstekend alternatief voor reguliere fietsen en deze trend verspreidt zich nu dan ook over de rest van de wereld. Ze zijn makkelijk om in de stad vooruit te komen en men bepaalt zelf, wanneer de motor wordt gebruikt. Het is alsof men altijd de wind in de rug heeft!


Wat is een E-bike?

E-bikes hebben een elektromotor die wordt aangedreven door een lithium ionen accu, die eenvoudig te bedienen en controleren is d.m.v. een display op het stuur. Gangbare E-bikes hebben een maximale output van 250 watt en bereiken een maximale snelheid van 25km per uur. Vanwege deze maximale snelheid, gelden E-bikes wettelijk nog steeds als fiets. Natuurlijk kan er met een E-bike harder worden gereden dan 25km per uur, maar vanaf deze snelheid is men aangewezen op de eigen spierkracht. Ondersteuning van de motor krijgt de berijder alleen wanneer deze de pedalen beroert; vandaar ook de naam Pedelec. Tijdens het uitrollen grijpt de motor niet in en wanneer de remmen worden gebruikt, schakelt de motor automatisch uit. De meeste E-bikes bieden ook een startassistent, die een start met een snelheid tot 6km per uur mogelijk maakt, zonder dat er extra getrapt hoeft te worden. Vooral heel handig wanneer men bergop rijdt met zware bepakking.

Wanneer moet een E-bike een nummerbord hebben?

Een aantal fabrikanten bieden naast populaire E-bikes en Pedelecs ook fietsen aan met meer motorvermogen; de zogenaamde S-Pedelecs. Het is belangrijk om te weten, dat E-bikes die meer dan 250 watt output hebben en een hogere snelheid dan 25km per uur halen, officieel worden gezien als motorvoertuig en hiervoor een nummerbord, helm en verzekering is vereist. In de regel moet men met een S-Pedelec op de weg rijden. Ook bij E-bikes die niet harder rijden dan 25 km per uur, wordt het gebruik van een helm, verlichting en bel zeer aanbevolen.


Welke aandrijfsystemen hebben E-bikes?

Er zijn drie verschillende aandrijfsystemen voor E-bikes: met een naafmotor voor, een naafmotor achter of met een motor op de trapas.

Het systeem met de naafmotor voor is een relatief eenvoudig en voordelig principe, aangezien hiervoor geen expliciet E-bike frame nodig is en dit te combineren is met alle gangbare versnellingen en achterremmen. Aangezien bij dit systeem het gewicht aan de voorkant van de fiets is ligt, biedt deze iets minder grip op de weg dan normaal. En wanneer het voorwiel gedemonteerd moet worden, moeten de remkabels worden verwijderd.

Het systeem met de naafmotor achter is ook een gebruiksvriendelijk en relatief voordelig systeem. Hierbij ligt het gewicht aan de achterkant van de fiets, waardoor dit systeem betere grip biedt. Dit systeem kan echter niet worden gecombineerd met terugtrapremmen en net als bij het systeem met de naafmotor aan de voorkant, moeten er remkabels worden verwijderd, wanneer het voorwiel gedemonteerd dient te worden.

De motor op de trapas biedt de beste grip, aangezien het gewicht centraal in het midden van de fiets ligt. Hierbij hoeven ook geen kabels te worden verwijderd om het voorwiel te demonteren. Aangezien de motor in het gebied rondom de trapas en de pedalen is verwerkt, is hiervoor een speciaal frame nodig, wat normaal gesproken niet functioneert met achteruittrapremmen. Door aanpassing van de motorinstellingen op het display, reguleert men hoeveel gebruik er wordt gemaakt van de motor. Afhankelijk van het model, zijn er verschillende hoeveelheden opties verkrijgbaar. En er kan natuurlijk ook simpelweg worden gereden zonder ondersteuning van de motor.


Wanneer moet een E-bike worden opgeladen?

Veel mensen denken dat een accu zichzelf oplaadt tijdens het trappen, maar dit is helaas niet het geval. Maar het goede nieuws is, dat hedendaagse E-bikes zeer krachtig zijn en simpel kunnen worden opgeladen in een normaal stopcontact. Dankzij de accu’s van de nieuwste generatie - waarmee de meeste E-bikes zijn uitgerust - hoeft men ook geen angst meer te hebben voor het beruchte Memory-effect. Lithium ionen accu’s verliezen namelijk niets aan capaciteit, wanneer deze maar gedeeltelijk worden opgeladen. Het is echter beter om de accu niet te gebruiken tot het laatste moment en deze telkens compleet op te maken. Elke een tot twee maanden moet de accu echter volledig worden opgeladen, zodat het Battery Managament System de actuele stand van de accu herkent en altijd de correcte laadtoestand aantoont.

De accu kan worden opgeladen terwijl deze in de fiets zit, of door hem te verwijderen en ergens anders op te laden. Het duurt 2.5 tot 5 uur om een accu op te laden en de moderne lithium ionen modellen kunnen in de regel ongeveer 1000 keer worden opgeladen. Deze aanduiding over het aantal ladingen baseert op een eenvoudig rekenprincipe: Twee ladingen van 50% procent bijvoorbeeld, gelden als 1 ladecyclus. Dankzij de mogelijkheid tussendoor op te kunnen laden is men echt flexibel, maar het volledig opgebruiken van de accu moet beslist worden vermeden. Wanneer men de fiets bijvoorbeeld stalt voor de winter, is het aan te bevelen een zo droog mogelijke plek te zoeken, de accu tot minstens 50% procent op te laden en elke acht weken te controleren wat de laadtoestand van de accu is.

Lithium ionen accu’s zijn de meest gangbare oplaadbare accu’s voor E-bikes. Deze zijn lichter dan de meeste anderen en worden geproduceerd in de meest uiteenlopende vormen. Dit - in combinatie met het geringe gewicht - maakt ze dan ook perfect voor E-bikes.


Waar moet ik op letten bij de uitrusting van E-bikes?

E-bikes zijn in de regel wat zwaarder dan een reguliere fiets. En aangezien hiermee hoge snelheden kunnen worden bereikt, moet men in het bijzonder op drie dingen letten.

Het is van groot belang om twee individuele, krachtige remmen te hebben. De meeste fabrikanten van E-bikes maken hierom al gebruik van sterke schijfremmen. Ook velgremmen komt men regelmatig tegen, maar dit moeten idealerwijze hydraulische velgremmen of V-brakes zijn, om altijd voldoende remkracht te hebben.

Het is goed om bredere banden van erkende fabrikanten te gebruiken, om ook bij hogere snelheden te kunnen bouwen op vertrouwd comfort en lekbescherming. Veel fabrikanten houden hier rekening mee en maken voor trekking- en stadsfietsen al gebruik van betrouwbare 40mm brede banden. Gezien het zwaardere gewicht is het namelijk goed om bij E-bikes gebruik te maken van bredere banden.

Vering aan de voorvork, het achterwiel en de zadelpen is niet meer alleen wat voor jonge, wilde mountainbikers. Wat extra comfort en vooral meer stabiliteit bij oneven ondergronden, is goed voor iedereen die op een E-bike snel onderweg is. En het extra gewicht wordt eenvoudig gecorrigeerd door de motor.

E-Bike

E-stadsfietsen

Met hun comfortabele, rechte zithouding zijn stadsfietsen ideale fietsen om het dagelijks gebruik in de stad te doorstaan. In combinatie met een moderne E-bike aandrijving , wordt de klassieke stadsfiets een wonder van mobiliteit. Een volledig uitgeruste E-stadsfiets maakt de dagelijkse rit van en naar het werk tot een aangename beleving, waarna men ontspannen op het werk aankomt.

E-Bike

E-hybride fietsen

Een hybride fiets is een sportieve versie van de stadsfiets. Dit ziet men aan de zithouding, maar deze fietsen beschikken over een ruimere schakelgang. Een soepel rollende, veelzijdige fiets die zowel geschikt is voor langere afstanden op landelijk terrein, als voor kortere ritten door de stad. Op de 28” banden is men zowel op verharde als onverharde wegen zelfverzekerd onderweg.

E-Bike

E-trekkingfietsen

Net als bij normale fietsen, kan de bestuurder zich hier verheugen op een complete uitrusting met verlichting, kettingschakeling, spatborden en een zitpositie gemaakt voor langere ritten. Met moderne E-trekkingfietsen zijn lange fietstochten nu ook mogelijk voor mensen die normalerwijze niet fit genoeg zouden zijn voor langere afstanden. Een compacte en vaak zeer goed geïntegreerde Pedelec-aandrijving geeft precies zo veel steun als nodig en een authentisch fietsgevoel blijft intact.

E-Bike

E-mountainbikes

Een mountainbike met een motor geeft fans van landelijk terrein veel nieuwe mogelijkheden om de natuur in te gaan en trails te berijden, die in het verleden moeilijk te bereiken waren. Een E-mountainbike zorgt er niet alleen voor dat men sneller bergop komt, voor dagelijks gebruik doen deze ook prima dienst. Voeg spatborden en andere uitrusting toe aan een E-mountainbike en men is klaar voor ontelbare, plezierige en milieuvriendelijke ritten.


Welke E-bike past bij mij? - Verschillende soorten E-bikes


"E-bike" of "Pedelec" beschrijft in eerste instantie alleen het aandrijvingsconcept van deze fietsen. En net zoals bij normale fietsen, zijn er E-bikes in verschillende varianten voor verschillende gebruiksdoeleinden. In de regel onderscheidt men tussen de volgende soorten E-bikes:


Overige vragen

Vanaf welke leeftijd mag ik op E-bike fietsen?

In de regel is er geen leeftijdsgrens voor het gebruik van E-bikes die een snelheid tot 25km per uur halen. En er zijn inderdaad al fabrikanten die E-bikes voor kinderen en jongeren aanbieden. Het belangrijkste is altijd, dat de fiets bij de bestuurder past en deze goed kan worden gecontrocoleerd.

Hoe ver kan ik rijden met een E-bike?

Deze vaak gestelde vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het energieniveau van E-bike accu’s geeft de maximaal beschikbare energie in kilowatturen (kWh) aan. Het vermogen in kilometers hangt echter af van hoe intensief de aandrijving belast kan worden en wordt hiernaast beïnvloed door het gewicht van de bestuurder en de fiets, bepakking en het terrein waarover men rijdt. Een algemene richtlijn voor het kilometerbereik is hierdoor dan ook niet makkelijk te bepalen en sterk afhankelijk van bovenstaande factoren.

Mag ik met een E-bike op fietspaden rijden?

Wanneer een fietspad voorhanden is, dan moet deze worden gebruikt en dit geldt ook voor E-bikes die maximaal 25km per uur rijden. S-Pedelecs met meer vermogen en snelheid gelden echter als een gemotoriseerd voertuig en moeten op straat rijden.

Kan een E-bike tegen diefstal verzekerd worden?

Ook voor verzekeringsmaatschappijen geldt, dat E-bikes tot 250 watt die maximaal 25km per uur rijden, als normale fietsen worden gezien. Aangezien E-bikes in het hogere prijssegment vallen, is een diefstalverzekering zeker aan te bevelen. Hiervoor kan een normale diefstalverzekering worden afgesloten. In gevallen van de snellere S-Pedelecs, is het mogelijk een diefstalverzekering af te sluiten via de eigen aansprakelijkheidsverzekering. Voor meer informatie is het raadzaam zich te informeren bij de eigen verzekeringsmaatschappij.


Klantenservice
Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze experts!
Ma. t/m vr. 10u.-17u.
025 880850
Nieuwsbrief
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang een kortingscode t.w.v. €10,-.
Er wachten exclusieve aanbiedingen en kortingsacties op u.4
Tevreden klanten
Bent u tevreden met onze service? Schrijf een beoordeling en help anderen!